„Naktinė Žodžio misterija“ – Kultūros naktis Vilniaus Reformatų bažnyčioje

Birželio 16–17 d. Vilniaus kultūros nakties metu Evangelikų reformatų bažnyčia kviečia į stilizuotas senovines pamaldas – misteriją.

„Naktinė Žodžio misterija“ – tai šiuolaikinis teatrinis vyksmas, atskleidžiantis žiūrovams Reformacijos epochoje Lietuvoje gimusias ir skambėjusias tiesas. Aleksandro Špilevojaus kuriama ir režisuojama Misterija leis patirti mūsų mažai pažįstamą istoriją moderniame amplua, kur realybė ir kūryba, muzika ir teatras, bažnyčia ir visuomenė persipins tarpusavyje. Kažkur tarp tikrovės ir vaidybos, tarp praeities ir dabarties, tarp mistikos ir buities, kažkur tame susikirtimo taške, neturinčiame konkrečių koordinačių, žmogus patiria tiesos išgyvenimą. Patyrimą praplės grupės MaNNaz elektroninė muzika. Vienas įdomiausių šiandienos Lietuvos būgnininkų Arvydas Joffė Misterijos žodžiams suteiks ritmą, o autentiškai skambėsiantys bažnytiniai chorai padės tuos žodžius sudėti į eilutes.

Tarp eilučių akį ir mintis patrauks menininko avangardisto, tarpdisciplinių meno projektų kūrėjo, Vilniaus dailės akademijos docento Česlovo Lukensko sukurtos meninės instaliacijos.

Šios istorinės stilizuotos pamaldos bus atkurtos panaudojant šiuolaikines technologijas ir šiandienines meno formas, tad drąsiai galima teigti, kad „Naktinė Žodžio misterija“ – tai istorijos, autentiškumo ir technologinio modernumo derinys. Tokie kūrybiniai lydiniai dažniausiai matomi teatre, tad ir šis vakaras bus apipintas teatro – režisierius Aleksandras Špilevojus į pagalbą kviečiasi talentingus, muzikalius skirtingų kartų aktorius, kurie taps „Naktinės Žodžio misterijos“ idėjos laidininkais susirinksiantiems žiūrovams.

Kartais mes galime suprasti mintį be žodžių, bet argi ta mintis ir nėra tikrasis „Žodis“?

Bendrinti: