2008 06 06 I Vilties žiburiai gyvenimo audroje

Noriu paklausti: jei žmogaus gyvenimas nenusisekė, t.y. jei jam nesisekė nei darbe, nei asmeniniame gyvenime, negi toks nevykęs gyvenimas jam buvo suplanuotas Dievo? Ar toks jo likimas??? Kaip Jūs manote, ar kiekvienas žmogus turi jam skirtą likimą, ar visgi žmogaus gyvenimo kokybę lemia jo gyvenimo būdas ir pasirinkimai?
Rebeka

34 metai




Jeigu kartais tas nenusisekusį gyvenimą gyvenantis žmogus esate jūs, labai norėtųsi jus padrąsinti ir paguosti, kad net ir pačioje juodžiausioje gyvenimo naktyje visada esama, gal ir sunkiau  įžvelgiamų, bet palaimingų šviesos žiburėlių. Mes, žmonės, esame linkę gyvenimą vertinti išimtinai kraštutinai - juoda arba balta. Tačiau gyvenimas yra margas, jame daug įvairių spalvų. Net jei dominuotų niūri pilka spalva, visgi kur nors visai šalia būtinai bus ir širdį šildančių spalvų. Atidžiai apsidairykite...

Štai, tarkime, Noomė, viena iš Biblijoje esančios Rutos knygos veikėjų, po keliolikos metų emigracijos į pagonišką Moabo kraštą, į savo gimtinę grįžta palaidojus savo vyrą bei du suaugusius sūnus ir tą gyvenimo tarpsnį pagrįstai vadina apkartusiu. Tačiau net ir tokioj, gedulo apgaubtoj tikrovėj esama malonės - tai iš Moabo drauge su Noome grįžusi, atsidavusiai ją mylinti marti Ruta, apie kurią sakoma, jog ji yra didesnis palaiminimas savo anytai nei būtų septynis sūnūs (Rut 4, 15). Anuomet Izraelyje šeimai turėti septynis sūnus reiškė turėti palaiminimo pilnatvę. Tad mielaširdinga marti Noomei buvo tas šviesos žiburėlis nepavydėtinai tamsioje jos naktyje.
Reiktų pasakyti, kad neretai gyvenimu nusiviliama, kai jis neatitinka mums iš šalies primestų laimingo, sėkmingo gyvenimo stereotipų, kai žiūrime į jį turėdami atitinkamų supratimų. Tačiau kas gali pasakyti, koks yra sėkmingas ar nesėkmingas gyvenimas? Kartą vienas benamis, kuris duonos ieško šiukšlių konteineriuose, man prisipažino esąs laimingas. Ir aš tikiu, kad jis gali būti laimingesnis už daugelį žmonių, kurie sėkmingą gyvenimą įsivaizduoja, tarkime, kaip prabangią buitį.

Ką reiškia sėkmingai ar nesėkmingai dirbti? Galbūt darbdavys pasakė, kad esate nesėkminga, nes gal neatitikote jo supratimų, kaip turėtų dirbti sėkmingas darbuotojas? Bet tai dar nieko nepasako apie jūsų sugebėjimus sėkmingai dirbti.

Matyti, kad toli gražu ne visada tikroji sėkmė ir laimė yra matoma plika akimi ir leidžiasi pamatuojama išoriškai. Tarkime, Jėzaus gyvenimas, ypač jo pabaiga, turint omenyje anuometinę santvarką, atrodė kaip nevykėlio, tačiau tai buvo palaiminčiausiai nugyventas gyvenimas. Tad išankstiniai supratimai gali pakišti koją mums vertinant tiek savo, tiek kitų gyvenimus.

Manau, jog esame sėkmingi ir laimingi tiek, kiek gyvename ieškodami Dievo valios, paklusdami Jam.

Na štai ir priėjome prie lemties - pasirinkimo klausimo. Dievo žodis teigia, kad kurdamas žmogų Dievas numato jam ir likimą: skiria atlikti atitinkamą vaidmenį žemėje, suteikia tam reikalingus sugebėjimus (Pr 2, 15; Ps 139, 13-16; Fil 2, 13). Dera pasakyti ir tai, kad Dievas nekuria nelaimingų gyvenimų, iš Jo rankos ateina tai, kas gera, tačiau ne pagal žmonių supratimą, nes dažnai mes patys nežinome, kas mums bus geriau (Rom 12, 2; Jok 1, 17). Tačiau įmanoma, kad žmogus, kaip ir pirmasis žmogus, Adomas, nutars gyventi nepriklausydamas nuo Dievo, neklausydamas Jo patarimo, todėl ims raškyti karčius savo maištingo gyvenimo vaisius. Dievas leidžia mums rinktis palaiminimą ar prakeikimą, Jo valią arba savąją, tačiau Jis perspėja ir apie skirtingas tų pasirinkimų pasekmes (Įst 30, 19; 28 sk.).

Jei kartais savo gyvenimo kartumą sietumėte (pasikartosiu - jei klausiate savo vardu) su bedievišku gyvenimu, manytumėte, kad tai - Jo valios nepaisymo pasekmė, net ir tuomet ne viskas prarasta. Kviesčiau nuoširdžiai gailėtis prieš Dievą, atsiprašyti Jo už netikėjimą ir tapti uolia Jo mokine bei maldauti, kad Jis siųstų atgaivos lietų ten, kur šiandien sausra.

Daug Viešpaties Jėzaus Kristaus malonės jums!
Pastorius Mindaugas Sakalauskas


Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas
 

Bendrinti: