Degti, bet nesudegti, arba perdegimo sindromas

Profesinis perdegimas (PS) – itin aktuali tema, apie kurią Lietuvoje mažai žinoma ir beveik nekalbama. Šis sindromas dažnai kamuoja asmenis, kurių profesijos susijusios su pagalba kitiems: medikus, kunigus, socialinius bei pastoracijos darbuotojus, pedagogus. Absoliuti dauguma neatpažįsta perdegimo sindromo požymių ir nežino, kur galėtų kreiptis pagalbos.

 

Instrukcija, kaip pagaminti PS (pagal patarimus, kuriuos sūnėnui surašė C. S. Lewiso išgalvotas Šėtono valstybės vyresnysis Paralius):

1.      Paimkite jauną, ką tik mokslus baigusį mokytoją, mediką, kunigą ar jauną mamą.

2.      Pasirinkite dosnų, energingą, talentingą, charizmos turintį žmogų.

3.      Pripildykite jo širdį aukštų idealų, noro sekti Kristaus pavyzdžiu.

4.      Įdėkite jį į didelį puodą – t. y. į didelę bažnyčią, kolektyvą ar šeimą.

5.      Tegu jis greitai padaro karjerą. Greitai duokite jam atsakingų darbų, ir tegu jo valdžia juo žavisi ir patiki jam vis naujų užduočių, o senosios tegu irgi lieka.

6.      Izoliuokite jį, kad jis negautų pagalbos iš kitų, kad manytų gebąs vienintelis daryti tai , ką daro. Tegu jis pamažu įsitikina esąs nepakeičiamas.

7.      Pasistenkite, kad jis neturėtų tikrų draugų, su kuriais galėtų ramiai atsipalaiduoti, kad niekas jo neišklausytų nekeldamas sąlygų.

8.      Budriai stebėkite, kad jis kuo toliau, tuo labiau trumpintų kassavaitinę atsipalaidavimo dieną ir kad atostogų mėnesį praleistų važinėdamas po šalį ir organizuodamas renginius ir pan.

9.      Tegu jis jaučia didelį nuovargį ir liūdesį, nors yra toks atsidavęs, tegu jaučia kaltės jausmą ir dar daugiau savęs atiduoda.

10.    Pasistenkite, kad jam niekada nebūtų padėkota už darbą. O jei gaus daug gerų atsiliepimų, tegu staiga jam jų pritrūksta, ir tikros neteisybės jausmas užvaldo jo mintis, pakeisdamas džiaugsmą tyliu kartėliu.

11.    Pridėkite nepasitikėjimo psichologais ir psichologija, savęs pažinimu, ypač savo jausmų ir poreikių, ir pridėkite tikrumo, kad dvasinis tikinčiojo gyvenimas įveiks absoliučiai viską.

12.    Palikite virti ant lėtos ugnies kelerius metus.

13.    Patiekite. PS paruoštas.

 

Perdegimo Sindromas (PS) nėra vien įtampa, jausminis išsekimas ar savirealizacijos stoka. Tai - ir gundymas, kuris veda į neviltį.

PS nekyla iš paties davimo (ir savęs atidavimo), jis kyla iš netinkamo davimo. Patyrusiam PS žmogui reikia išmokti duoti kitiems tinkamai.

PS aiškinamas kaip idealo išsekimas. Tad reikėtų mažinti vidinius reikalavimus sau – liautis būti perfekcionistu, susitaikyti su realybe ir rūpintis savo psichine sveikata.

Kaip teisingai išgyventi dovanojimo-meilės ryšį? Pirmiausia reikia išmokti meilę priimti, o tik paskui duoti, reikia išmokti rūpintis savimi ir atsipalaiduoti. Kuo labiau kenčiantis nuo PS laukia teigiamo grįžtamojo ryšio, tuo didesnė rizika, kad jam teks patirti frustraciją. Žmogus kovoja ne su aplinka, bet pats su savimi – su atlygio lūkesčiu.

 

Netyro davimo požymiai

Dažnai atiduodami save mes slapta trokštame dėkingumo. Šis lūkestis yra nesąmoningas, netgi nenorimas. Tačiau nereikia svajoti, kad iš karto pavyks save nesavanaudiškai atiduoti. Reikia išmokti išsiaiškinti požymius, kada davėte netyrai ir slapta laukėte atlygio:

  1. Jausmai: kartėlis, vidinis skundimasis, pyktis.
  2. Šie jausmai pasireiškia veiksmais: priekaištais, kaltinimu, kritika, cinizmu žmonių ar institucijų atžvilgiu.
  3. Jūs, anksčiau davęs be išlygų, pradedate skaičiuoti laiką, energiją, pinigus.
  4. Pyktis gali slėptis už apsimestinio jausminio neutralumo, jis gali būti užslėptas: „Tas žmogus gali duoti metų metus, tačiau vieną dieną jis jums atsiųs sąskaitą“. Čia nekalbama apie grįžtamojo ryšio nebuvimą tarp draugų, nes draugystei reikia sąjungos – davimo ir paslaugų mainų. Čia kalbama apie nemokamas paslaugas.

Kelios netyro davimo formos:

  • pagalbos veikla užsiimantis žmogus, matydamas kenčiantį, padeda jam vien dėlto, kad pats pasijustų geriau,
  • siekimas būti pripažintu dosniu žmogumi, tapatinimasis su bendruomenės lūkesčiais ar savo paties susikurtu paveikslu,
  • padeda, nes jaučiasi kaltas, kad nepadėjo,
  • vengia nemalonaus pojūčio, kad yra nenaudingas.

 

Dvasinis liūdesys. Netyro davimo šaknys dažnai slypi nesuvoktame dvasiniame liūdesyje. PS gali būti šiuolaikinė akedijos forma. Akedija yra dvasinis liūdesys, pasireiškiantis kartėliu dėl tarnystės ar maldos. O šie du veiksniai – tarnystė ir malda yra meilės vaisiai, kitais žodžiai: meilės – dovanos vaisiai. Todėl to, kuris degina ar sudegino savo išteklius pagunda yra akedija. Kovoti su akedija galima ryžtu, viltimi, darbu.

Meilė. Mylėti – tai apdairiai ir įžvalgiai save atiduoti. O svarbiausia – atiduoti save su pasitikėjimu. Pasitikėjimas – kitas vilties vardas. Jis išlaisvina mus nuo jungo, nuo širdį slegiančios naštos, reikalaujančios, kad viską padarytume vienui vieni. Šis slegiantis atsakomybės jausmas, tikroji streso priežastis, išnyksta ramiame vaiko pasitikėjime savo Tėvu.

Jei atiduodame save dosniai įkvėpti meilės, meilės, kuri lygia greta eina su neatlygintinumu ir su priėmimu (mokėjimu gauti, kad mokėtum duoti), tuomet ši meilė mūsų nealina ir nesialina pati. Ji – nenugalimo džiaugsmo šaltinis, apsaugantis nuo bet kokio perdegimo. Meilėje gyvenanti siela nevargina ir nepavargsta.

Dėkingumas. PS ženklas gali būti cinizmas, nuvertinimas, kitaip – priešingybė dėkingumui. Dėkingumas leidžia užkirsti kelią neigiamoms išsekimo pasekmėms. Dėkingumas – nusiteikimas, kuris kuo geriausiai išsaugo tai, kas gauta. Dėl dėkingumo žmogaus, sergančio PS, kiaura statinė, per kurią išteka malonė, kuo puikiausia išvaškuojama. Kaip dėkoti? To galima išmokti. Galima rašyti dėkingumo dienoraštį. Reikia išsirinkti bent 3 dienos momentus, darbus arba pojūčius, kurie buvo malonūs. Tada konstatuoti, kad tie laimingi epizodai sukėlė norą pasakyti „ačiū“ ir ketinimą apie juos pasidalyti su kitais. Užsirašykite, kas nutiko, ir padėkokite Dievui. Tebūna tai paskutinis dienos darbas. Taip užmiegantis žmogus miega giliau ir geriau pailsi.

 

Pagal Pascal Ide knygą „Perdegimo sindromas. Gebėjimo duoti liga“ parengė D. Širkaitė

Bendrinti: