Evangelinių bažnyčių teologinė komisija Panevėžyje pasiekė esminį sutarimą

2016 m. gegužės 3-ją Panevėžyje antrą kartą susirinko bendra Tikėjimo žodžio bendrijos ir Evangelikų reformatų bažnyčios komisija. Pirmą kartą (2016-04-01) susirinkusi komisija nusprendė ruošti teologinius dokumentus, kuriais remiantis būtų galima grįsti abiejų bažnyčių susitarimus ekumeniniam bendradarbiavimui.

Bendra komisija gegužės 3-ją susirinko aptarti iš anksto numatytų ir svarstymui paruoštų teologinių klausimų. Posėdis truko nuo 13.00 iki 19.00 val., jame išsamiai aptarti šie klausimai: bendras sutarimas dėl Šventojo Rašto, dėl tikėjimo mokymo (doktrinos) apie tikrąjį tikinčiųjų išteisinimą, dėl Evangelijos esmės, dėl mokymo apie tikėjimą ir žmogaus nuopelnus, gerus darbus ir atpildą už juos, dėl mokymo apie šventąją Visuotinę Dievo Bažnyčią ir vienintelį Bažnyčios vadovą, dėl mokymo apie Sakramentus, dėl Krikšto ir Eucharistijos (Viešpaties Vakarienės) sakramentų, dėl karitatyvinės, vaikų ir jaunimo tarnysčių.

Bendrai paruoštas Evangelinių bažnyčių sutarimo dėl mokymo pagrindų projektas. Dokumento preambulė nusako šio Sutarimo priėmimo kontekstą, aplinkybes, tikslus ir intencijas. Taip pat dokumente nurodyta, jog Sutarimas įsigalios tik tuomet, kai jį ratifikuos abiejų bažnyčių Sinodai.

Komisija neturi tikslo suvienodinti Bažnyčių, tačiau siekia esminiuose teologiniuose klausimuose abipusio gero ir principinio sutarimo. Mūsų evangelinės bendrystės esmę nusako bendros komisijos gegužės 3-ją priimtas vienas iš susitarimo punktų: “Bažnyčios vienybė slypi ne išorinėse ceremonijose ir apeigose, bet Visuotinio tikėjimo tiesoje ir vienovėje. Visuotinis tikėjimas mums perduotas ne per žmonių papročius, o per Šventąjį Raštą, kurio santrauka yra Apaštalų Tikėjimo išpažinimas.” ANTRASIS ŠVEICARIŠKASIS IŠPAŽINIMAS, 1566 m. (ANTROJI HELVETIŠKOJI KONFESIJA)

Po kalbininkų redakcijos Evangelinių Bažnyčių sutarimo dėl mokymo pagrindų projektas pasieks Sinodų narius abejose bažnyčiose.

Bendra Tikėjimo žodžio bendrijos ir Evangelikų reformatų bažnyčios komisija

www.ref.lt

Bendrinti: