Kvietimas įsiklausyti

Mat, kas turi, tam bus duota, ir jis turės su pertekliumi, o iš neturinčio bus atimta ir tai, ką jis turi. Aš jiems kalbu palyginimais todėl, kad jie žiūrėdami nemato, klausydami negirdi ir nesupranta. Jiems pildosi Izaijo pranašystės žodžiai: „Girdėti girdėsite, bet nesuprasite, žiūrėti žiūrėsite, bet nematysite. Šitų žmonių širdys aptuko. Jie prastai girdėjo ausimis ir užmerkė akis, kad nepamatytų akimis, neišgirstų ausimis, nesuprastų širdimi ir neatsiverstų, ir Aš jų nepagydyčiau“ (Evangelijos pagal Matą 13 skyriaus 12–15 eilutės).

Šie Kristaus žodžiai rodo, kad labai dažnai Jėzaus klausantys žmonės arba visiškai nesuprasdavo to, kas buvo kalbėta, arba išsiaiškindavo savaip. Ir tai neturėtų mūsų stebinti. Jėzus skelbė visiškai kitokią, žemės gyventojams nesuprantamą Dievo Karalystės pasaulėžiūrą. Norėdami suvokti, ką sakė pamokslininkas iš Nazareto, žmonės turėjo atidėti į šalį pasipūtimą ir turėtus supratimus apie Dievą, Jo karalystę bei tarnavimą Jam. Prieš juos stovėjo jų amžininkas, neturintis nei išskirtinio socialinio statuso, nei specialaus išsilavinimo regalijų, tačiau Jis vienintelis žinojo, koks iš tiesų yra Izraelio Dievas.

Šiandien taip pat sunku įsisąmoninti, kad Jėzus Kristus yra vienintelis tobulas dievotumo ekspertas. Dievo niekas niekada nėra matęs, tiktai viengimis Sūnus, Tėvo prieglobstyje esantis, mums Jį apreiškė (Evangelijos pagal Joną 1 skyriaus 18 eilutė).

Jėzus gimė į pasaulį, kuriame, pagal Šventojo Rašto žodžius, visi žmonės buvo nuklydę nuo savojo Kūrėjo. Nebuvo nė vieno, iš tiesų pažįstančio Dievą. Kristaus asmenyje žmoniją apšvietė gyvybės šviesa. Tačiau dauguma žmonių buvo taip apakinti savo iliuzijų, jog nebematė tos šviesos. Jie įsivaizdavo, kad žino, koks yra teisingas gyvenimas ir kaip reikia tinkamai tarnauti Dievui. Todėl, išgirdę Kristaus žodžius, pasipiktino, nes girdima žinia neatitiko jų supratimo.

Nejautrios širdys trukdė teisingai suprasti girdimą žinią, nenoras keistis užmerkė akis. Netgi tie palaimintieji, kurių akys matė ir ausys girdėjo, anaiptol ne viską suprato taip, kaip buvo sakoma.

Tad žiūrėkite, kaip klausotės. Kas turi, tam bus duota, o iš neturinčio bus atimta ir tai, ką jis tariasi turįs (Evangelijos pagal Luką 8 skyriaus 18 eilutė).

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: