Metų pradžia

Pradėję naujus metus, laikydamiesi tradicijos minime Trijų Karalių dieną. Ši tradicija kyla iš evangelisto Mato užrašyto pasakojimo. Jėzui gimus Judėjos Betliejuje karaliaus Erodo dienomis, štai atkeliavo į Jeruzalę išminčiai iš Rytų ir klausinėjo: „Kur yra gimęs žydų karalius? Mes matėme Jo žvaigždę Rytuose ir atvykome pagarbinti Jį“ (Evangelijos pagal Matą 2 skyriaus 1 ir 2 eilutės). Išminčiai, atėjo pagarbinti gimusio Kristaus ir įteikti Jam dovanų. Matas nevadina jų karaliais ir nutyli, kiek jų buvo, tačiau amžių bėgyje buvo nuspręsta, kad jeigu išminčiai dovanų atnešė aukso, smilkalų ir miros, tai jie buvo trys, o patys išminčiai iš kartos į kartą perduodamame pasakojime tapo karaliais ir net įgijo konkrečius vardus.

Kad ir kaip ten būtų, metų pradžioje minėti Tris Karalius tikrai simboliška. Tai – pirmieji pagonių kilmės žmonės, supratę, kad prasidėjo kažkas iš esmės nauja.

Kasmet pasitinkame naujus metus, tačiau negalėtume pasakyti, kad jie kuo nors iš esmės skiriasi nuo praėjusių. Sutikdami Naujuosius tik išreiškiame permainų lūkestį. Tačiau evangelisto minimi išminčiai atėjo pasveikinti prasidėjusios Naujos eros. Nuo Kristaus gimimo skaičiuojame mūsų eros metus. Kodėl gimęs Jėzus Kristus ją daro nauja? Tais laikais, kai Jis gimė, metus skaičiuodavo sakydami, jog tai tokio ir tokio karaliaus ar imperatoriaus tokie ir tokie valdymo metai.

Ar tai, kad skaičiuojame metus nuo Kristaus gimimo, tik simbolinis susitarimas, ar iš tiesų gimė žmonijos Karalius, kurio viešpatavimui nebus pabaigos? Ar Jėzaus nukryžiavimas už mūsų nuodėmes ir Jo prisikėlimas – tik prasimanytas pasakojimas, ar tikras istorinis įvykis?

Išminčiai pasveikinti gimusio žydų Karaliaus atėjo, nes dangaus skliaute sušvito nauja žvaigždė, ir jie išsiaiškino, kad tos žvaigždės pasirodymas reiškia ypatingo asmens gimimą. Jie suprato, jog verta susiruošti į tolimą kelionę Jį pagarbinti ir pasveikinti.

Ar skaičiuodami metus nuo Jėzaus gimimo ir vadindami juos 2018 Viešpaties malonės metais, pabandome suprasti kuo mums šiandien reikšmingas anuomet tvarte gimęs kūdikis? Ar girdėdami žinią apie Jo mirtį ant kryžiaus ir prisikėlimą iš numirusių, skiriame pakankamai dėmesio be išankstinio nusistatymo išsiaiškinti šio įvykio tikrumą? Ar tikrai norime naujos pradžios, ar tik taip kalbame pasitikdami Naujuosius?

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: