Priklausomybės apie kurias nepagalvojame

XFM radijo stoties laidoje „Jaunimui X“ svečiavosi suaugusių ir paauglių psichologas Dimitrijus Škulis. Laidoje svečias dalinosi mintimis ir įžvalgomis susijusiomis su šių dienų jaunimo problemų aktualijomis: priklausomybėmis ir kitais sunkumais.

Laidos įrašas:

Psichologija ir pašaukimas

D. Škulis radijo laidoje prisiminė, kad polinkis psichologijai atsirado mokykloje:

„Jau mokykloje man buvo įdomus žmogus, kaip jis mąsto, kokias problemas turi, kaip jam padėti. Ir kadangi visai neblogai man sekėsi mokytis, ir kadangi sėkmingai, su Dievo pagalba, išlaikyti egzaminus, įstojau. Ir iki šiol dar mokausi. Tačiau pirminis tikslas buvo padėti žmonėms. Padėti gyventi sąmoningesnį gyvenimą.“

Psichologas laidoje papasakojo, kad šiuo metu dirba su priklausomybę turinčiais žmonėmis:

„Šiuo metu daugiausiai dirbu su priklausomybę turinčiais žmonėmis. Esu psichologas priklausomų žmonių bendruomenėje „Aš esu“. Bendruomenė padeda priklausomiems žmonėms, tiems kurie turi priklausomybę nuo alkoholio, nuo narkotikų, nuo lošimų, nuo vaistų. Pas mus yra skirtingų programų. Vieni pas mus gyvena, mokosi, ieško darbo. Ateina ir priklausomų žmonių artimieji, kurie taip pat turi galimybę gauti pagalbą“.

Laidos svečias taip pat pastebėjo, kad nemažai dirba su paaugliais ir paauglių tėvais:

„Kadangi nemažai teko dirbti mokykloje. Privačioje veikloje tenka daug bendrauti ir su paaugliais, ir su jų tėvais. Taip pat, tenka vesti tėvystės įgūdžių grupes. Kur su tėvais kalbame apie tai, kaip rasti santykį su savo vaiku, su savo paaugliu“.

Priklausomybių spąstai

 „Visų pirma, priklausomybė yra liga, kuria žmogus suserga dėl įvairiausių priežasčių. Tačiau priklausomybė prasideda, kai kažkoks įprotis tampa problemų sprendimo būdų. Pavyzdžiui, kompiuteris, socialiniai tinklai nėra blogai. Bet tai tampa problema, kai tai tampa problemų sprendimu“, -  XFM eteryje  D. Škulis pateikė platesnį priklausomybės apibrėžimą.

Psichologas atkreipė dėmesį, kad ne viskas, kas Lietuvoje parduodama kaip kanapės ir yra organinės kanapės:

„Tai ką Lietuvoje, Vilniuje žmonės gauna, kartais labai sunku pavadinti kanapėmis. Pavyzdžiui, paauglys parūkė kanapių. Padarome jam narkotikų testą. Kanapių ten nerasta, bet ten yra Barbitų ratų, kurie yra senoviniai stiprūs Sovietiniai psichotropiniai vaistai. Taip pat, dabar yra populiaru vietoje žolės parduoti Chimka, kuri iš esmės yra arbata apipurkšta kažkokia chemija. Pavyzdžiui, prieš kažkiek laiko atėjo pas mus žmogus, kuris sakė, kad neseniai buvo parūkęs žolės. Mes jam padarėme tęstą. Žolės nėra. Ir neaišku, ką jis ten, kiek rūkė. Todėl tą natūralumą reikėtų rimtai kvestionuoti“.

Pašnekovas laidoje atskleidė tiesą apie kanapes, kitaip vadinama „žolę“:

„Mano manymu, tai yra didelė problema. Dažnai pastebiu tam tikrus mitus apie tas pačias kanapes. Dažnai galvojama, kad priklausomybės nuo kanapių nėra. Yra dalis tiesos, tai nėra heroinas ar kokainas, kurie labai greitai sukelia fizinę priklausomybę. Tačiau kanapėms išsivysto psichologinė priklausomybė. Būna istorijų, kai žmonės sako, kad bandė kanapes, bandė kitus narkotikus ir jiems nepatiko. Tada pabandė heroiną ar kitus stimuliantus ir suveikė. Kitas mitas yra, kad kanapės nekenkia. Tuo labiau, kad dabar yra medicininės kanapės. Tai šiuo atveju galima pasakyti, kad heroinas irgi yra vaistas. Ir kai kuriuose valstybėse vartojamas kaip vaistas“.

Kaip apsisaugoti nuo priklausomybės?

Diskusijos metu psichologas patarė nuo priklausomybių saugotis pasitelkiant savo sąmoningumą:

„Visų pirma, reikia įsiklausyti į savo artimuosius, į savo aplinką. Nes dažniausiai jie iš šalies pamato, kad kažkur per daug, kažkur nėra saiko, kažkur nėra ribų. Pavyzdžiui, jaunuolis nusprendžia Counter-Strike pažaisti vakare prieš miegą nuo 21:00. Žiūri, kad 02:00-03:00 val. nakties, o jis vis dar žaidžia. Planavo vieną laiką, o tai išsitęsė du, tris kartus ilgiau. Antra, kai matai, kad ta veikla pradeda trukdyti kitai veiklai. Pavyzdžiui, mokslams, santykiams su draugais. Trečia, reikėtų pabandyti įsirašyti į telefoną programėlę, kuri seka, kiek laiko kur praleidi: Facebook’e, Instagrame“.

Išsilaisvinimo galimybės

D. Škulis pabrėžė, kad iš tikros priklausomybės žmogus negali išsilaisvinti pats. Todėl jam reikalinga pagalba:

„Faktas, kad žmogui reikia susitaikyti su tuo, kad jis vienas pats yra bejėgis. Jam reikia aplinkos, jam reikia žmonių, jam reikia specialistų, jam reikia tokių pat priklausomų žmonių šalia, kurie galėtų jam padėti, kurie galėtų jį palydėti“.

Laidos svečias trumpai aptarė, kaip atrodo gydymo procesas reabilitacijoje:

„Dažniausiai, kai žmonės ateina ir kreipėsi pagalbos jų gyvenimas jau būna sugriuvęs. Ir jau žmogui neužtenka kažkokių konsultacijų. Jam reikia izoliuotis, pabūti tarp tokių pat žmonių, gauti specialistų (dvasinės, psichologinės, medicininės) pagalbos. Nes priklausomybė yra ta liga, kuri apima visas sritis“.

Priklausomybė išlieka visam gyvenimui

Psichologas D. Škulis laidos pabaigoje atskleidė, ko reikia buvusiam alkoholikui norint gyventi blaiviai visą gyvenimą:

Svarbu suprasti, kad jeigu žmogus buvo priklausomas, tuomet žmogus bus priklausomas visą gyvenimą. Pavyzdžiui, jeigu buvo priklausomas nuo alkoholio, niekada negalės saikingai išgerti šampano per Naujuosius Metus ir viskas gerai. Taip nebus. Jeigu jis kažkada išgers, tai pasileis mechanizmas ir jis vėl grįš prie vartojimo. Tai ko reikia, kad žmogus visam gyvenimui atsikratytų? Reikia, kad žmogus visą gyvenimą stebėtų save“.

Daugiau informacijos ir kontaktus dėl konsultacijos galite rasti svetainėse: www.asesubendruomene.lt arba www.skulis.lt

 

Parengė Deividas Koncius

Bendrinti: