Įvyko Tikėjimo žodžio bendrijos Sinodas (galerija)

Įvyko Tikėjimo žodžio bendrijos Sinodas

Š. m. rugpjūčio 15 d. Panevėžio evangelinė bažnyčia maloniai priėmė visų Tikėjimo žodžio bažnyčių ir bendruomenių ganytojus – vyko Tikėjimo žodžio bendrijos vasaros Sinodas, kuriame dalyvavo 27 Tikėjimo žodžio ganytojai ir du svečiai iš Evangelikų reformatų bažnyčios: kunigas Raimondas Stankevičius ir Sinodo kuratorius Holgeris Lahayne. Prieš pradedant svarstyti Tikėjimo žodžio bendrijai svarbius klausimus, susirinkusiuosius pasveikino Panevėžio evangelinės bažnyčios kvietimu Sinodą pagerbęs Seimo narys Povilas Urbšys, palinkėdamas visiems būti vedamiems Šventosios Dvasios. Pastorių tarybos pirmininkas, Panevėžio evangelinės bažnyčios pastorius Ramūnas Jukna dalijosi mintimis apie pastoriaus tarnystę pagal neseniai Tailande vykusiame pastorių ugdymo kongrese RREACH (kuriame pastorius dalyvavo) skambėjusį Dono L. Daviso pamokslą (pagal 2 Tim 2, 1–13): pastoriaus tarnystės pamatai – tai kančia, ištvermė ir malonė.

Pristatydamas pirmąjį klausimą Ramūnas Jukna kalbėjo, kad šis Sinodas – istorinis, nes jame siūloma patvirtinti Tikėjimo žodžio bendrijos ir Lietuvos Evangelikų reformatų bažnyčios bendradarbiavimo dokumentą – Evangelinių Bažnyčių sutarimą dėl mokymo pagrindų. Jame išdėstyti krikščioniškosios doktrinos pagrindai, dėl kurių sutaria abi šalys: sutarimas dėl Šventojo Rašto autoriteto, mokymo apie išteisinimą tik malone – Viešpaties Jėzaus Kristaus atpirkimu, visuotinės Bažnyčios, kaip išrinktųjų susirinkimo, kurios galva – Kristus, evangeliškos krikšto ir Viešpaties Vakarienės Sakramentų sampratos. Antroje dalyje įteisinama galimybė abiem sutarimo partnerėms drauge užsiimti karitatyvine, socialine, evangelizacine ir kita panašia tarnystės veikla. Tikėjimo žodžio bendrijos vadovas Gabrielius Lukošius, kuris išsamiau pristatė šį dokumentą, pabrėžė, kad Sutarimas tikrai nesumenkina ir neapriboja Tikėjimo žodžio bendrijos ar jos bendruomenių tapatybės. Tai bendrystė su tikėjimo broliais, su kuriais remiamės į tuos pačius doktrininius pamatus. Tai ne apsunkinantis jungas, o draugystė, turinti tam tikrą juridinę formuluotę ir pagrindą. Svečiai iš evangelikų reformatų bažnyčios taip pat pabrėžė, kad toks dokumentas iš dalies kiekvienam padeda aiškiau atsakyti į esminius klausimus: kas mes esame, kuo tikime, kodėl esame evangelikai, kodėl tarnaujame būtent toje bažnyčioje, kurioje tarnaujame. Šis precedento neturintis tradicinės ir neseniai gimusios evangeliškos bažnyčių bendradarbiavimo dokumentas buvo priimtas 26 Sinodo nariams balsavus „Už“ ir vienam susilaikius.

Evangelinių Bažnyčių sutarimą dėl mokymo pagrindų svetainėje evangelija.lt išsamiau pristatysime artimiausiu metu. Primename, kad Evangelikų reformatų bažnyčios Sinodas šį dokumentą ratifikavo jau birželio 24 d., tačiau jis įsigaliojo tik pritarus Tikėjimo žodžio bendrijos Sinodui. Dėkojame Viešpačiui už malonę skirtingoms bažnyčioms žvelgiant viena į kitą regėti Neregimąjį, o ne žmonių akims lengvai pastebimus skirtumus.  Soli Deo gloria.

Kitą klausimą – Tikėjimo žodžio bendrijos finansinės veiklos ataskaitą už 2016 m. pirmąjį pusmetį pristatę finansų grupės nariai Alytaus bažnyčios ganytojas Darius Šulskis ir Druskininkų bažnyčios vyresnioji Rima Bocisienė dėkojo Dievui už Jo malonę šioje srityje bei bendruomenėms už finansinę drausmę bei atsakingumą. Taip pat buvo siūloma tęsti bendrijos pareigybių reformą, remti atskiras visai Tikėjimo žodžio bendrijai svarbias sritis (medijų tarnystę, vaikų stovyklas, pastorių išvykas), mąstyti apie kitas strategiškai svarbias finansinių išteklių panaudojimo sritis, pavyzdžiui, paramą misijų veiklai, didinti finansinių sprendimų skaidrumą, užtikrinti atskaitomybę naudojant išteklius bei atskaitomybę bendruomenių nariams.

Pastorius Ramūnas Jukna pristatė pastoracinės tarybos ataskaitą, kurioje apžvelgė svarbiausius Tikėjimo žodžio pastorių nuveiktus ar jų ugdymui skirtus darbus. Tarp jų pirmiausia paminėtinas šiame Sinode patvirtintas Sutarimas su Evangelikų reformatų bažnyčia (kurį rengiant Tikėjimo žodžio bendrijai atstovavo pastoriai Gabrielius Lukošius, Ramūnas Jukna, Darius Širvys ir Mindaugas Palionis). Taip pat svarbus mūsų Bendrijos atstovų – pastorių dalyvavimas tarptautinėse krikščioniškose konferencijose, kurių šiemet buvo net dvi:

  • Gegužės 21–26 d. Vyslos mieste (Lenkijoje) vyko ganytojams ir teologams skirtas tradicinis renginys – „Europos lyderystės forumas 2016“ (European Leadership Forum). Mūsų bendrijai jame atstovavo pastoriai Gabrielius Lukošius, Ramūnas Jukna, Darius Širvys, Jurgita Kučinskienė ir Darius Aškinis.
  • Birželio 15–22 d. pastorius Ramūnas Jukna dalyvavo tarptautinės organizacijos RREACH Tailando sostinėje Bankoke surengtame didžiuliame renginyje – Global Proclamation Congress (Pasaulinis skelbimo kongresas), kurio tikslas tikslas – apjungti ir įgalinti pastorių bei tarnautojų ugdytojus visame pasaulyje, kad jie pasišvęstų artimiausiais metais ugdyti tarnautojus.

 Dalyvavimas tokiuose renginiuose ne tik stiprina į juos vykstančius tarnautojus, kurie išgirsta ir išgyventa žinia vėliau dalijasi su tikėjimo bendražygiais ir bendruomenėmis, bet ir padeda stiprinti tarptautinius ryšius, mažinti Bendrijos atskirtį, artimiau pažinti ir įsitraukti į tarptautinę evangelinių bažnyčių šeimą. Pastoriai Ramūnas Jukna ir Gabrielius Lukošius ragino ne tik pastorius, bet ir kitus bendruomenių tarnautojus planuoti laiką, finansinius išteklius ir vykti į lapkričio 9–12 d. Kijeve vyksiantį Rytų Europos lyderystės forumą (rusų kalba) bei nuo rudens pradėti registruotis į kitų  metų Europos lyderystės forumą (anglų kalba). Susidomėjusius prašome susisiekti su pastoriumi Ramūnu Jukna. Išsamesnė informacija apie galimybes dalyvauti šiuose forumuose netrukus bus paskelbta svetainėje www.evangelija.lt.

Tarp svarbios veiklos taip pat buvo paminėti seminarai pastoriams su Chris Lewis ir Daryl McCarthy (garso įrašai), mūsų pastorių dalyvavimas EBI veikloje, TV laidoje ir kt.

Svarstant klausimą apie Tikėjimo žodžio bendrijos pareigybes – bendrijos vadovo, Aukštaitijos, Kauno, Šiaulių regionų vadovų, vaikų ir paauglių pastoriaus, jaunimo vadovo – buvo pabrėžta, jog jos būtinos, siekiant, kad Tikėjimo žodžio bendrija išliktų kaip atskiras vienetas, kuris, be kita ko, vienija, stiprina ir palaiko atskiras bendruomenes. Buvo nuspręsta suformuoti darbo grupę, kuri parengtų ir išsiuntinėtų klausimyną, padėsiantį geriau suprasti, kokius lūkesčius atskiros bendruomenės kelia bendrijai, ir, galiausiai, atsižvelgiant į gautą informaciją, parengti atskirų pareigybių aprašymus.

Iš pareigų pasitraukus pastorei Zitai Čekavičienei, Sinodas Alytaus bendruomenės vadove administracinėms funkcijoms vykdyti patvirtino ordinuotą šios bendruomenės vyresniąją Aldoną Latauskienę, kuri, Sinodo nariams pritarus, buvo pakviesta dalyvauti kitame Sinodo posėdyje. Taip pat buvo atnaujinta Pastorių taryba – Sinodo nariai pritarė Kauno regiono pasiūlytai Jonavos krikščionių evangelikų bažnyčios pastoriaus Giedriaus Ažuko kandidatūrai bei patenkino pastoriaus Andriaus Bernoto prašymą atsistatydinti iš Pastorių tarybos dėl užimtumo.

Sinodas išklausė Ignalinos bažnyčios pastoriaus Dariaus Aškinio kalėjimų kapelionų tarnystės pristatymą. Pastorius paminėjo, kad kitų metų sausį šiai tarnystei sukaks dvidešimt penkeri metai – jau ketvirtį amžiaus mūsų bendrijos broliai, tarp kurių taip pat galima paminėti Kėdainių bažnyčios pastorių Alvydą Stankevičų, Vievio bažnyčios ganytoją Osvaldą Nenartavičių, lanko nuteistuosius, skelbdami jiems išteisinimo Kristuje ir naujo gyvenimo žinią. Taigi tai ir evangelizacinė, ir ganytojiška tarnystė.  Sinodas pritarė kapelionystės idėjai ir paskyrė Darių Aškinį Tikėjimo žodžio bendrijos kalėjimų kapelionu.

Sinodui baigiantis Evangelikų reformatų bažnyčios kunigas Raimondas Stankevičius ir pastorius Gabrielius Lukošius pristatė Lietuvos Respublikos Seimo sprendimą 2017 m. Lietuvoje paskelbti Reformacijos metais. Gabrielius Lukošius pabrėžė, jog šie metai – puiki proga Lietuvai skelbti žinią, kad Evangelija, Reformacija ir lietuvybė neatsiejamai susijusios. Greta valstybės iš dalies finansuojamų renginių, prie kurių drauge su Evangelikų reformatų bažnyčia planuoja prisidėti ir Tikėjimo žodžio bendrija, svarbu šią svarbią Reformacijos 500 metų sukaktį paminėti ir bendrijos mastu bei atskirose bendruomenėse – buvo nuspręsta apsvarstyti galimus renginius vietinėse bendruomenėse, parengti jų planą, galbūt surengti bendrijos konferenciją „Besireformuojanti bažnyčia“.

Prieš išsiskirstydami Sinodo nariai apsisprendė dėl kito Sinodo datos ir vietos – jis vyks 2017 m. sausio 14 d. Kėdainiuose.

 

Bendrinti: