Filmo „Gerasis nacis“ premjeroje – nepaprasta Vilniaus žydus gelbėjusio nacių karininko istorija

                                                                                                                           Austėjos Mikuckytės nuotr.

Liepos 12 d. 17.30 val. Valstybinio Vilniaus Gaono žydų muziejaus Tolerancijos centre (Naugarduko g. 10/2, Vilnius) įvyks dokumentinio filmo „Gerasis nacis“ premjera ir diskusija su filmo kūrėjais. Renginys organizuojamas drauge su JAV ambasada Vilniuje ir yra atviras visuomenei. 

Filmas „Gerasis nacis“ (angl. „The Good Nazi“, 2018, 52 min., rež. Yaron Niski) – duoklė nepaprastai istorinei asmenybei – majorui Karlui Plaggei, vadovavusiam priverstinio darbo stovyklai HKP 562, kuri 1943–1944 m. veikė sostinės Subačiaus gatvėje kaip kariuomenės transporto priemonių taisykla. 

Antrojo pasaulinio karo metais majoras Plaggė kaip karo inžinierius buvo perkeltas į Lietuvą. Ir anksčiau abejojęs nacistine ideologija, čia karininkas priėmė lemtingą sprendimą, padėjusį išgelbėti per 250 gyvybių. 

„Mačiau neįsivaizduojamus dalykus, kuriems negalėjau pritarti... Tada ir nusprendžiau dirbti prieš nacius“, – vėliau prisiminimais dalijosi K. Plaggė, kuriam po mirties suteiktas Pasaulio tautų teisuolio vardas.   

„Pagal jo viziją, HKP buvo daugiau nei dirbtuvės. Daugeliui šių žmonių tai buvo leidimas gyventi“, – teigia vienas iš filmo „Gerasis nacis“ herojų, HKP stovyklos teritoriją tyrinėjęs archeologas dr. Richardas Freundas. 

Filme pristatomos jo ir kitų tyrėjų iš Jungtinių Amerikos Valstijų, Kanados, Izraelio ir Lietuvos pastangos surasti buvusioje darbo stovykloje esančius masinius kapus ir slaptavietes – malinas, kuriose žydai slėpėsi nuo nacių. 

Filme išgirsime ir HKP darbo stovykloje kalėjusių asmenų, kuriems pavyko išgyventi Holokaustą, liudijimus. Vienas jų – šiandien garsus dailininkas, Vilniaus garbės pilietis Samuelis Bakas. 

Po filmo „Gerasis nacis“ peržiūros vyks diskusija, kurioje įžvalgomis dalinsis filmo prodiuseris Simcha Jacobovici (Kanada-Izraelis), archeologai dr. Richardas Freundas (JAV), dr. Jonas Seligmanas (Izraelis) ir Ramūnas Šmigelskas (Lietuva), geoarcheologas ir kartografas dr. Philipas Reederis (JAV). Renginys vyks anglų kalba.

Bernardinai.lt

http://www.bernardinai.lt/straipsnis/2018-07-10-filmo-gerasis-nacis-premjeroje-nepaprasta-vilniaus-zydus-gelbejusio-naciu-karininko-istorija/170780

 

Bendrinti: