277 | 2010 07 30 | Atgimimas ir krikštas

Pradėjau lankyti „Tikėjimo žodžio" bažnyčią dar 9-to dešimtmečio pradžioje. Po kelerių metų išvykau į užsienį. Nebuvau niekada panardintas į vandenį, bet esu krikštytas katalikų bažnyčioje dar prieš pradėdamas lankyti „Tikėjimo žodžio" bažnyčią.

Kaip galvojat, ar aš esu atgimęs iš aukšto? Dėkoju.

Rokas


 

Sveiki, Rokai.

Teisinga, mąstant apie atgimimą iš aukšto, kelti klausimą dėl vandens krikšto, kadangi Kristus naująjį gimimą įvardino kaip gimimą iš vandens ir Dvasios (žr. Jn 3, 5). Žodžių junginys „iš vandens ir Dvasios", manau, reiškia tą patį, ką ir šis Viešpaties teiginys, tik jau Morkaus pasakojime: „Kas įtikės ir krikštysis, bus išgelbėtas." (Mk 16,16). Gimimą iš vandens paaiškina vandens krikštas, o gimimą iš Dvasios - įtikėjimas Šventosios Dvasios liudijimu apie Jėzų Kristų. Taigi keliant klausimą, ar esama atgimimo iš aukšto, svarbu sau atsakyti, ar esama vidinio, Šventosios Dvasios paveikto persikeitimo, sąmoningo atsigręžimo į Kristų, įtikėjimo Juo, vertybių perkainavimo bei jų laikymosi, o taip pat, ar būta vandens krikšto - išorinio šio vidinio perversmo paliudijimo.

Jei teisingai suprantu, Jūs klausiate, ar krikštas katalikų bažnyčioje „užskaitytinas" gimimu iš vandens, kaip gimimo iš aukšto sąlyga? Manyčiau, jog tai priklauso nuo to, kaip Jūs pats tai vertinate - ar patirtą krikštą siejate su sąmoningu savęs pašventimu Kristui, ar ne. Jei taip, krikšto sąlyga yra išpildyta, jei ne - tuomet verta sąmoningai priimti sprendimą krikštytis vandenyje Tėvo, Sūnaus ir Šventosios Dvasios vardu. Kaip ten bebūtų, kalbant apie gimimą iš aukšto, derėtų akcentuoti ne vienokią ar kitokią vandens krikšto formą, o kasdienį, praktiškai išreikštą žmogaus gyvenimą Kristuje. Jei jis pulsuoja teisumu, Dievo, ne savo šlovės ieškojimu, nėra dvejonės, jog žmogus atgimęs. Jei ne, tuomet kiltų abejonių dėl atgimimo, net ir vilkėjus krikšto rūbus.

Pastorius Mindaugas Sakalauskas



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: