226 | 2010 01 08 I Dievo pašaukimas

Kur galima mokytis Biblijos, kad galėtum tapti vyresniuoju? Kokie reikalavimai? Kur kreiptis?

Tomas

31 metai

Anykščiai






Sveikas, Tomai. Jūsų klausimas geras ir aktualus visiems, kurie trokšta tarnauti bažnyčioje, prisiimdami pastoracinę tarnystę.

Pirmiausia svarbu suprasti, kad tarnystės pašaukimai išryškėja ir auga Kristaus bažnyčioje, konkrečioje vietinėje bendruomenėje, kurioje lankosi tikintysis. Kad geriau suvoktume Dievo paskirtą tarnystės specifiką, mums, žmonėms, reikia bendruomenės konteksto. Apaštalas Paulius visas tarnavimo dovanas, taip pat ir vadovavimo, sieja su Bažnyčia. Dovanos ir pašaukimai duoti bendruomenės labui, Kristaus kūno ugdymui, todėl tik joje atsiveria bei tampa veiksmingos kitų dovanų kontekste. Atsiskyrus nuo bendruomenės, tarnystės pašaukimai prislopsta arba būna neadekvačiai suprantami, traktuojami. Juk kaip viename kūne turime daug narių, bet ne visi nariai atlieka tą patį uždavinį, taip ir mūsų daugybė yra vienas kūnas Kristuje, o pavieniui - vieni kitų nariai. Pagal mums suteiktą malonę turime įvairių dovanų ( Rom 12, 4-6). Bet dabar Dievas sudėliojo kūne narius ir kiekvieną iš jų, kaip panorėjo. Ir jei visi būtų vienas narys, kur beliktų kūnas? Bet dabar narių daug, o kūnas vienas (1Kor 12, 18-20). Paulius skirtingų Dvasios dovanų ir Dievo pašaukimų veikimą per atskirus tikinčiuosius mato prasmingą tik bažnyčioje - viename kūne.

Todėl svarbu būti aktyviu savo vietinės bendruomenės nariu, mokytis tikėjimo kelio bažnyčioje ir turėti gerą brolių liudijimą. Timotiejus, ištikimiausias apaštalo Pauliaus bendražygis ir mokinys, yra puikus to pavyzdys. Paulius Timotiejų pastebėjo Listros bažnyčioje, kurioje šis dvasiškai augo ir buvo Kristaus mokiniu. Apaštalas panoro jį pasiimti su savimi, keliauti per miestus ir drąsinti tikinčiuosius. Raštas sako, kad apie Timotiejų gerai liudijo Listros ir Ikonijos broliai (Apd 16, 1- 3). Tai lėmė apaštalo pasirinkimą.

Antra, tarnavimo pašaukimui lavinti, kaip Jūs teisingai pastebite, nedvejotinai reikalingas ir Biblijos išmanymas, ir teologinis išsimokslinimas. Neveltui apaštalas Paulius, rašydamas pastoracinį laišką Timotiejui, ragina jį nuolat mokytis: Žiūrėk savęs ir mokymo, būk pastovus tame. Taip išgelbėsi save ir savo klausytojus (1 Tim 4, 16).

Lietuvoje evangeliškos teologijos mokslų galima būtų siekti keliose švietimo įstaigose.

Baigus mokyklą, galima studijuoti teologiją Klaipėdoje įsikūrusiame Tarptautiniame LCC universitete (Jo svetainė internete yra šiuo adresu: http://www.lcc.lt/).

Dirbančiam žmogui galima mokytis neakivaizdiniu būdu arba savaitgaliais. Tokias galimybes suteikia:
Klaipėdos Universitetas, teologijos katedra (svetainė internete: http://www.ku.lt/hmf/teologija/).

Šiaulių Evangelinis Biblijos institutas (svetainė internete: http://ebi.lkf.lt/ ).

Trečia, pašaukimas ir mokinystė yra neatsiejamos nuo tarnystės bažnyčioje. Todėl studijuojant raginčiau neapleisti tikinčiųjų susirinkimų, bažnytinio gyvenimo ir patarnavimo bendruomenei. Žinios visada geriau įsisavinamos, naudojant jas praktikoje. Tarnaukite vieni kitiems kaip geri visokeriopos Dievo malonės tvarkytojai, sulig kiekvieno gautąja dovana (1 Pt 4, 10).

Viešpaties malonės,
pastorė Anželika Krikštaponienė

Bendrinti: