Raktas

Ar sunku suprasti Šventąjį Raštą? Į šį klausimą galima išgirsti įvairių atsakymų. Vieni sakys, kad paprasta, kiti – kad neįmanoma. O kaip yra iš tikrųjų? Kas turi Šventojo Rašto supratimo raktą ir kas gali jį duoti?

Naujajame Testamente skaitome, kad tą dieną, kai Jėzus Kristus prisikėlė iš mirusiųjų, artimiausi Jo mokiniai, bijodami savo tautiečių, buvo užsidarę namuose, kuriuose su Jėzumi buvo valgę vakarienę prieš Jo nukryžiavimą. Staiga tarp jų atsirado ir prisikėlęs Jėzus. Jie išsigando, nes tarėsi matantys šmėklą. Kristus parodė jiems rankas bei kojas, liepė Jį paliesti ir paprašė ko nors valgomo. Jiems matant, valgė keptos žuvies bei medaus, kad mokiniai įsitikintų, jog iš tikrųjų regi ne šmėklą, o gyvą žmogų (nors ir prisikėlimo šlovės perkeistame kūne).

Tuomet Jis priminė mokiniams, kad buvo jiems sakęs, kaip turi išsipildyti viskas, kas apie Jį parašyta Senajame Testamente – šventuosiuose hebrajų raštuose, ir atvėrė jiems protą, kad jie suprastų Raštus.

Evangelijose pasakojama, jog tiek Jėzaus mokiniai, tiek Izraelio tautos mokytojai bei kunigai dar iki Jėzaus mirties bei prisikėlimo iš dalies suprato Raštus, nes visi žinojo, kad turi ateiti Dievo siųstas Mesijas. Tačiau tas supratimas buvo labai paviršutiniškas, nes kaip rašė apaštalas Jonas – Dievo niekas niekada nėra matęs, tiktai Viengimis Sūnus, Tėvo prieglobstyje esantis, mums Jį apreiškė (Evangelijos pagal Joną 1 skyriaus 18 eilutė).

Tų laikų kunigai bei mokytojai uoliai tyrinėjo Šventuosius Raštus, bet nepajėgė įžvelgti juose romaus ir nuolankaus Dievo, nes tai buvo taip svetima žmogiškoms sampratoms apie dievybę.

Vėlyvesnės žmonių kartos ir net dabar gyvenantys nesame labai gudresni už juos. Tikrasis Rašto paslapčių pažinimo raktas tebėra Dievo rankose. Pats būdamas nuolankus, Jis duoda jį nuolankiesiems.

Dėmesingas ir maldingas gilinimasis į Šventąjį Raštą, manau, būtinas kiekvienam nuoširdžiam krikščioniui, tačiau raktas į Biblijos supratimą yra Dievo Sūnus Jėzus Kristus, paaukojęs savo gyvybę už nusidėjusius žmones. Jis pats atrakina Dievo paslapčių duris kiekvienam nuolankiai ir nuoširdžiai Jo besišaukiančiam.
 
Gabrielius Lukošius
Bendrinti: