254 | 2010 04 30 I Naujas požiūris į apaštalo Pauliaus laiškus

Norėčiau plačiau sužinoti apie kontroversiškai evangelikų vertinamą NPP - („New Perspective of Paul") kryptį.  Ar ja iš tiesų griaunamos tradicinės išteisinimo vien tikėjimu ir Kristaus kaip pakaitalo ant kryžiaus tiesos? Man įdomi mūsų bendruomenės ( TŽ) pozicija. Labai ačiū iš anksto.


Jonas, Kaunas 



Norint plačiau susipažinti su „New Perspective on Paul" (naujas požiūris į apaštalo Pauliaus laiškus) reikėtų nemažai laiko skirti skaitymui anglų kalba (kai kas yra rusų kalba). Trumpai atsakyti į šį klausimą praktiškai neįmanoma, nes visų pirma nėra vientiso, aiškiai apibrėžto naujo požiūrio į apaštalo Pauliaus laiškus. Negaliu vienareikšmiškai atsakyti į jūsų klausimą, ar naujasis požiūris iš tiesų griauna tradicines išteisinimo vien tikėjimu ir Kristaus kaip pakaitalo ant kryžiaus tiesas. Tai, kas vadinama nauju požiūriu, greičiau panašu į įvairių srovelių srautą negu į vientisą teologinę poziciją. Net labai trumpai negalėčiau apžvelgti šios Pauliaus laiškų interpretavimo krypties. Tik paminėsiu, jog šiam požiūriui atstovaujantieji mano, kad vėlesnių laikų krikščionys, aiškindami apaštalo Pauliaus laiškus, vadovavosi savo laikmečio pažiūromis bei vėlesnių amžių rašytiniais šaltiniais ir neteisingai suvokė pirmojo amžiaus istorinį kontekstą bei tikruosius apaštalo keliamus klausimus.

Lietuvoje su šia kryptimi kol kas nėra plačiau susipažinta, tai liudija kad ir toks faktas, jog šia tema nėra net trumpo lietuviško straipsnio Wikipedijoje. Bendrija „Tikėjimo žodis" taip pat nėra suformulavusi aiškaus šio požiūrio įvertinimo, nes iki šiol tam nebuvo poreikio.

Manau, kad brandiems krikščionims dalis naujojo požiūrio teiginių gali padėti permąstyti kai kurias apaštalo Pauliaus mintis, tačiau norint nebūti suklaidintais, tektų šalia naujojo požiūrio tekstų taip pat labai atidžiai paskaityti ir taip vadinamų tradicinį požiūrį atstovaujančių teologų darbų, aptariančių tas pačias apaštalo Pauliaus laiškų temas, bei patiems išsamiai susipažinti su pirmojo amžiaus Izraelio istoriniu kontekstu. Ir, žinoma, nuolankiai įsiskaityti į paties apaštalo laiškus.

Man pačiam teko kažkiek susipažinti su šia srove ir patirti, jog ji gali stipriai sujaukti sielą, perdėm radikaliai kritikuodama tradicinį evangelikų požiūrį į apaštalo Pauliaus laiškus bei per daug schematiškai pateikdama Reformacijos tėvų mintis. Nuo tolimesnio gilinimosi į šią kryptį mane sustabdė gyvai prabilusios apaštalo Pauliaus laiškų tiesos.

Pastorius Gabrielius Lukošius



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: