Įvyko bendrijos „Tikėjimo žodis“ Sinodas

2017 m. sausio 14 d. vyko eilinis bendrijos  žiemos Sinodas. Šiais metais Tikėjimo žodžio bendrijos bendruomenių pastorius ir vyresniuosius svetingai priėmė Kėdainių „Tikėjimo žodžio“ bažnyčia.

Įžanginiame žodyje Vilniaus bažnyčios „Tikėjimo žodis“ pastorius Darius Širvys, remdamasis palyginimu apie sūnų palaidūną, ragino pažinti tikrąją Tėvo meilę. „Ilgus metus tarnaudami Dievui nepadarykime Jo savo skolininku ir nesuklyskime, manydami, kad užsidirbome atlygį. Verčiau atminkime savo nepelnyto gimimo į Dievo Karalystę istoriją ir tai, kad esame Jo sūnūs ir dukros“, – ragino pastorius.

Po bendrijos vadovo Gabrieliaus Lukošiaus ir pastorių tarybos pirmininko Ramūno Juknos maldos buvo išrinktas Sinodo pirmininkas – Kuršėnų bažnyčios „Tiesos žodis“ pastorius Romas Tuominis – ir sekretorė – medijų tarnautoja Dalia Janušaitienė.

Pirmasis svarstytas klausimas – Alytaus bažnyčios „Tikėjimo žodis“ vyresniojo Dariaus Šulskio ordinavimas šios bažnyčios pastoriumi – dvasinei tarnystei (Dievo žodžio mokymui ir sielovadai). Darius Šulskis jau keliolika metų gano šią bendruomenę, studijuoja Evangeliniame Biblijos instute. 2016 m. Sinode Alytaus bažnyčios „Tikėjimo žodis“ – juridinio asmens vadove administracinėms funkcijoms vykdyti buvo paskirta šios bažnyčios vyresnioji Aldona Latauskienė, kuri dabar pasirašė Sinodo knygoje. Taigi 20 Sinodo narių balsavus „Už“ ir 3 susilaikius Darius Šulskis buvo ordinuotas Alytaus Tikėjimo žodžio bažnyčios pastoriumi. Bažnyčioje Darius bus oficialiai pristatytas per bendruomenės gimtadienį, kuris bus švenčiamas kovo mėnesį.

Antruoju klausimu buvo svarstytas Teologinės darbo grupės parengtas dokumentas apie sakramentų sampratą Tikėjimo žodžio bendrijoje, kurią pristatė pastorius Gabrielius Lukošius. Nors sakramentų samprata iš dalies apibrėžta praėjusią vasarą patvirtiname Sutarime su Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčia, pastorius Gabrielius pabrėžė, kad mūsų bendrijai tikslinga suformuluoti bendrą požiūrį ir įtvirtinti jį tik Bendrijai skirtame dokumente. Kilus diskusijoms dėl dokumento formuluočių buvo nuspręsta pasigilinti į šią temą teologinėje konferencijoje „Evangeliškai suvokiami sakramentai“ ir papildomai jį apsvarstyti vasario 25 d., Kėdainiuose. Svarstyti sakramentų nuostatus kviečiami tie Sinodo nariai, kurie domisi šiuo klausimu.

Prieš pietus Pastorių tarybos pirmininkas Ramūnas Jukna apžvelgė, kaip sekėsi vykdyti 2016 m. nustatytus Pastorių tarybos prioritetus: ieškoti bendrijos partnerių, parengti pareiginius nuostatus ir surengti Vienybės konferenciją. Pastorius Ramūnas priminė, kad grupė mūsų bendrijos tarnautojų praėjusiais metais dalyvavo evangeliškame Europos lyderystės forume Lenkijoje ir Rytų Europos lyderystės forume Ukrainoje. Pastorius paminėjo, kad dar yra galimybė registruotis į ELF Lenkijoje, kuris vyks šių metų pavasarį, ir gauti dalinę paramą. Dalyvaujant tarptautiniuose renginiuose pavyko užmegzti ryšius su bažnyčių kūrimo judėjimu ACTS 29, tad Ramūnas Jukna kaip Tikėjimo žodžio bendrijos atstovas buvo pakviestas į kovo mėn. Mančesteryje, Jungtinėje Karalystėje, vyksiančią EQIP konferenciją, kurioje pristatys mūsų bendriją. Lietuvoje taip pat planuojami du renginiai su Tikėjimo žodžio bendrijos draugais iš užsienio: rugpjūčio 18–20 d. vyks Vienybės konferencija, kurioje turėtų dalyvauti Daryl McCarthy, o spalio 2–10 d. – pastoracinis seminaras su Steve'u Lewisu. Pastorius Ramūnas visiems Sinodo nariams padovanojo T. Kellerio knygą „Centro bažnyčia“ (rusų k.).

Sinodui tęsiantis, Ramūnas Jukna pristatė dar vieną – bendrijos pastorių, vyresniųjų ir tarnavimų vadovų atskaitomybės – klausimą. Pastorius priminė, kad nors kiekvienas tarnautojas atskaitingas Dievui, labai svarbu sistemingai peržvelgti ir įvertinti savo veiklą, palyginti ją su kitais laikotarpiais, įvardyti, kas pavyko, o kur reiktų pasitempti. Tokia atskaitomybė turi pagrindą Biblijoje, pavyzdžiui, Apd 14, 26 rašoma, kad Paulius ir Barnabas grįžo duoti ataskaitą bendruomenei, kuri juos siuntė. Pastorius siūlė rengiant tokią ataskaitą apmąstyti nuveiktus darbus (pamokslavimą, rašymą, atstovavimą bendrijai žiniasklaidoje ir pan.), kvalifikacijos kėlimą (dalyvavimą seminaruose, įgytą teologinį išsilavinimą ar studijas), mentorystės santykius (bendravimą aktualiais klausimais su dvasiškai brandesniu krikščionimi) bei bendruomenės ar tarnavimo finansinę situaciją. Kilus diskusijai buvo pabrėžta, kad tokia ataskaita nėra nauja biurokratinė procedūra, kontrolės priemonė, būdas pasiaukštinti ar ką nors pasmerkti, nors buvo pripažinta, kad kai kas gali jausti iš praeities atėjusį priešiškumą tokiai atskaitomybės formai. Galiausiai bendru sutarimu buvo nuspręsta, kad šiais metais ataskaita bus ruošiama tik savanoriškai, o dėl jos pristatymo ir vertinimo nuspręs Pastorių taryba.

Raseinių Tikėjimo žodžio bažnyčios pastorei, kuri praėjusių metų vasaros Sinode buvo paskirta atsakinga už Bendrijos pareigybių poreikio įvertinimą ir aprašų sudarymą, dėl ligos nedalyvaujant Sinode, šį klausimą pristatė Jonavos krikščionių evangelikų bažnyčios pastorius Giedrius Ažukas. Pastorius Giedrius papasakojo apie atliktą darbą (paruošta anketa, sukurta grupė „Facebook“, apibendrinama medžiaga), tačiau pabrėžė, kad jis kol kas nėra baigtas. Bendru sutarimu buvo nuspręsta ir toliau tęsti šį darbą, o paruoštą ataskaitą pristatyti Pastorių tarybai ir vasaros Sinodui.

Elektrėnų Tikėjimo žodžio bažnyčios pastorius Gintautas Gruzdys kalbėjo apie 2017 m. planuojamus bendrijos renginius. Greta jau minėtos rugpjūčio 18–20 d. planuojamos Vienybės konferencijos su D. McCarthy ir spalio 2–10 d. pastoracinio seminaro su S. Lewisu, taip pat numatomos Reformacijos 500 metų sukakties minėjimui skirtos regioninės konferencijos, kurios vyks netrukus po Velykų. Kauno regione vyks konferencija „Reformuota ir besireformuojanti bažnyčia“, Vilniaus regione – ekskursija Reformacijos takais po Aukštaitiją. Šiauliuose spalio mėnesį planuojamas renginys, kuriame turėtų dalyvauti Evangelikų liuteronų Bažnyčios vyskupas Mindaugas Sabutis ir doc. dr. Deimantas Karvelis. Artimiausi renginiai: sausio 28 d. teologinė konferencija Evangeliškai suvokiami sakramentai Kėdainiuose ir kovo 17 d. Reformacijos šventė Naujojoje Akmenėje. Pastorius taip pat pakvietė dalyvauti sausio 25–26 d. Lietuvos evangelinio tikėjimo krikščionių sąjungos (sekmininkų) organizuojamoje Bažnyčios tarnautojų konferencijoje Vilniuje.

Prieš aptariant Reformacijos 500 metų minėjimo renginius, Tikėjimo žodžio bendrijos medijų tarnautoja Dalia Janušaitienė pristatė vykdant 2016 m. Sinodo nutarimą atliktą darbą – medžiagą, kuria remdamasi  bendrija „Tikėjimo žodis“ galėtų apsvarstyti galimybes kreiptis į Lietuvos Respublikos teisingumo ministeriją (o vėliau ir į Seimą) dėl valstybės pripažintos religinės bendrijos statuso. Remiantis Lietuvos Respublikos Konstitucija, Religinių bendruomenių ir bendrijų įstatymu ir kitais teisės aktais, valstybės pripažinimo siekianti netradicinė religinė bendruomenė ar bendrija privalo atitikti tris svarbiausius kriterijus: nuo oficialios registracijos valstybės ar savivaldos institucijoje turi būti praėję ne mažiau kaip 25 metai, bendruomenės mokymas ir veikla turi neprieštarauti įstatymams ir dorai bei bendruomenė privalo turėti visuomenės palaikymą. 2017 m. pirmąjį – 25 metų kriterijų – atitinka tiek pati bendrija, kaip juridinis asmuo, tiek didžiuosiuose Lietuvos miestuose (Vilniuje, Kaune, Šiauliuose) veikiančios bažnyčios. Abejonių nekelia ir mokymo bei liturgijos teisėtumas. Nors Tikėjimo žodžio bendrija per visus savo veiklos metus visapusiškai tarnavo Lietuvos visuomenei leidybos, švietimo bei socialinėje srityse, XX a. pabaigos išpuoliai žiniasklaidoje pagimdė nemažos visuomenės dalies priešiškumą, kurio požymiai pastebimi iki šiol. Nutarta parengtą medžiagą išplatinti Sinodo nariams, kad jie galėtų pareikšti pastabas, ir toliau ją tobulinti.

Dalia Janušaitienė taip pat pristatė ir kitą klausimą – pasiruošimą Reformacijos 500 metų sukakties minėjimo renginiams. Galbūt panašiai kaip to meto Vokietijoje, taip ir šių dienų Lietuvoje Dievas atveria duris skelbti visuomenei Reformacijos žinią – Evangelija, Reformacija ir lietuvybė glaudžiai susijusios. Šios durys – tai Seimo sprendimas paskelbti 2017 m. Reformacijos metais ir vykdant šį sprendimą Vyriausybės patvirtintas priemonių planas, kuriame tam tikroms priemonėms numatyta biudžeto lėšų ar bent jau valstybės pritarimas. Rengiant ir įgyvendinant šias priemones daug prisideda iš Evangelikų reformatų ir Tikėjimo žodžio bažnyčių atstovų sudaryta Evangelinių bendruomenių darbo grupė. Grupės iniciatyva jau nuveikta nemažai darbų: prisidėta organizuojant Metų paskaitą mokytojams, kurią skaitė doc. dr. Deimantas Karvelis, parengtas Reformacijos 500 metų minėjimo logotipas, veikia jubiliejui skirta interneto svetainė reformacija500.lt, ruošiamas vaizdo ir garso klipas, kuris bus transliuojamas per LRT, parengta medžiaga leidiniui „Švietimo žinios“, planuojama dalyvauti Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje, renginyje „Kultūros naktis“... Tikėjimo žodžio bendrija taip pat planuoja renginius savo iniciatyva: išleistas Reformacijos 500 metų sukakčiai skirtas kalendorius, kovo 17 d. planuojama Reformacijos šventė Naujojoje Akmenėje, ruošiamas specialus evangelizacinis-informacinis laikraštukas ir kt. Visos Tikėjimo žodžio bendrijos bažnyčios ir bendruomenės taip pat kviečiamos prisidėti prie šios sukakties minėjimo: renginiais, informacija, aukomis ar maldomis, kad minėjimo renginiai neštų Lietuvai Evangelijos žinią ir teiktų šlovę vien tik Dievui.

Paskutinis svarstytas klausimas – Tikėjimo žodžio bendrijos biudžetas 2017 m. Šį klausimą pristačiusi Druskininkų Tikėjimo žodžio bendruomenės vyresnioji Rima Bocisienė pasidžiaugė, kad 2016 m. biudžetas buvo vykdomas drausmingai, pavyko sukaupti laisvų lėšų likutį. 2017 m. biudžete pasiūlyta numatyti lėšų Tikėjimo žodžio bendrijos atstovų išvykoms į tarptautinius renginius, pas mus atvykstančių svečių kelionių ir priėmimo išlaidoms dengti, vaikų ir paauglių stovykloms, medijoms bei Reformacijos metams paminėti. 19 Sinodo narių balsavus „Už“, 1 „Prieš“ ir 4 susilaikius, Sinodas pasiūlytam biudžetui pritarė.

Nors Sinodo metu ne kartą įsiplieskė gan karštos diskusijos, norisi dėkoti Viešpačiui už tai, kad Jis savo metu pakėlė ir į vieną bendriją subūrė dideles ir mažas bendruomenes, kurios ir būdamos tokios skirtingos siekia vieno tikslo – pažinti Kristų ir Jo pažinimą perduoti žmonėms.

Parengė Dalia Janušaitienė

Bendrinti: