Seminaras „Žmogaus viduramžis. Ypatumai, iššūkiai, poreikiai“

Vasario 15 d. Šiaulių Polifonijos mažojoje salėje įvyko psichologo Lauro Jokūbpreikšo paskaita „Žmogaus viduramžis. Ypatumai, iššūkiai, poreikiai“.
Susirinkusiems ne tik vidutinio amžiaus, bet ir jaunesniems klausytojams pranešėjas visų pirma išaiškino, kad mūsų sąmonė neigiamai reaguoja į žodį „krizė“, nes žinome, jog finansinė, ekonominė krizė nežada nieko gero. Tačiau į asmeninę krizę reikėtų žiūrėti kaip į galimybę kažką sužinoti ir kažko išmokti.

Psichologas išvardijo aštuonias asmenines žmogaus gyvenime patiriamas krizes. Daugiau pranešėjas sustojo ties vidurio amžiaus krize ir išaiškino, kodėl ir kuo skiriasi moterų ir vyrų išgyvenamos vidurio amžiaus krizės. Pasirodo, yra įvairiausi vyrų ir moterų „modeliai“. Analizuodamas žmogaus elgesį, gali suprasti, kokį „modelį“ jis atitinka. L. Jokūbpreikšas nupasakojo, kaip atrodo „perdegęs“ žmogus - jis jaučiasi pervargęs, išsekęs emociškai, neturintis jėgų. Todėl, kad taip nenutiktų, žmogui būtina kartą per savaitę turėti „tinginio“ dieną. Jis paaiškino, kad žmones galima suskirstyti į du skirtingus tipus. Vieni jų   labiau linkę į pervargimus, persitempimus, „perdegimus“ nei kiti. Dažniausiai tai nutinka perfekcionistams.

Po teorinės dalies klausytojai galėjo užduoti psichologui rūpimus klausimus. Sužinojome apie proto intelektą ir emocinį intelektą. Pasirodo, jog jei žmogus turi aukštą proto intelektą, bet yra emociškai nebrandus, kai kurios jo emocijos būna tokios stiprios, kad, nemokantis jų valdyti, ima elgtis nelogiškai, prieš savo įsitikinimus ir net perkeičia mąstyseną, suranda daugybę pasiteisinimų pasielgti taip, kaip jo emocijos tuo metu jam sako elgtis.

Paskaita buvo tikrai įdomi ir naudinga. Tikimės, kad turėsime dar daug progų susitikti su psichologu Lauru Jokūbpreikšu ir pasikalbėti pačiais įvairiausiais rūpimais klausimais.
Bendrinti: