Pripažinta Ukrainos ortodoksų bažnyčia

Ekumeninis patriarchas Baltramiejus I pasirašo pripažinimo dokumentą (Tomos), kuriuo užbaigtas aukokefalinės, nepriklausomos nuo Maskvos patriarchato, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios įkūrimas. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d.

EPA nuotrauka

 

„Su malonumu pranešame, kad jo šventenybė Kijevo ir visos Ukrainos metropolitas Epifanijus atvyks į Konstantinopolį, lydimas gerbiamos palydos, šeštadienio, sausio 5-osios ryte, oficialiam vizitui“, sausio 1-ąją pranešė Ekumeninis Konstantinopolio patriarchatas.

Šiuo vizitu Konstantinopolio patriarchui Baltramiejui įteiktas pripažinimo dokumentas (Tomos), kuriuo užbaigtas aukokefalinės, nepriklausomos nuo Maskvos patriarchato, Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios įkūrimas. Gruodžio 15 dienos susirinkime šios Bažnyčios galva išrinktas metropolitas Epifanijus jau vadinamas titulu, kurio neteko nuo Maskvos patriarchato priklausomos Ukrainos ortodoksų Bažnyčios galva.

Autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios pripažinimo ceremonija. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d.

EPA nuotrauka

 

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios galva metropolitas Epifanijus ir ekumeninis patriarchas Baltramiejus I. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d. Autokefalinės Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios pripažinimo ceremonija. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d.

EPA nuotrauka

 

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios galva metropolitas Epifanijus ir ekumeninis patriarchas Baltramiejus I. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d.

EPA nuotrauka

 

Sausio 5 dienos ryte metropolitas Epifanijus vadovo „Te Deum“ apeigoms patriarchalinėje bažnyčioje, o vėliau Sosto salėje buvo priimtas patriarcho Baltramiejaus ir jo hierarchijos. Tada buvo iškilmingai pasirašytas Tomosas, pripažinimo raštas ir oficialiai pripažintas Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios savarankiškumas. Apeigose dalyvavo ir Ukrainos prezidentas.

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios galva metropolitas Epifanijus, patriarchas Baltramiejus I, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka su žmona Marija. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d.

EPA nuotrauka

 

Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios galva metropolitas Epifanijus, patriarchas Baltramiejus I, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Stambulas, Turkija 2019 m. sausio 5 d.

EPA nuotrauka

 

Sekmadienį, sausio 6-ąją, metropolitas Epifanijus ir patriarchas Baltramiejus, kartu su juos lydinčiais dvasininkais, kartu vadovaus iškilmingoms kalėdinėms apeigoms, kurių metų pripažinimo pergamentas bus įteiktas ukrainiečiui metropolitui.

Tuo tarpu Maskvos patriarchas Kirilas gruodžio 31 dieną pasiuntė dar vieną laišką patriarchui Baltramiejui, primygtinai siūlydamas atšaukti Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios pripažinimą. Jau anksčiau Maskvos patriarchatas buvo daug kartų pareiškęs, kad šio akto nepripažins, kad laiko jį schizmatiniu veiksmu, kuris ir patį Baltramiejų įtraukia į schizmą. Gruodžio 31 dienos laiškas užbaigiamas dramatišku Kirilo perspėjimu Baltramiejui: „Jei jūs elgsitės taip, kaip žadate savo laiške, jūs visam laikui neteksite galimybės tarnauti šventųjų Dievo Bažnyčių vienybei, nustosite būti Pirmas ortodoksų pasaulyje, kuris apima šimtus milijonų tikinčiųjų, o jūsų ukrainiečiams ortodoksams suteiktos kančios pasivys jus visus žmones nešališkai teisiančio mūsų Viešpaties paskutiniajame Teisme ir liudys prieš jus. Meldžiu iš visos širdies, kad taip nenutiktų. Dar ne vėlu sustoti.“

Apie Ukrainos religines naujienas pranešanti žinių agentūra RISU paskelbė, jog Ukrainos Ortodoksų Bažnyčios primas jau susitiko su Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčios didžiuoju arkivyskupu Sviatoslavu Ševčiuku ir aptarė, kaip galėtų bendradarbiauti dėl tikinčiųjų gėrio, dėl Bažnyčių vienybės ir dėl visuomenės naudos. Gruodžio 30 dienos interviu ortodoksų metropolitas Epifanijus komentavo, jog bus sukurta aukšta lygio bendra komisija, kuri sudarys galimą bendrų veiksmų „žemėlapį“. Šiuo savo pareiškimu metropolitas Epifanijus užėmė gerokai skirtingą poziciją, nuo Maskvos patriarchato, kuris labai kritiškai ir priešiškai nusiteikęs prieš Ukrainos Graikų Katalikų Bažnyčią ir bendradarbiavimą su ja. 

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2019-01-06-sausio-5-d-pasirasytas-ukrainos-ortodoksu-baznycios-pripazinimo-aktas/173698

 

 

Bendrinti: