2008 05 16 I Tikėjimas ir pažinimas

Kai kurios bažnyčios laikosi mokymo, jog kartą priėmęs Kristų, negali prarasti savo išgelbėjimo (išskyrus sąmoningą atsižadėjimą), nepaisant žmogaus tolimesnio nekrikščioniško gyvenimo. Ar tai tik kalvinizmo įtakotas mokymas? Kokia Tikėjimo žodžio pozicija šiuo klausimu?
Nerijus

32 metai

Vilnius




Iš tiesų kalvinizmo soteriologijos požiūriu - kartą iš malonės per tikėjimą įgytas išgelbėjimas negali būti prarastas. Tačiau neteisinga būtų padaryti išvadą, kad šis požiūris taip pat teigia, jog tikintysis gali gyventi kaip nori, jūsų žodžiais tariant, „nepaisant tolimesnio nekrikščioniško gyvenimo". Vertinant šią poziciją, reikėtų vengti tokių redukuotų išvadų, kurios savo dvasia tikrai priešingos Kalvino raštams. Kalvinas ir jo pasekėjai laikėsi požiūrio, jog žmogus, kuris priėmė Kristų ir kurį laiką gyveno „krikščioniškai", o po to atkrito, iš tiesų niekada nebuvo tapęs tikinčiuoju. Tai buvo paviršinis, o ne vidinis tikėjimas, o toks žmogus širdies gilumoje niekuomet nebuvo paliestas Dievo Dvasios. Žodžiu, jis niekada ir nebuvo išgelbėtas. Kita vertus, Dievas, pradėjęs išganymo darbą tikinčiuosiuose, tikrai sugebės jį ir atbaigti, nepaisant tikinčiųjų silpnumo ir kritimų. Ši pozicija yra nuosekli, remiasi Raštu ir pabrėžia Dievo malonę, o ne žmogišką veiksnį išgelbėjimo procese.

Tikėjimo žodžio bendrija šiandien neturi aiškiai suformuluotos pozicijos šiuo klausimu. Praktiškai tai reiškia, kad vienas pastorius gali laikytis pozicijos, artimesnės Arminijaus požiūriui, kuris pabrėžė ir tikinčiojo vaidmenį išganyme, o kitam mūsų bendrijos pastoriui gali būti artimesnis kalvinizmas. Norėtųsi pabrėžti, kad Tikėjimo žodis kūrėsi ir augo ne kurios nors doktrinos dėka, bet paprastu atsivėrimu Kristui. Tikėjimas eina pirma, po to jis ieško pažinimo, anot Anzelmo. Taip ir mes - pradžioje tiesiog skelbėme gyvą Kristų, su kuriuo gali susitikti kiekvienas, jei patikės. Vėliau mūsų pažinimas prasiplėtė, tačiau ir šiandien mus vienija ne kuri nors teologinės minties mokykla, o Kristus. Meilė ir pasitikėjimas Juo.

Pastorius Giedrius Saulytis


Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas
 

Bendrinti: