Septintojo Rytų Europos lyderystės forumo tema – Reformacija

Lapkričio 29 d.–gruodžio 2 d. Kijeve vyko septintasis Rytų Europos lyderystės forumas, kuriame dalyvavo ir grupė tikinčiųjų iš Lietuvos, tarp jų – Tikėjimo žodžio bendrijos vadovas Gabrielius Lukošius ir Jonavos Krikščionių evangelikų bažnyčios pastorius Giedrius Ažukas.

Šių metų Forumo (kurį palaiko tarpdenominacinis krikščioniškas Europos lyderių forumas) šūkis – „Reformacija tęsiasi“. Nors Reformacijos 500 metų sukakties metai baigiasi, bažnyčios, o per ją ir visuomenės, reformacija tęsis ir toliau. Troškimas, kad Reformacijos dvasia neišblėstų, keturioms dienoms subūrė Forumo dalyvius iš skirtingų Ukrainos kampelių, Baltarusijos, Lietuvos, Moldovos, Rusijos, Olandijos, Suomijos, JAV bei apie 70 pranešėjų iš Rytų ir Vakarų Europos, kurie aptarė daugiau nei šimtą įvairių su tarnavimo ir socialine veikla susijusių temų.

Forumo dalyviai dalyvavo plenariniuose posėdžiuose, seminaruose bei dirbo grupėse. Plenariniai posėdžiai vyko Kijevo bažnyčios „Filadelfija“ centrinėje salėje kiekvieną rytą ir vakarą. Kaip ir praėjusiais metais, iki pietų kiekvienas dalyvis dirbo registracijos metu pasirinktoje grupėje. Šiais metais buvo galima rinktis grupes „Apologetika“, „Verslas“, „Evangelizacija“, „Medijos“, „Menas ir kultūra“, „Misijos ir bažnyčių steigimas“, „Jaunimo tarnavimas“, „Tarnavimas šeimoje“, „Universitetas“, „Vadovavimas bažnyčiai“, „Bažnyčia ir socialinis darbas“, „Bažnyčia ir pilietinė visuomenė“. Po pietų vyko įvairioms tarnavimo ir gyvenimo sritims skirti seminarai.

Plenarinių posėdžių metu pranešimus skaitė dvasininkai, teologai ir valstybės valdžios atstovai. Pavyzdžiui, Ukrainos prezidento įgaliotinis, vaikų teisių ombudsmenas Nikolajus Kuleba kalbėjo apie našlaičių ir benamių vaikų problemą Ukrainoje. Pasak pranešėjo, nors valstybė nepajėgia išspręsti šios problemos, tai gali padaryti Bažnyčia. Dar vienas forume dalyvavęs valdžios atstovas – Ukrainos parlamento deputatas ir Organizacinio komiteto, Reformacijos 500 metų sukakties minėjimui pasiruošti, pirmininkas Pavelas Ungurianas. 2016 m. rugpjūčio 26 d. Ukrainos prezidentas Petro Porošenko pasirašė įsaką „Dėl Reformacijos 500 metų sukakties šventimo Ukrainoje“, kuris atvėrė duris skelbti Reformacijos ir Evangelijos žinią visuomenėje, mokyklose, universitetuose, tarp inteligentijos ir valdžios atstovų. Reformacijos metai baigiasi, tačiau per šiuos metus bendromis Ukrainos bažnyčių pastangomis, vykdant projektą R500, buvo organizuota daugybė įvairiausių renginių – konferencijos, diskusijos, paskaitos ir pan. Reformacijos metų minėjimo kulminacija ir gausiausiu renginiu tapo rugsėjo 17 d. surengta Padėkos diena, kurioje dalyvavo įkvepiantis kalbėtojas Nikas Vujčičius. Šis renginys subūrė apie 400 tūkstančių žmonių.

Kaip ir ankstesniais metais, svarbi Rytų Europos lyderystės forumo tema buvo kova su korupcija ir kyšininkavimu. Be to, pastaraisiais metais vis aktualesnė tampa tema „Bažnyčia ir socialinis darbas“ – Ukrainoje tai tiesiogiai susiję su karo šalies rytuose pasekmėmis. Asociacija „Emanuelis“ ir judėjimas „Atsakomybės zona“ šių metų Rytų Europos lyderystės forume surengė apskritojo stalo diskusiją „Prarasta tapatybė gėdos ir nuodėmės nutylėjimo kultūroje“.

Jubiliejiniams Reformacijos metams baigiantis, Reformacija per Dievo žodį tęsiasi mumyse, mūsų bažnyčiose, valstybėse ir visame pasaulyje – tokia buvo apibendrinamoji Forumo žinia. Pasak Rytų Europos lyderystės forumo direktoriaus Jaroslavo Lukasiko, šios besitęsiančios reformacijos sėkmė priklausys nuo to, kiek tvirtai kiekvienas krikščionis remiasi Dievo žodžiu. Jaroslavas Lukasikas pažymėjo, kad reformuoti visuomenę gali tik tas krikščionis, kuriam būdinga biblinė pasaulėžiūra, patriotizmas ir profesionalumas. Biblija būtina vadovautis ne tik dvasiniame gyvenime ir santykiuose su Dievu, bet ir asmeniniame gyvenime, darbe, versle, politikoje ir kitur. Biblija taip pat ragina puoselėti sveiką patriotizmą – mylėti savo šalį, kultūrą, artimą, kokybiškai, „kaip Viešpačiui“, atlikti savo darbą (Kol 3, 23).

Jeigu susidomėjote Rytų Europos lyderystės forumu, jo veikla bei galimybėmis dalyvauti kitais metais, daugiau informacijos rasite čia.

 

Parengta pagal forumeast.eu informaciją

Bendrinti: