Titulinis / Tikėjimas ir mokinystė / PAGRINDAI

9. Ko Dievas reikalauja pirmu, antru ir trečiu įsakymu?

Buvau ką tik pedagoginį kelią pradedantis mokytojas. Pas mus į mokyklą atėjo lektorė, kad pamokytų psichologijos. Buvau jaunas krikščionis, todėl paklausiau jos apie tikėjimo Dievu svarbą ugdant vaikus.

8. Ką Dievas įsakė Dešimtyje savo įsakymų?

Senasis Testamentas Dievo įsakymus laiko brangesnius už auksą (Ps 119, 127) ir ragina jais vadovautis. Naujajame Testamente Įstatymas taip pat vadinamas šventu, teisingu, geru ir dvasišku (Rom 7, 12. 14). Tai nė kiek nestebina, nes savo įsakymais Viešpats parodo, ko Jis nedaro ir ką nori daryti bei koks yra tikras gyvenimas.

7. Ko reikalauja Dievo įstatymas?

Dovanas priima daugelis, patarimus – ne visi, pamokymus – tik kai kurie, bet beveik niekam nepatinka... reikalavimai. Visgi prie žodžio reikia tenka pratintis nuo mažų dienų.

6. Kaip mes galime pašlovinti Dievą?

Valstybinė mokesčių inspekcija pranešė, kad odontologijos paslaugų, automobilių prekybos, viešojo maitinimo ir statybų sektoriuose vidutinis darbo užmokestis išaugo trečdaliu. Ir tai susiję ne su trečdaliu padidėjusiu pelnu šiuose verslo sektoriuose...

5. Ką dar Dievas sukūrė?

Į šalia namų išsikerojusią eglę užsuka keršulis – margas, dručkis miško balandis. Jam pasirodžius, prisiplojame prie lango. Įsitaisęs šakų tankynėje burkuoja, bet savo planais su mumis nesidalija. Ar čia…

4. Kaip ir kodėl Dievas mus sukūrė?

Kas aš? Vienišas klausimas iš manęs šaiposi, – to savęs klausė eilėraštyje paskutinėmis gyvenimo dienomis nacių kalėjime buvęs liuteronų pastorius Dytrichas Bonheferis. Tikrasis kvailys, iš kurio dievai pasityčioja arba jį suniokoja, yra tas, kuris nepažįsta savęs, – iš tamsios celės draugui rašė britų rašytojas Oskaras Vaildas.

3. Ar Dievas yra vienas asmuo?

„Meilė tvyro ore!“ – sakoma, kai pilkos kasdienybės horizonte pasirodo du mylintys žmonės. Sulaikę kvėpavimą stebime, kaip jaunieji prisiekia ištikimybę, negalime atplėšti akių nuo gimstančios šeimos stebuklo.

2. Kas yra Dievas?

Jeigu tu nori garbinti ką nors, / garbink saulę iš giedro dangaus. / Ji neklausia, kas tu esi, / Ji tik šviečia, / jai lygūs visi – mintyse skamba pagauli Andriaus Mamontovo dainos „Tiktai tavyje“ melodija iš albumo „Elektroninis Dievas“ (2011).

1. Kokia vienintelė mūsų viltis gyvenant ir mirštant?

Vieną saulėtą popietę vaikai įkalbėjo apsilankyti atrakcionų parke. „Šitas tikrai geras!“ – tryško nekantrumu sūnus, netvėrė džiaugsmu dukra – tėtis ir mama išbandys pačias „kiečiausias“ sūpynes.

Apie skyrelį PAGRINDAI

Kas yra Dievas? Kaip ir kodėl Dievas mus sukūrė? Kas yra nuodėmė? Ar įmanoma išvengti bausmės ir sulaukti Dievo palankumo? – panašūs klausimai kyla ne vienam Dievo ieškančiam, neseniai Jį įtikėjusiam ar net ir seniau tikinčiam žmogui.