Ką turėtume žinoti apie vykdomą elektroninį gyventojų surašymą?

Lietuvos statistikos departamentas šiemet pradėjo naują gyventojų ir būstų surašymą, kuriam ruošėsi jau nuo 2017 metų. Šiemet jis vyksta kitaip, elektroniniu būdu. Tai reiškia, kad surašinėtojai į namus neužsuks, didžioji dalis duomenų apie gyventojus, būstus bus imama iš įvairių registrų. Tokia praktika pasirinkta ne tik, o gal tiksliau – ne dėl karantino, tiesiog gyvenimas tampa vis labiau skaitmeninis. Vis dėlto patikimų atsakymų į kai kuriuos klausimus elektroniniuose dokumentuose rasti nepavyksta, todėl Statistikos departamentas prašo gyventojus internetu atsakyti į klausimus apie tautybę, kalbų mokėjimą ir išpažįstamą tikėjimą.

Oficialiame Statistikos departamento pranešime rašoma, kad nuo sausio 15 d. iki vasario 28 d. vykdoma internetinė apklausa. Jos metu gyventojų klausiama, kokia jų tautybė, gimtoji kalba, kokių dar kalbų moka, kokį tikėjimą išpažįsta. Prie tyrimo galima prisijungti adresu https://surasymas.stat.gov.lt suvedus tikslius asmens duomenis (asmens kodą ir galiojančio asmens dokumento, t. y. paso arba asmens tapatybės kortelės numerį) arba per Elektroninius valdžios vartus. Atsakyti reikia tik į keturis klausimus, todėl anketos pildymas trunka keletą minučių. Pasibaigus internetinei apklausai, iš gyventojų registro planuojama atrinkti apie 40 tūkst. nedalyvavusių internetinėje apklausoje gyventojų, kuriuos apklaus klausėjai. Tyrimo duomenys bus pateikti kartu su 2021 m. gyventojų ir būstų surašymo rezultatais.

Informacijos apie surašymą taip pat galima rasti portale bernardinai.lt – skaitykite čia.

- — — — —

Toks tyrimas vykdomas pirmą kartą. Visgi pasirinktas būdas kelia šiek klausimų ir abejonių, ypač ta jo dalis, kuria tikimasi nustatyti Lietuvos gyventojų tikėjimo „žemėlapį“. Apie tai kalbamės su Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrijos vadovu pastoriumi Gabrieliumi Lukošiumi.

  1. Šiemet vykdomas Lietuvos gyventojų ir būstų surašymas – dalis duomenų gaunama automatiškai, o štai į kai kuriuos klausimus raginama atsakyti patiems gyventojams. Pirmiausia norėčiau paklausti, iš kur jūs sužinojote apie surašymą? Ar jau jame dalyvavote?

    Taip, jau dalyvavau. Apie šį tyrimą išgirdau iš kitų krikščionių bei gavau Statistikos departamento kvietimą ir nuorodą el. paštu.
     
  2. Kaip manote, ar informacijos žiniasklaidoje pakanka, kad tyrimas būtų reprezentatyvus? Kitaip tariant, ar galimai mažas dalyvių skaičius neiškreips tikrojo vaizdo?

    Informacijos nėra daug, tačiau norintys tikrai gali rasti ir informacijos, ir galimybių dalyvauti. Nuoroda į apklausos anketas pateikta net ir čia. Be jokios abejonės, atliekant tokio pobūdžio statistinius tyrimus gali pasitaikyti netikslumų, jie neišvengiami, visgi nemanau, kad vertėtų pernelyg dėl to nerimauti ar kad netikslūs duomenys reikštų kažkokią katastrofą. Mes nesiekiame nei kažko parodyti ar pasirodyti, taip pat nesibaiminame, kad liksime nepastebėti. Dievas žino savo bažnyčią.
  3. Ar ragintumėte Lietuvos evangelinių bažnyčių bendrijos tikinčiuosius dalyvauti šiame surašyme?

    Taip, raginčiau – dalyvaukime. Visų pirma esame Lietuvos piliečiai, todėl mums dera atlikti pilietinę pareigą. Taip pat – gerai yra nurodyti, kad mūsų šalyje yra ir evangelinio tikėjimo krikščionių.
  1. Neaiškumų kyla ir dėl anketos pildymo. Atsakant į klausimą apie religiją arba tikėjimą galima rinktis atsakymus iš tradicinių ir valstybės pripažintų bendruomenių sąrašo, paspausti išskleidžiamą langelį arba įrašyti savo tikėjimą papildome langelyje. Kokį variantą reikėtų rinktis mūsų bažnyčių broliams ir seserims?

    į papildomą langelį įrašiau evangelinis tikėjimas. Raginčiau taip nurodyti ir kitus brolius ir seseris. Jeigu pasirinkote ar nurodėte kitą panašų variantą, tai taip pat priimtina. (Pastaba: jei jau dalyvavote apklausoje ir manote, kad pasirinkote neteisingai, galima vėl prisijungti ir pakeisti.)
  2. Pildant anketą būtina prisijungti per elektroninius valdžios vartus arba suvedus asmens kodą ir asmens dokumento numerį. Sakoma, ką internete įrašai, tas jame ir lieka amžiams. Ar žmonės gali būti ramūs dėl asmeninės informacijos saugumo?

    Šiais skaitmeniniais laikais būtų naivu manyti, kad mūsų asmens duomenų internete nėra. Be to, kaip jau minėjau, mes nebijome išsakyti, kuo tikime, ir nuo nieko nesislapstome. Todėl baimintis dėl pateiktos asmeninės informacijos tikrai nereikėtų.

 

Dėkoju už atsakymus

 

Kalbėjosi Dalia Janušaiteinė.

Bendrinti: