Staigmena

Ką galvojate apie antrąjį Jėzaus Kristaus atėjimą? Ar esate skaitę Šventajame Rašte užrašytus žodžius, kuriuos į dangų žiūrintiems Jėzaus pasekėjams pasakė šalia jų atsiradę du vyrai baltais drabužiais: Tas pats Jėzus, paimtas nuo jūsų į dangų, sugrįš taip pat, kaip Jį matėte žengiantį į dangų? (Apaštalų darbų 1 skyriaus 11 eilutė)

Istorijoje buvo daug atvejų, kai atskiri krikščionys ar jų grupės skelbė konkrečias Jėzaus sugrįžimo datas. Kiekvieną kartą tai būdavo klaidinanti žinia. Taip atsitikdavo, nes tikintys žmonės neįsiklausydavo į Šventajame Rašte užrašytus Jėzaus žodžius: Tos dienos ir valandos niekas nežino, nei angelai danguje, nei Sūnus, tik Tėvas (Evangelijos pagal Morkų 13 skyriaus 32 eilutė). Dėl tos priežasties žinia apie Jėzaus sugrįžimą daugeliui žmonių prarado savo patikimumą. Pabandykime įsivaizduoti, kaip gali jaustis žmogus, kelis kartus girdėjęs žinią, kad Kristus sugrįš į žemę konkrečią nurodytą dieną, bet kiekvieną kartą, kai ta diena ateina, Jis nesugrįžta.

Tačiau ar tai reiškia, kad Jėzus tikrai nesugrįš?

Kaip palyginimą pateiksiu vieną istorinį pavyzdį. Garsus XIX amžiaus istorikas Philipas Schaffas aštuonių tomų veikale Krikščionių bažnyčios istorija rašė apie pirmųjų amžių krikščionių lūkestį, kad bus atkurta Izraelio valstybė (nes tokie Dievo pažadai užrašyti Senojo Testamento pranašų knygose). Jis aiškino, kad tas lūkestis tarp krikščionių užgeso jau III amžiuje ir, jo manymu, XIX amžiaus viduryje buvo akivaizdu, kad tikėjusieji Izraelio valstybės atkūrimu klydo. Mums, šiandien gyvenantiems pasaulyje, kuriame jau septyniasdešimt metų atkurta Izraelio valstybė, garsaus istoriko įsitikinimas kelia šypseną. Schaffo požiūris suprantamas – kur matyta, kad beveik du tūkstantmečius nebuvusi valstybė vėl atsirastų. Vis dėlto tai įvyko.

Šis pavyzdys gali mums padėti neprarasti tikėjimo Šventajame Rašte duotu pažadu, kad Jėzus Kristus tikrai sugrįš, nors buvo daugybė klaidinančių pranašysčių apie konkrečią Jo sugrįžimo datą.

Gaila, kad daugeliui Jo sugrįžimas bus siaubinga staigmena.

Todėl budėkite, nes nežinote, kurią valandą ateis jūsų Viešpats. Supraskite ir tai: jeigu šeimininkas žinotų, kurią nakties valandą ateis vagis, jis budėtų ir neleistų jam įsilaužti į namus. Todėl ir jūs būkite pasiruošę, nes Žmogaus Sūnus ateis tą valandą, kurią nemanote (Evangelijos pagal Matą 24 skyriaus 42–44 eilutės).

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: