Karys semiasi patirties

Jonavietis Matas Ažukas gimtajame mieste žinomas kaip labai aktyvus visuomenininkas. Visai neseniai jis atstovavo Lietuvai Helsinkyje vykusioje tarptautinėje „Model European Parliament“ sesijoje, kurioje buvo sprendžiami kibernetinio saugumo klausimai. Šiuo metu vaikinas patirties semiasi kariuomenėje. Pasak jaunuolio, ši svarbi kelio dalis būtina ateityje siekiant diplomato karjeros.Aktyvus visuomenininkas

„Kuo daugiau veiki, tuo daugiau suspėji“, – tvirtai teigia M. Ažukas, dar neseniai baigęs Jonavos Senamiesčio gimnaziją ir pasirinkęs karinę tarnybą. Jis yra Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotojo pėstininkų bataliono jaunesnysis eilinis.

Besimokydamas gimnazijoje vaikinas buvo išrinktas į Lietuvos mokinių parlamentą ir priklausė Lietuvos moksleivių sąjungai, dalyvavo jaunimui skirtuose projektuose „Moksleiviai į Vyriausybę“ Krašto apsaugos ministerijoje, „Modek United Nations“ Varšuvoje ir Niujorke, taip pat „Erasmus+“ programoje, organizavo įvairias konferencijas, tapo Atlanto sutarties Lietuvos bendrijos valdybos nariu.

Norėjo išbandyti save

Matas teigia, kad ateityje savo karjerą nori sieti su tarptautinius santykius nagrinėjančia sritimi, tad paragauti kario duonos jaunuolis nusprendė ne šiaip sau.

„Dar prieš kelerius metus, kai buvo paskelbti pirmieji šauktinių sąrašai, sakiau, kad pasirinksiu pradinę karo tarnybą. Tai – kiekvieno piliečio pareiga. Norėjau save išbandyti, sustiprėti ne tik fiziškai, bet ir morališkai. 2016 metais atlikau praktiką Krašto apsaugos ministerijoje. Po jos noras tapti kariu tik dar labiau sustiprėjo. Pagrindinis mano tikslas kariuomenėje – pamatyti, kaip jos „mechanizmas“ veikia iš vidaus, kokia yra jos struktūra. Beje, nuo mažens mane traukė karinė technika – tankai, šarvuočiai, ginklai“, – pasakojo jonavietis.

M. Ažukas atvirauja, kad nėra lengva priprasti prie griežtai nustatyto režimo, greito tempo. Galbūt dėl to dalis vaikinų skeptiškai žiūri į karo tarnybą, vengia iššūkių ir kardinaliai pasikeitusios kasdienybės. „Tikriausiai kai kas sakytų, kad bus prarasti devyni mėnesiai. Galbūt bijo gyvenimo miške ar su 30 kilogramų sveriančia kuprine įbristi į pelkę ir daryti atsispaudimus, bėgioti, iki pūslių nusitrinti kulnus. Mano batalione privalomąją pradinę karo tarnybą atlieka 450 karių, 50 iš jų – merginos. Tai rodo, kad vis dėlto požiūris į tarnybą keičiasi. Kasmet finansavimas Lietuvos kariuomenei didėja, todėl gerėja ir sąlygos“, – įsitikinęs vaikinas.

Atstovavo Lietuvai

Kad karinė tarnyba yra tik dalis kelio, ryžtingai siekiant diplomato karjeros, Matas dar kartą įrodė dalyvaudamas tarptautinėje „Model European Parliament“ (MEP) sesijoje. Šį rudenį ji vyko Suomijos sostinėje Helsinkyje.

MEP – pelno nesiekianti, nešališkos lyderystės programa. Ji skirta Europos Sąjungos (ES) narių, šalių-kandidačių jaunimui.  Programos tikslas – suteikti jaunimui žinių apie ES institucijas, politiką, integracijos procesus. Matas atstovavo Lietuvai Piliečių laisvės, teisingumo ir vidaus reikalų komitete, buvo nagrinėjami kovos su masiniu elektroniniu nusikalstamumu klausimai.

„Sesija turėjo dešimt komitetų. Pasirinkau vieną iš aktualiausių problemų, kurios mes, piliečiai, nelabai matome. Juk šiuolaikinės technologijos nori sutrikdyti mūsų kasdieninį gyvenimą, jos vystosi milžinišku greičiu. Dėl to didėja elektroninių nusikaltimų skaičius, auga įvairaus piktnaudžiavimo pavojus. Žmonės tampa labai pažeidžiami nuo kibernetinių atakų. Po ilgų debatų ir diskusijų komitetas pateikė rezoliuciją su problemų sprendimo keliais: siūlėme atlikti didelės apimties nusikaltimų tyrimų veiksmus, kurie sutrikdytų kibernetinius nusikaltėlius, teiktų pirmenybę techniniams ekspertams įdarbinti ir mokyti, parengtų standartizuotus metodus, pasidalytų geriausios praktikos pavyzdžiais ir priemonėmis. Europos Parlamentas visada atsižvelgia į jaunų žmonių siūlymus“, – pasakojo M. Ažukas.

Pasak vaikino, dalyvavimas tokioje sesijoje – neįkainojama patirtis. Jis džiaugėsi galimybe pajusti tarptautinę atmosferą, pažinti skirtingus žmones ir kultūras. Už šią galimybę Matas dėkojo bataliono vadovybei, kuri juo pasitikėjo ir išleido į Helsinkį. Karys džiaugiasi ir tuo, kad jonaviečiai turi merą, noriai prisidedantį prie rajono jaunimo iniciatyvų.

http://jonavosnaujienos.lzinios.lt/karys-semiasi-patirties/

 

Kunigaikščio Vaidoto mechanizuotaJAM pėstininkų bataliono kariams - bazinių karinių mokymų finalas, trukęs 3 mėnesius, jį vaikinavo kliūčių ruožas, dar kitaip vadinamas „Šlovės takas“.

 

 
Bendrinti: