375 | 2012 03 08 | Nepagrįsta bažnyčios kritika

Su vyru kartu jau daugiau nei metus lankome vieną iš sekmininkų bažnyčių? Jau esame pasikrikštiję. Aš gavau Šventosios Dvasios krikštą. Viskas būtų gerai, bet dėl begalinės vyro kritikos kiekvienam pamokslui, tiesiog net nepatogu rodytis bažnyčioje...

Jis visada randa ką kritikuoti: tai ne tokios šlovinimo giesmės, tai pastorius per ilgai tą patį šneka... Grįžus namo po pamokslų aš tą kritiką turiu iš naujo išklausyti. Aš labiau į širdį priimu dvasiškus dalykus, o vyras viską bando kritikuoti. Kaip man elgtis ir reaguoti į nuolatinę vyro kritiką?

Virginija



 

Gerb. Virginija,

dėkoju, kad uždavėte Jums rūpimą klausimą mūsų svetainės Klausimų-atsakymų rubrikoje.

Jūsų vyro kritika bažnyčios atžvilgiu gali būti dvejopa: pagrįsta ir nepagrįsta. Iš jūsų pasakojimo, labiau panašu, jog tai vis tik antrasis variantas.

Nepagrįstos kritikos priežastys gali būti įvairios:

1. Tai gali būti netinkamai nukreiptas pyktis, kai žmogus dėl tam tikrų priežasčių (sunkumų darbe, konfliktų šeimoje, nesėkmių) yra supykęs, bet pyktį nukreipia į tuos asmenis ir objektus, kurie nėra susiję su pirmine pykčio priežastimi.

2. Taip pat pasitaiko asmenybės krizių,  kai žmogus išgyvena tam tikrą savo asmenybės raidos kritinį  tarpsnį, kai tenka pervertinti savo gyvenimą, vertybes, pasirinkimus ir pasiekimus, kai nesupranta savo asmenybės brendimo vidinių procesų, nesigilina ir neieško sprendimų, todėl visaip širsta ar savo neišspręstas vidines problemas nukreipia į kitus, prasimanytai kaltina nekaltus.

3. Įtampa, nuovargis, depresija - visa tai taip pat gali skatinti nuolatinį negatyvų bažnyčios pamaldų ar bendruomeninio gyvenimo vertinimą. Tokiu atveju, žvilgsnį gali pataisyti intensyvus poilsis ir ramybė,  aptikus depresinius jausmus, reiktų ieškoti sprendimų ir siekti tą įtampą, nuovargį ar depresiją visiškai pašalinti.

Paminėjau vos kelias nepagrįstos kritikos priežastis. Visos jos siejasi su tam tikra sielos būkle. Kartais taip  siela šaukiasi ypatingo dėmesio sau, gilesnio tikėjimo įtvirtinimo ar dvasinės ramybės, kuri gydo ir keičia vidinį požiūrį. Jėzus pabrėžia sveikos sielos žvilgsnio svarbą, vertinant gyvenimą, ypač Dievo karalystės dalykus: Kūno žiburys yra akis. Todėl, jei tavo akis sveika, visas tavo kūnas bus šviesus. O jei tavo akis pikta, visas tavo kūnas bus tamsus. Taigi, jei tavyje esanti šviesa yra tamsa, tai kokia baisi toji tamsa! (Mt 6, 22-23).

Jei vertinimai būna „tamsūs", smukdantys, žeminantys ir griaunantys tiek patį asmenį, tiek bendrystę su artimu, reikia ieškoti tikrųjų nepagrįstos kritikos priežasčių ir jas šalinti. Dėl šito galite kreiptis į savo ganytoją ar bendruomenės žmogų, kuris galėtų padėti Jums išsiaiškinti tikrąsias pykčio priežastis.
 
Baigti norėčiau Tomo Kempiečio malda: Mano Dieve, išlaisvink mūsų širdis nuo įtarumo, kartumo, pykčio, - viso to, kas skiria, kas gali sumažinti mūsų meilę Tau ir vienas kitam.

Pagarbiai,
pastorė Anželika Krikštaponienė

 



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: