Tarptautinė Tolerancijos diena Panevėžyje

1995 metais UNESCO organizacija paskelbė lapkričio 16-ąją Tarptautine tolerancijos diena, kuri minima demokratiškose pasaulio valstybėse. Tarptautinė tolerancijos diena Lietuvoje minima jau keturioliktus metus. Šios dienos paminėjimui kasmet pasiūlomas vis kitoks simbolis. Šių metų Tolerancijos dienos simbolis – PAUKŠTIS. Pasirinktas simbolis tolerancijos temą skatina plėtoti pasitelkus pavyzdžius iš gamtos, žmonių gyvenimo, istorijos bei artimiausios kiekvieną žmogų supančios aplinkos. Šiemet Tolerancijos dienos minėjime dalyvauja daugiau kaip 700 kultūros, švietimo įstaigų. Tolerancijos paukščiais pasipuošė mokyklos, darželiai, neformalaus švietimo įstaigos ir vaikų dienos centrai.

Panevėžio miesto žydų bendruomenė lapkričio 14-16 dienomis dalyvavo Panevėžio „Šviesos“ specialiojo ugdymo centro organizuotame tarptautinės tolerancijos dienos paminėjime. Renginyje taip dalyvavo ir atstovai iš Panevėžio kurčiųjų ir neprigirdinčiųjų pagrindinės mokyklos, bei kitų mokyklų ir gimnazijų mokiniai, mokytojai. Susipažinti su renginio informacija neprigirdintiesiems padėjo gestų kalbos vertėjai. (Red. past. – renginyje taip pat dalyvavo Panevėžio evangelinės bažnyčios pastorius Ramūnas Jukna).

Įžanginį žodį tarė specialiojo ugdymo centro direktorius Petras Leikauskas. Jis pažymėjo ,kad mūsų ateitis priklauso nuo mūsų pačių, santykių su kitais žmonėmis. Ypač didelį vaidmenį tolerancijos ir pakantumo ugdyme turėtų atlikti švietimo įstaigos, kur neretai klesti patyčios ir užgauliojimai. Specialiojo ugdymo centro bibliotekininkė Agnė Miliukaitė papasakojo apie Holokausto istoriją. Panevėžio miesto žydų bendruomenės pirmininkas Gennady Kofman kalbėjo apie tai, kad tolerancija – tai supratimas, kad žmonės yra lygūs ir unikalūs. Tolerancija – tai kai kaimynas gerbia kaimyną, jaunimas – savo tėvus, mokytojus. Visi nesutarimai turi būti sprendžiami taikiai, nenaudojant prievartos ar smurto. Lietuvos žydai gerbia lietuvius, kurie II-ojo pasaulinio karo metais gelbėjo žydus. Mokyklos direktoriui G. Kofman padovanojo šiais metais išleistą žydišką kalendorių, kuris buvo išleistas „Geros valios fondo“ ir Lietuvos žydų (litvakų) bendruomenės lėšomis. Kalendorius skirtas pasaulio tautų teisuoliams, gelbėjusiems holokausto bei II-ojo pasaulinio karo aukas. Kalendoriaus viršelyje pavaizduotas buvęs Lietuvos prezidentas Kazys Grinius su žmona Kristina Griniuviene. Vėliau G. Kofman pademonstravo ištraukas iš dokumentinio filmo apie Aušvicą-Birkenau.

Renginio svečiai su dideliu susidomėjimu išklausė visus pranešėjus. Visiems dalyviams buvo įteiktas simbolinis Dovydo ženkliukas – segė, kurį sukūrė Panevėžio miesto žydų bendruomenės nariai Jurijus ir Svetlana Grafmanai. Renginys buvo pratęstas Panevėžio žydų kapinėse, kur prie paminklo „Liūdinti žydų motina“ vaikai padėjo akmenukus, jų pagamintus tolerancijos paukščius. Čia žydų bendruomenės pirmininkas papasakojo apie kapinių istoriją ir žydų tragediją.

www.lzb.lt

Bendrinti: