„Išrinktieji“ – naujas TV serialas apie Jėzaus ir Jo mokinių gyvenimą

Praėjusiais metais JAV pasirodęs pirmasis TV serialo „Išrinktieji“ (The Chosen) sezonas sukėlė didžiulę atgarsio bangą visame krikščioniškame pasaulyje ir patraukė pasaulietinės žiniasklaidos dėmesį. Kuo jis ypatingas?

Tai pirmasis serialas, pasakojantis apie Kristų, kuris vaizduojamas Jį sutikusių žmonių akimis. Daugelis filmų apie Jėzų, sukurtų remiantis biblinėmis istorijomis, yra tarsi linijiniai, juose tiesiog vaizdais parodoma tai, kas užrašyta Biblijoje. Tai nėra blogai. Tačiau, vieno iš apžvalgininkų nuomone, „dauguma jų atrodo vienodai ir vaizduoja Kristų – superherojų, dalijantį patarimus lyg „sėkmės sausainukus“. Ir štai pasirodo režisierius Dalasas Dženkinsas (Dallas Jenkins) su „Išrinktaisiais“. Iš karto pagalvojau: „Et, jau esu tai matęs“. Bet aš labai klydau.“ (Alan Ng, https://filmthreat.com/reviews/the-chosen/).

Šventojo Rašto tiesai ir tikslui atskleisti pasitelkiamas ne tik biblinis, bet ir istorinis kontekstas bei skoninga meninė išmonė, tad pažiūrėję šį serialą tikrai nepasigailėsite. Žiūrovas įtraukiamas į pirmojo amžiaus Izraelio gyvenimą, bet čia filmo režisierius nesustoja. Pasijunti taip, tarsi pats būtum Jėzaus mokinys, stebintis ir dalyvaujantis. O ir pats Jėzus – kur kas daugiau nei vien Dievo žodžio skelbėjas, stebukladarys ar mums nepasiekiamas Dievo siųstasis. Jis – ir Dievas, ir tuo pačiu metu žmogus, per žmogiškąją pusę kiekvienoje serijoje tampantis vis artimesnis. Scenarijaus autoriai, tarp kurių yra ir pats režisierius, lieka ištikimi Evangelijų pasakojimams, tačiau suteikia daugiau spalvų visiems vaizduojamiems veikėjams, gyvenusiems tuo laiku. Panardinti į to meto konkrečių žmonių gyvenimus, galime nesunkiai su jais susitapatinti.

Štai žvejai Simonas ir Andriejus, atsidūrę akligatvyje, nes neišgali susimokėti mokesčių. Žvejoti Kafarnaume jiems siaubingai nesiseka, jie prasiskolina, bando derėtis su romėnų valdytoju Kvintu, o mainais į atleidimą nuo mokesčių skolos beviltiškai stengiasi įduoti konkurentus. Nes nesumokėti mokesčių reiškia viską prarasti ir tapti vergu.

Matas – atstūmimą kenčiantis naujai paskirtas regiono mokesčių rinkėjas, smerkiamas visų tautiečių, taip pat ir šeimos, nes įgavo teisėtą valdžią rinkti pinigus iš saviškių užkariautojų naudai. It kokioje muilo operoje, Matas įtaria, kad Simonas nešnipinėja konkurentų, kaip buvo pažadėjęs, tik „tempia gumą“ nemokėdamas mokesčių.

Nikodemas yra fariziejų – religinių vadovų – lyderis, bet nesimėgauja savo, kaip viešo dvasinio vadovo, vaidmeniu. Jo autoritetas išbandomas, kai romėnai reikalauja, kad jis pasirūpintų demonų apsėsta moterimi Marija Magdaliete.

 

Serialui sukurti postūmį davė dar 2017 metais to paties režisieriaus pastatytas trumpametražis filmas „Piemuo“ (The Shepherd) apie Kristaus gimimą, sulaukęs daugiau nei 15 milijonų peržiūrų socialinėje žiniasklaidoje. Jis tapo bandomąja serija, sukėlusia susidomėjimą režisieriaus D. Dženkinso idėja sukurti kelių sezonų serialą. Priėmusi multimedijos bendrovės VidAngel, vėliau tapusios viena iš serialo platinimo platformų, pasiūlymą, kūrybinė komanda pakvietė žiūrovus iš anksto remti filmo kūrimą. „Išrinktieji“ tapo didžiausiu visų laikų sutelktinio finansavimo medijų projektu. Norėdami, kad kūrėjai būtų nepriklausomi nuo filmų industrijos gigantų Holivude, diktuojančių savo turinį, pirmajam sezonui sukurti per 15 000 investuotojų surinko daugiau kaip 10 milijonų JAV dolerių.

Filmo kūrėjai trokšta, kad „Išrinktuosius“ pamatytų bent milijardas žmonių visame pasaulyje.

Serialo platinimo būdas taip pat išskirtinis. Visas 8 pirmojo „Išrinktųjų“ sezono serijas bei filmą „Piemuo“ galima žiūrėti per specialiai tam sukurtą programėlę The Chosen, kurią tereikia atsisiųsti į savo mobilųjį įrenginį. Serialas neplatinamas per įprastas filmų peržiūrų platformas, todėl daugybei žmonių visame pasaulyje yra pasiekiamas nemokamai.

Filmas išsiskiria ne tik sutelktiniu finansavimu, bet ir sutelktinio vertimo į skirtingas kalbas galimybe. Tai reiškia, kad yra paruošta speciali internetinė platforma, kurioje filmo subtitrai verčiami į skirtingas kalbas, ir tai gali daryti daug žmonių vienu metu. Tiek filmo „Piemuo“, tiek pirmojo „Išrinktųjų“ sezono subtitrai jau visiškai išversti į 50 kalbų (įskaitant ir lietuvių!), o šiuo metu verčiami į dar 50 pasaulio kalbų.

Serialas „Išrinktieji“ jau turi subūręs daugybę gerbėjų visame pasaulyje. Įvairiose socialinėse platformose (Facebook, Youtube ir kt.) galima susipažinti su gausybe informacijos apie filmo kūrimo užkulisius, kūrybinę komandą, stebėti teologines diskusijas. Ten nesunkiai rasite ir paties režisieriaus pasakojimą apie tai, kaip jam atsidūrus žemiausiame karjeros taške Dievas prabilo apie „neįmanomą matematiką“ ir užduotį atnešti Jam dvi žuveles ir penkis duonos kepaliukus, o ne pamaitinti penkis tūkstančius, nes „pamaitinti minias yra Dievo darbas“.

Jėzaus vaidmens atlikėjas Jonatanas Rumi (Jonathan Roumie), šiemet pelnęs Movieguide apdovanojimą už geriausią vaidybą 2019 m. TV filmuose, sako: „Man teko vaidinti Jėzų Kristų. Tai nusižeminimo kelias ir tuo pačiu išskirtinė privilegija – kalbant ne tik apie karjerą, bet ir apie visą gyvenimą.“

„Nekyla abejonių, kad „Išrinktieji“ greitai taps vienu žymiausių ir geriausių krikščioniškos medijos kūrinių per visą istoriją,“ – teigiama Movieguide.com.

Kviečiame į savo išmanųjį įrenginį atsisiųsti „The Chosen“ aplikaciją ir patiems tuo įsitikinti!

 

Programėlė: https://thechosen.link/1Y1R7

Anonsinis filmukas:

*****

Štai keletas atsiliepimų:

Serialas „Išrinktieji“ man išsiskiria iš kitų panašaus tipo krikščioniškų filmų. Nors ir susipažinęs su Evangelijomis, su susidomėjimu neatitraukiau akių. Kūrėjai drąsiai interpretuoja biblinius veikėjus, pasakoja apie jų gyvenimą iki susitikimo su Kristumi ir po to. Ypatingai sužavėjo Nikodemo personažas ir jo virsmas iš savimi pasitikinčio Rašto žinovo į Kristuje beieškantį atsakymų tikintįjį. Ir, be abejonės, scenos, kuomet Nikodemas susitinka su Kristumi, rekomenduoju laukti visiems. (Jonas Tumulis)

Šis serialas „Išrinktieji“ buvo man kaip atradimas. Žiūrėjau jį po truputį, pasimėgaudama. Labai geras pastatymas, žiūrovas įtraukiamas, įvedami veikėjai. Žiūri ir spėlioji, koks čia Biblijos veikėjas – čia Marija, Petras, čia muitininkas Matas.
Atskleidžiami jų gyvenimai prieš susitikimą su Jėzumi ir po jo. Įsimintinas fariziejaus Nikodemo tiesos ieškojimas, jo džiaugsmas atpažinus Mesiją ir nusivylimo ašaros negalint Juo sekti. (Rasa Šamšinienė)

Istorija liudija, kaip nelengva naujai permąstyti tai, kas, bėgant laikui, yra tapę įtvirtinta, stabilu, autoritetinga. Ekranizuojant Naujojo Testamento istorijas neretai stengiamasi nenukrypti nuo teksto. Todėl nepavyksta išvengti štampų.
Serialas „Išrinktieji“ – maloni išimtis, perteikianti tai, kas tikrai svarbu – Evangelijų dvasią. Istorija atgyja, kelia mums aktualius klausimus: o kaip yra su manimi? Ar esu išgelbėtas, pašauktas, pasirinktas? Jei taip, ar atsakau į šį kvietimą, ar priimu šią malonę?
Kažkas yra pasakęs: Jėzų buvo galima apkaltinti daugeliu dalykų, tačiau Jis niekuomet nebuvo nuobodus. Tą patį galėčiau pasakyti apie šį serialą. (Geda Žyvatkauskaitė)

Tiesą sakant, mane iš pradžių labiau „užkabino“ ne pats serialas, nors padarė tikrai nemenką įspūdį, o užkulisių filmuota medžiaga bei paties projekto kitoniškumas – visais atžvilgiais. Susipažinusi su režisieriumi Dalasu Dženkinsu (įdomį detalė – režisieriaus tėvas yra Džeris Dženkinsas, žinomas krikščionių romanistas, labiausiai išgarsėjęs, kaip perkamiausios visų laikų serijos „Palikti“ (Left Behind) bendraautorius), jo, kaip tikinčiojo Kristumi, požiūriu į gyvenimą, kūrybą, darbo etiką ir didžiuliu troškimu per Dievo duotus talentus, profesinį meistriškumą liudyti Jo meilę ir išgelbėjimą, buvau nepaprastai sujaudinta. Tiek jis, tiek kiti kūrybinės grupės nariai drąsiai dalijasi savo išgyvenimais, tikėjimu, išmėginimais filmavimo aikštelėje – niekas nėra paslėpta nuo žiūrovo akių, jeigu tik nori sužinoti ir pamatyti, kaip kuriamas šis išskirtinis serialas. Peržiūrėjau bandomąją seriją „Piemuo“, taip pat visą pirmąjį sezoną ne vieną ir ne du kartus, ir manau, kad žiūrėsiu dar ne kartą, nes kiekvienąkart atsiveria kažkas naujo, kas vis labiau traukia prie Kristaus. (Elena Kaminskienė)

Esu įsitikinusi, jog neįmanoma sukurti tokio filmo neturint labai gilaus asmeninio ryšio su Dievu. Jis atsispindi kaskart, kai vaizduojamas Kristus ir Jo požiūris į žmogų. Tai matant, net širdis suvirpa ir liudija: „Taip, tai mano Jėzus!“ (Jordana Kryžiutė)

Bendrinti: