Tu – stebuklas

Girsiu Tave, kad taip nuostabiai ir baimę keliančiai esu sukurtas. Kokie nuostabūs yra Tavo darbai, ir mano siela tai gerai žino (Ps 139, 14) – štai ką Bibliją sako apie mūsų organizmą. Tiek mūsų kūnas, tiek visa gamta yra nuostabiai sukurti ir dėl to turėtų šlovinti Dievą.

Viešpats mums suteikė gyvybę – tai grynų gryniausia dovana, kaip ir Jėzaus mirtis ant kryžiaus. Jeigu Dievas yra šventas ir nuostabus, vadinasi, visa, ką Jis mums duoda, taip pat bus šventa ir nuostabu. Kita vertus, svarbu suvokti, kad Jis viską ir palaiko – mat pagal teorinės fizikos žinias, visa visata net neturėtų egzistuoti (Teorinė fizika – fizikos šaka, kuri matematiniais modeliais ir fizikinėmis abstrakcijomis stengiasi paaiškinti fizikinius reiškinius, priešingai negu eksperimentinė fizika, kuri naudoja eksperimentinius įrankius aiškinant pasaulio dėsnius, – red. past.). Miriadai miriadų žvaigždžių, tūkstančiai galaktikų egzistuoja, nors neturėtų, kadangi atomą (pačią mažiausią dalelę, iš kurios viskas pasaulyje susideda) sudaro 99,99 % tuštumos. Jo branduolys sudarytas iš teigiamai įelektrintų protonų ir neutralių neutronų, o aplink jį skrieja neigiamas elektronas. Todėl protonas turėtų traukti elektroną ir atomas turėtų susinaikinti. Peršasi išvada, kad per 14 milijardų metų (visos Visatos amžių) Viešpats mūsų nepalieka ir net įsikiša į gamtos dėsnius, kad mes galėtume gyventi.

Biblijoje rašoma: Dievas tarė: „Padarykime žmogų pagal mūsų atvaizdą ir panašumą“ (Pr 1, 26). Ką Dievas turėjo omeny šitaip sakydamas? Kadangi tik Jėzus matė Dievą, mums sunku pasakyti, ar Dievas įvykdė šiuos žodžius pažodžiui, ar ne. Biblija pilna ištraukų, kurias reikėtų suprasti perkeltine prasme, o ne tiesiogiai, todėl mums reikia ieškoti gilesnės prasmės. Juk Dievas sudėtingas, ir Jam svarbi kiekviena smulkmena. Tai atspindi tiek gamta, tiek ir Biblija. Pavyzdžiui, Senajame Testamente Aukščiausiasis aiškiai nurodo, kaip turi būti pastatyta Susitikimo palapinė, joje esantys daiktai. Taip pat ir gamta yra Dievo išradingumo įrodymas – tik pažiūrėkite, kiek pasaulyje egzistuoja skirtingų gyvybės formų, kiek kvapą gniaužiančių vaizdų, bet vis dėlto nuostabiausias Jo kūrinys yra žmogus.  

Ar galite įsivaizduoti dėlionę, kuri sudaryta iš 15–20 trilijonų (trilijonas – tai 10 su 12 nulių) detalių, o kiekvienoje iš jų slypi dar 3 milijonai „kodų“? Ir visos dalys ne tik dera viena su kita, bet ir bendradarbiauja tarpusavyje. Ką tik trumpai aprašiau jums pažįstamą objektą – tai jūsų kūnas. Šie trilijonai yra jūsų ląstelės, o „kodai“ (DNR) – genetinė medžiaga, kuri programuoja ląstelės veiklą, suformuoja asmenybės požymius. Ištempus DNR, jos ilgis siektų apie 2 metrus, tačiau ši medžiaga ląstelėje taip susispaudusi, kad užima tik kelis nanometrus (nanometras – milijoninė metro dalis). Jeigu iš kiekvienos dalelytės paimtume DNR ir sudėtume į vieną liniją, gautume 300 milijardų kilometrų. Padarius menkiausią klaidą kopijuojant „kodą“, organizmo išvaizda, kaip ir vidus, gali drastiškai pasikeisti. Į mus sudėta šitiek daug informacijos – viskas taip sudėtinga ir persmelkta dieviškos išminties. Argi tai ne nuostabu?!

Čia tik keli mus supančio pasaulio faktai. Manau, tai puikiausiai įrodo, kad Dievas egzistuoja ir rūpinasi visa Visata. Gaila, kad Bažnyčia ilgą laiką priešinosi atradimams, taip stabdydama ne tik mokslo pažangą, bet ir grožėjimąsi Dievo sukurtu pasauliu. Tarp mokslo ir tikėjimo galima atrasti daug bendrų dalykų, todėl reikia šiuos du subjektus sieti, o ne tyrinėti kiekvieną atskirai. Tik tada labiau suprasime mūsų Dievo išmoningumą ir grožį.     

 

Bendrinti: