Gaivinantis senovės šaltinių vanduo. Moterų mistikių išmintis

                                      Varpų rinkėjos, 1857. Muziejus d Orsav, Paryžius

Mūsų šeimos namuose buvo paveikslas, kuris man labai patiko. Tai XIX amžiaus prancūzų dailininko Jean-Franēoise Millet paveikslo „Varpų rinkėjos“ graviūra. Po tėvų mirties pasiėmiau paveikslą ir pasikabinau savo miegamajame kaip gimtųjų namų atminimą. Nors visuomet branginau šį paveikslą, tačiau tik neseniai supratau, kokią įkvepiančią tiesą jis perteikia.
Paveiksle pavaizduotos trys valstietės, javų lauke renkančios pjovėjų pribarstytas varpas. Tolumoje matyti javų pėdai bei keletas vyrų, nupjovusių lauką. Pjovėjai nukritusias javų varpas palaikė nereikalingomis ir nevertomis jų pastangų bei laiko. Tačiau moterys įžvelgė vertę tame, kas atrodė nereikšminga, nereikalinga ir nesvarbu.
Bažnyčios laukuose per šimtmečius pjovėjai labiausiai rūpinosi surinkti vyrų biografijas ir raštus: bibliotekos pilnos knygų, kurias parašė šventieji ir teologai. Tačiau moterų biografijos ir raštai liko Bažnyčios istorijos ir mokymo paraštėse – nepastebėti, neįvertinti ir pamiršti lauko pakraštyje. Moterų parašytos knygos bibliotekose užima tik mažas lentynas. Sesuo Mary E. Penrose – šiuolaikinė rinkėja Bažnyčios laukuose. Ji surinko gausybę moterų autorių ir apie moteris parašytų raštų nuo ankstyvųjų krikščionybės amžių iki šių dienų. Lyg atsidavusi rinkėja ji žvalgėsi, ieškojo, išnaršė nesuskaičiuojamą daugybę rašytinių šaltinių. Tuomet sudėjo savo radinių pavyzdžius į šią puikią knygelę, kad mus nuostabiai praturtintų.
Kai kurie vardai, pavyzdžiui, Kotryna Sienietė ar Teresė Avilietė, skaitytojams yra žinomi. Kiti – Proba, Sinkletika ar Emilijana – tikriausiai negirdėti. Skaitytojai čia supažindinami su įvairaus amžiaus bei kultūrų moterų įžvalgomis ir refleksijomis. Pavyzdžiui, apmąstykite šį prancūzės Duodos, gyvenusios IX amžiuje, minties perlą:
„Net jei dangaus skliautas ir žemė išsitiestų kaip pergamentas ir visų jūrų vanduo pavirstų rašalu, jei visi žemės gyventojai, gimę nuo žmonijos sukūrimo iki dabar, taptų rašytojais, – o tai yra neįmanoma, – net tuomet jie nesugebėtų aprašyti Visagalio didybės, platybės, aukštybės, kilnumo ir gylio.“
Nors ištraukos trumpos, tikiuosi, skaitytojams jos taip patiks, kad jie panorės patys ieškoti šaltinių ir rinks „likusius javus“. Po kiekvienos ištraukos sesuo Penrose, toliau plėtodama temą, įžvalgiai parinko skaitytojams ištraukų iš Šventojo Rašto ir kitų šaltinių. Tiems, kurie atsakingi už skaitinių įvairioms šventėms ar progoms parinkimą, ji rekomenduoja tinkamą laiką. Knyga taip pat gali pasinaudoti tie, kurie organizuoja maldos grupes. Ji skirta taip pat ir asmeniniams, kasdieniniams apmąstymams. Šis rinkinys tikriausiai bus naudingesnis moterims, tačiau ir vyrai surinktose ištraukose atras gaivių minčių. Džiaukitės sesers Mary E. Penrose surinktu derliumi ir žinokite, jog yra daugiau nenupjautų laukų.


Ruth M. Fox, OSB

 

Sesuo Ruth Fox, OSB, beveik penkiasdešimt metų buvo Šv. Benedikto seserų vienuolijos Šventosios Širdies vienuolyno Ričardtone (Šiaurės Dakotoje) vienuolė. Ji tarnavo savo bendruomenei būdama vyresniąja, Šv. Gertrūdos federacijos prezidente ir Amerikos benediktinų akademijos prezidente. Šiuo metu ji yra ekumeninio Dvasingumo centro direktorė, taip pat randa laiko rašyti ir kalbėti moters bei vienuoliško dvasingumo temomis.

 

Katalikų pasaulio leidiniai

Knygos sudarytoja Mary E.Penrose

 

 

Daugiau skaityti galite:

http://www.ramioslankos.lt/kovo-8-d-proga-moteru-gyvieji-saltiniai-i/

http://www.ramioslankos.lt/moteru-gyvieji-saltiniai-ii/

http://www.ramioslankos.lt/moteru-gyvieji-saltiniai-iii/

http://www.ramioslankos.lt/moteru-gyvieji-saltiniai-iv/

 

Bendrinti: