Sveikiname visus evangelikus su REFORMACIJOS diena!

Prieš 505 metus, 1517 m. spalio 31 d., Augustijonų ordino vienuolis Martynas Liuteris paskelbė 95 tezes, atnešusias didelius pokyčius to meto religinei sistemai. Pradėjo keistis daugelio žmonių, tarp jų ir Romos katalikų kunigų, grafų, bajorų, kitų didikų, mąstymas ir supratimas apie žmogaus sielos išgelbėjimą. Jaunas vyras, turintis puikų teologinį išsilavinimą ir visuomeninę padėtį, išdrįso skelbti tai, kas buvo nepriimtina visuotinės bažnyčios klerkams. Jis skelbė tiesą, kuri yra užrašyta Šventajame Rašte, bet kurios daugelį šimtmečių neskelbė bažnyčia: Teisusis gyvens tikėjimu (Rom 1, 17). Martynas Liuteris skelbė, kad „laisvė nuo nuodėmės ateina per nuoširdžią atgailą ir tikėjimą“. Tai palietė žmonių širdis, ištroškusias Dievo artumo, Jo meilės ir gailestingumo – to, ką skelbė Jėzus Kristus ir Jo mokiniai.

Reformacija, pakeitusi Europą, keitė ir Lietuvą. Reformacijos teologiją nusako penki teiginiai, prasidedantys žodžiu sola, lotynų kalba reiškiančiu „vien“: sola scriptura – „vien tik Šventasis Raštas“, sola fide – „vien tik tikėjimas“ (arba „vien tik tikėjimu / per tikėjimą“), sola gratia – „vien tik malonė“ (arba „vien iš malonės / per malonę“), solus Christus – „vien tik Kristus“, soli Deo gloria – „vien tik Dievui garbė“ (arba „vienam Dievui garbė“).

Šiandien, švęsdami Reformacijos 505 metus, džiaugiamės, kad dėl jos pažįstame tiesą, kurią mums dovanoja Viešpats per savo Žodį – Bibliją. Skaitydami ją savo gimtąja kalba, galime ir su kitais dalintis laisvę atnešančiu Evangelijos žodžiu. Viešpats yra Dvasia. O kur Viešpaties Dvasia, ten laisvė (2 Kor 3, 17).

Branginkime Dievo dovanotą laisvę gyventi tikėjimu, kuris išteisina kiekvieną tikintį Kristaus auka.

Gražių Reformacijos apmąstymų ir malonių akimirkų su Dievo žodžiu!

 

Bendrinti: