Pokalbis su „Newsboys“: „Dievas nėra miręs“

Į spalio 29-30 dienomis Vilniuje surengtą „Vilties festivalį" atvyko svečiai iš Jungtinių Amerikos valstijų - krikščioniškos muzikos grupė „Newsboys".

Tai buvo pirmasis, bet, kaip pažadėjo patys atlikėjai, ne paskutinis jų apsilankymas Lietuvoje. Šios jau per dvidešimt penkerius metus egzistuojančios ir 14 muzikos albumų išleidusios grupės nariai sutiko plačiau prisistatyti Lietuvos auditorijai.

Jūs pirmą kartą Lietuvoje. Kokie jūsų įspūdžiai, ar jau apžiūrėjote mūsų sostinę Vilnių?

Duncan‘as: Ar čia sostinė? (Juokiasi.) O taip, Vilnius labai gražus, mes apvaikščiojome Senamiestį. Gyvename Jungtinėse Amerikos Valstijose, kur nėra statinių, senesnių nei 200 metų, tad įdomu pamatyti senovinių pastatų ir bažnyčių.

Maiklas: Labai mielos siauros Vilniaus gatvelės, apsuptos senovine architektūra. Jose daug stovinčių suvenyrų kioskelių, ką retai pamatysi Jungtinėse Valstijose. Ir labai nuoširdūs, mieli žmonės, su šypsena veide.

Nepaisant jūsų ilgos muzikinės karjeros, daugelis lietuvių jus girdėjo pirmą kartą. Trumpai pristatykite savo grupę, jos stilių ir misiją.

Duncan‘as: Pirmą kartą, bet ne paskutinį, mes grįšime!

Esame kilę iš Australijos, užaugome nedideliame miestelyje, Pietų Australijoje. Atvykę į JAV, susitikome Maiklą, ir tada prasidėjo ši nuostabi draugystė bei muzikavimas grupėje. Dabar išgyvename geriausią laiką „Newsboys" grupei.

Maiklas: Mėgstame keliauti po užsienį. JAV, aišku, yra pagrindinė mūsų turų erdvė, tačiau atvykstame ir į Europą, Rytų Europos valstybes. Atvykti į Lietuvą yra ypatinga patirtis, nes čia mūsų muzika yra nauja, žmonės ją girdi pirmą kartą, o žinia, kurią stengiamės skelbti, yra skirta ne tik Amerikai, bet visam pasauliui, tai visuotinė žinia - Dievas nėra miręs, Jis gyvas ir veikiantis visame pasaulyje. O mūsų muzika yra kaip riaumojantis liūtas, didelis tigras, skelbiantis šią žinią. Rarh!

Tikime, kad muzika yra galinga. Kartais ji kalba jaunimui, naujajai kartai geriau nei pastoriai, pamokslininkai ir politikai. Ji kalba labai garsiai. Ir dažnai jaunimas verčiau klausosi dainos nei protingų dėdžių pamokymų, kad „tu turi eiti į bažnyčią" ir „pažinti Dievą". Muzika lengvesne forma keičia mintis ir širdis. „Newsboys" misija yra nuo rytų iki vakarų ir nuo pietų ligi šiaurės skelbti, kad Dievas nėra miręs, Jis gyvas.

Ar jūsų muzika daugiau skirta tikintiesiems, ar dar nepažinusiems Dievo?

J
ody: Manau, kad ji vienodai skirta visiems. Turime dainų, kurios daugiau pritaikytos tiems, kurie yra tikintys, bet tikiu, kad Evangelijos žinia yra bendra visiems. Tai yra Geroji Naujiena, nepaisant to, ar tiki tuo, ar ne. Vakar stebėjau Frankliną Grahamą, kai jis žmonėms skelbė šią žinią. Atsisukau į Maiklą ir tariau - man niekada neatsibos klausytis Evangelijos žinios, nes ji rezonuoja manyje. O žmonėms, kurie tai išgirsta pirmą kartą, ji gali pakeisti visą jų likusį gyvenimą. Tai labai galingas dalykas, ir aš mėgstu to klausytis.

Maiklas: Ypač, kai jis sako - Dievas myli tave ir turi tavo gyvenimo planą. Yra nuostabu girdėti, kad Viešpats, Žemės ir visos visatos kūrėjas, taip mumis rūpinasi, jog kiekvienam turi numatęs išskirtinį planą.

Ar muzika yra pagrindinė jūsų profesija ir pragyvenimo šaltinis, ar dar turite ir kitų darbų?

Duncan‘as: Grupė yra pagrindinis mūsų užsiėmimas. Planuojame veiklą ir esame labai užimti - kuriame dainas, darome jų įrašus ir keliaujame su koncertiniais turais. Už dviejų dienų, po „Vilties festivalio", Denveryje filmuosime vaizdo klipą. Tad mes neturime laiko jokiems kitiems darbams. Tai yra mūsų pagrindinė veikla, užimanti didžiąją laiko dalį. Esame palaiminti, galėdami daryti tai, kas mums patinka, gyvename nuostabų gyvenimą. Tai net ne darbas, jeigu mėgaujiesi veikla.

Esate išleidę ir keletą šlovinimo giesmių albumų.

Kokį skirtumą jaučiate tarp šlovinimo ir kitos krikščioniškos muzikos?

Jody: Stilištiškai, skambėjimu muzika yra panaši. Tačiau šlovinimas yra specialiai pritaikytas Bažnyčiai, minioms, kad šios giedotų. Giesmės yra paprasčiau sudarytos, skirtos tikintiesiems. Tai tampa įrankiu bendrai maldai. Jų tikslas yra aiškesnis, siauresnis nei įprastų įrašų. Šlovinimas yra vertikalus - nukreiptas daugiau į Dievą, o ne į auditoriją. Tuo tarpu krikščioniškos dainos kreipiasi į auditoriją.

Duncan‘as: „Born again" - „Gimęs iš naujo" albumas yra socialiai sąmoningas, kalba žmonėms apie pamatinius dalykus - Dievą, vidinę kovą, buvimo žmogumi didingumą - tai jau dainos su krikščioniška žinia.

Jody: Mums patinka abi kryptys. Jos abi yra puikios. Muzikai nereikalingi štampai - tai gali būti šlovinimas ar dainos, populiarusis ar roko stilius, svarbiausia, kad daina būtų gera ir pasiektų žmonių širdis. Tada jos tikslas pasiektas.

Jūs daug keliaujate po JAV ir kitas šalis. Kokį skirtumą matote tarp Vakarų kultūros ir Rytų Europos?

Jody: Toks įspūdis, kad čia, Rytų Europoje, Bažnyčia yra kitoje pakopoje nei Jungtinėse Valstijose. Mūsų visuomenė laikosi krikščioniškų principų, stiprių moralės normų, ir žmonės jaučiasi lyg jau viską turėtų. Čia žmonės yra labiau išalkę Kristaus, ištroškę Evangelijos ir po nepriklausomybės atgavimo atsivėrė platus galimybių laukas. Mums malonu atvykti į tokias vietas, kur žmonės yra alkanesni nei pas mus. Amerikoje žmonės yra persisotinę, o čia vis dar alksta Dievo Žodžio, ir mus tai žavi.

Kunigai mus moko, kad atsisiųsti, nusikopijuoti muziką iš albumų, kurių nepirkome, yra vagystė. Jie, žinoma, teisūs. Kita vertus, daugelis Lietuvos tikinčiųjų neišgali užsisakyti originalių užsienio grupių albumų, tai jiems per brangu. Kokia jūsų nuomonė, ar krikščioniškos muzikos sklaida per kopijavimą ir „torentus" visgi nėra vienas iš būtų plisti Gerajai naujienai?

Jody: Geriausia, kai šie dalykai - pirkimas ir kopijavimas - yra derinami. Mes praleidžiame daugybę valandų įrašinėdami dainas, įdedame daug pastangų. Žmonės dažnai sako: „Jūs turtingi vyrukai, jums nereikia pinigų." Bet tiesa ta, jog ir mums reikia užsidirbti pragyvenimui, kad galėtume daryti tai, ką darome. Todėl reikalinga pusiausvyra. Mes stengiamės, kad mūsų muzika pasiektų kuo daugiau žmonių. Per savo koncertų turus pardavinėjame albumus taip pigiai, kaip tik įmanoma - tarkime, po penkis dolerius arba du albumus už vieno kainą. Visada keletą dainų iš albumo leidžiame atsisiųsti nemokamai. Taip mėginame muziką padaryti prieinamą. Tačiau išlaikome balansą, nes jei išvis nieko neparduotume, negalėtume egzistuoti. Širdyje norime, kad kiekvienas turėtų viską, bet jei viską dovanotume, tai gyventume savo tėvų namų rūsiuose. Savo veikla turime išlaikyti šeimas, užsidirbti pragyvenimui.

Ar galėtumėte pristatyti savo naujausią albumą, kuris pasirodys prekyboje lapkričio 15 dieną. Kokia yra jo pagrindinė žinia ir išskirtinumas?

Maiklas: „Dievas nėra miręs". Jis kalba dabartinei kultūrai, Europai ir Amerikai. Mane stebina, kad aplinkui daugybė jaunų žmonių, tarp jų ir mano giminaičiai, netiki, kad Dievas yra pirmoje vietoje, netiki, jog Jis apskritai egzistuoja. Jie išpažįsta kažkokią „energiją aukščiau mūsų". Bet Dievas nėra kažkoks kuras mūsų automobiliams, Jis palaiko visą pasaulį ir visatą. Rūpinamės žmonių tikėjimu.

Į albumą įeis ir keletas šlovinimo giesmių, kurios jau buvo išleistos anksčiau ir yra tikinčiųjų pamiltos, taip pat naujai aranžuotos tradicinės giesmės. Albumas skirtas tam, kad paskatintų žmones švęsti gyvenimą, švęsti Kristų, nes Dievas yra gyvas.
Albumo dainos bus mūsų grojamo pop-roko stiliaus. Nekuriame roko stiliaus muzikos, nes norime, kad ji būtų mėgstama ir prieinama didesniam skaičiui žmonių.

Kalbino Monika Midverytė
Bernardina.lt

Bendrinti: