Bunda vėl Baltija. Žvilgsnis po 28 metų

Turbūt nedaugelis šios planetos gyventojų žino kur yra Lietuva. Net ir civilizuotose šalyse ne kiekvienas sutiktas žmogus gali atsakyti, kad Lietuva – tai Europos Sąjungos valstybė. Mano kelionių po pasaulį metu, buvo netgi tokių žmonių, kurie manė, jog mes vis dar esame okupuoti Rusijos. Labai keista, kad būtent tokią nuomonę išgirdau iš Izraelyje gyvenančios žydės, kurios seneliai iš Lietuvos emigravo į JAV. Juk apie Sovietų Sąjungos žlugimą kalbėjo visa Vakarų žiniasklaida ir būtent Lietuva buvo pirmoji buvusios SSRS respublika, kuri 1990 metų kovo 11 dieną paskelbė nepriklausomybę ir nuo šio pergalingo pareiškimo pradėjo byrėti visa Sovietų Imperija.

Sovietų režimas buvo atskyręs žmones gyvenančius Raudonojoje Imperijoje nuo viso pasaulio, Biblija buvo uždrausta knyga, o mokyklose ir universitetuose buvo dėstomos ateizmo disciplinos. Kalbėti apie Dievą buvo draudžiama, o tie, kurie nepakluso tuometiniams įstatymams buvo tremiami į Sibirą.
 
Tuo metu Gyvojo Dievo Bažnyčia visame pasaulyje meldėsi, kad griūtų diktatoriškas SSRS režimas ir būtų atvertos durys Evangelijos skelbimui. Ir šios maldos buvo išgirstos, nes 1989 lapkričio 9 dieną griuvo Berlyno siena, kuri skyrė Vakarų pasaulį nuo Rytuose esančios Raudonosios Imperijos. Šis įvykis sudrebino visą Žemės planetą, bet tais pačiais metais, maždaug 11 savaičių iki Geležinės uždangos griuvimo, kažkas fenomenalaus įvyko trijose Baltijos valstybėse.



Jubiliejaus metai

1989 m. rugpjūčio 23 dieną, minint 50-ąsias Molotovo-Ribentropo pakto metines, per Lietuvą, Latviją ir Estiją nusidriekė gyva 600 km ilgio grandinė, kurioje apie du milijonus žmonių išreiškė vieningą troškimą siekti laisvės. Nuo Vilniaus iki Talino nusidriekęs Baltijos kelias buvo labai stiprus dvasinis veiksmas, atrišęs Sovietų okupacijos pančius, kurie beveik penkis dešimtmečius buvo sukaustę Baltijos šalių laisvę.

„Iš tiesų sakau jums: ką tik jūs surišite žemėje, bus surišta ir danguje, ir ką tik atrišite žemėje, bus atrišta ir danguje“ (Mato 18:18)

Tai, ką 1939 m. rugpjūčio 23 dieną Maskvoje slaptu susitarimu SSSR ir Vokietijos užsienio reikalų ministrai Viačeslavas Molotovas ir Joachimas Ribentropas surišo žemėje, buvo surišta ir danguje, bet lygiai po 50-ies metų Lietuvos, Latvijos ir Estijos žmonės viešoje tikėjimo akcijoje atrišo tuos velnio pančius, ir metų bėgyje nuo šio istorinio įvykio Nepriklausomybės aktus.

Dainuojanti revoliucija
Senąjame Testamente mes dažnai matome su logika prasilenkiančias istorijas, kuomet Dievas pasakydavo izraelitams, kad priekyje kariuomenės eitų giesmininkai. Nors tai prasilenkia su žmogiška logika, bet Dievo logika yra aukštesnė už žmogiškąją. Kiekvieną kartą izraelitų paklusnumas Dievui tokiose nelogiškose situacijose buvo lydimas pergale, ir akivaizdu, kad tą pergalę jie iškovojo ne savo jėgomis, o tai buvo Viešpaties pergalė.
 
9 dešimtmečio pradžioje per Baltijos šalis nuvilinijusi dainuojanti revoliucija, taipogi nelogiškas reiškinys. Argi sveiko proto beginkliai žmonės gali taip drąsiai stovėti prieš tankus ir tiesiog dainuoti? Gali! Aš esu įsitikinęs, kad tuo metu Dievas Lietuvoje, Latvijoje ir Estijoje buvo išliejęs vienybės dvasią, o laisvės siekiančios tautos išgyveno ypatingai didelį dvasinį alkį, todėl daugybė žmonių įtikėjo Viešpatį Jėzų. Drauge su sugriuvusiomis Sovietų Sąjungos sienomis, atsivėrė galimybės misijonieriams iš Vakarų, ir į šį regioną ėmė plūsti Dievo žmonės.

Viena dainingiausių tautų pasaulyje
Kažkur girdėjau, kad Lietuva patenka į dainingiausių pasaulio tautų penketuką. Ir visai tuo neabejoju, nes mūsų tautiečiai mėgsta dainuoti – deja, dažnai neblaiviame stovyje traukia įvairiausias užstalės dainas. Bet šios dainos negali pakeisti tautos dvasinės būsenos, galbūt atvirkščiai – tos dainos mus gali nuvesti arčiau prie tų karčių šaknų, kurios yra taip giliai įsišaknyjusios į lietuvių sąmones. Aš suprantu, kad žmonės negali dainuoti neatsipalaidavę, o velnio lašai padeda pamiršti realybę ir neblaivūs piliečiai kartais taip „prisidainuoja“, jog ryte neatsimena kaip grįžo namo ir iš kur ant skruosto atsirado mėlynės. Kodėl taip nutiko, kad Lietuva šitaip prasigėrė, jog atsidūrė daugiausiai alkoholio suvartajančių valstybių statistikos viršūnėje? Kaip galima būtų pakeisti kranelį iš kurio geria tauta? Juk dangiškas vynas yra daug gardesnis už žemiškąjį, ir nuo Šventosios Dvasios apsvaigę žmonės nepridaro tokių nesamonių, kaip pasaulyje pagarsėję girtuokliai iš Rytų Europos. O privalumas labai didelis – nuo dangiškojo vyno nebūna pagirių ir jis yra duodamas nemokamai. Juk ir pranašas sako:

„Visi, kurie trokštate, ateikite prie vandens, visi, kurie neturite pinigų! Pirkite ir valgykite; pirkite vyno ir pieno be pinigų, veltui.“ (Izaijo 55:1)
 
Aš manau, kad post sovietinio mentaliteto žmonėms tai tikrai turėtų būti aktualu – juk ten kur dalina kažką nemokamai, visada galima atrasti ir mūsų tautiečių! Bet kažkodėl ant Evangelijos žinios šiandien užkimba tiek mažai žuvies? Ar kažkas yra negerai su žuvimi? O gal problemų turi žvejai? Jėzus pasakė, kad jeigu mes seksime paskui Jį, tuomet Jis pats padarys mus žmonių žvejais (žr. Mato 4:19). Ar mes iš tiesų sekame Jį? Ar neužbėgame Viešpačiui už akių? Ar ieškome Jo Karalystės? O gal bandome statyti savo?...
 
Meilės stygius
Prieš kelis metus prie didelio prekybos centro sostinėje buvo pastatyta evangelizacinė palapinė ir atvažiavusi tarptautinė komanda drauge su penkiomis vietinėmis bažnyčiomis ištisą savaitę kvietė žmones išgirsti Gerąją Naujieną. Bet kažkodėl minios neplūdo... Nors Dievo jėga buvo išgydžiusį ne vieną ir buvo žmonių, kurie pašventė savo gyvenimus Viešpačiui Jėzui, bet ten, kur kiekvieną dieną praeina dešimtys tūkstančių žmonių, susirinkdavo vos keli šimtai, ir tie patys – krikščionys. Kodėl?

Paskutiniąją šventės dieną tarnautojai iš užsienio pakvietė bažnyčių lyderius ant scenos ir paskelbė, kad Lietuvai dovanoja palapinę Evangelijos skelbimui. Deja didelio džiaugsmo bendruomenių vadovų veiduose nebuvo. Gal todėl, kad palapinė nebuvo padovanota kažkokiai konkrečiai bažnyčiai, o galbūt, kad tiek daug susiskaldymų yra tarp Dievo vaikų. Juk ne paslaptis, kad šiandien daug Dievo ieškančių žmonių yra apkeliavę beveik visas savo miesto bažnyčias, o iškilus mažesniam ar didesniam konfliktui, dauguma iš jų nesistengia išspręsti tos problemos, bet pasirenka patį lengviausią būdą ir tiesiog pabėga į kitą ganyklą. Matydamas tokį susiskaldymą velnias ploja katutėmis, o meilė tarp tikinčiųjų vėsta. Juk Jėzus pasakė, kad iš mūsų meilės vienas kitam, pasaulis pažins, kad esame Jo mokiniai (žr. Jono 13:34-35). Meilė yra tarytum magnetas, kuris traukia žmones ir aš manau, kad būtent meilės stygius buvo lemiamas faktorius, kodėl tiek daug praeinančių pro šalį žmonių neužsuko į evangelizacinę palapinę.
 
Naujasis Baltijos kelias
O kaip mums šiandien reikia kažko tokio kaip Baltijos kelias. Juk tuo metu du milijonai žmonių, iš kurių vos vienas kitas turėjo Jėzų savo širdyje, stovėjo 600 km meilės grandinėje. Man tuomet buvo 10 metų ir aš pamenu kai mes su tėvais nuvažiavome šiek tiek už Vilniaus ir atsistoję gyvoje grandinėje kažką dainavome. Ranka į ranką, širdis į širdį, ir taip nuo Vilniaus iki Rygos, nuo Rygos iki Talino. Kaip tai brangu, bet visa tai jau praeityje...
 
Man būnant Jeruzalėje, vienas geras bičiulis iš Latvijos pasakė, kad šiandien mums reikia naujo Baltijos kelio – šlovinimo ir maldos namų Lietuvos, Latvijos ir Estijos miestuose, kuriuose Viešpats Jėzus būtų garbinamas 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę, o žmonės būtų susijungę ne fiziškai (ranką į ranką), bet dvasiškai. Mums nereikia bandyti atsukti istorijos atgal, ir surinkti tokios didelės gyvos grandinės. Šiandien mums reikia pasišventusių žmonių, kurie trokšta garbinti gyvąjį Dievą dvasioje ir tiesoje, žmonių, kurie ne tik valdo muzikos instrumentus, bet ir suvokia šlovinimo prasmę. Šiandien Tėvas ieško tokių žmonių, kurie galėtų skirti bent po kelias valandas per savaitę ir drauge su kitais tikinčiaisiais tyra širdimi garbinti. Teologiniai skirtumai niekada neprives prie vienybės, bet garbinimas apjungia širdis. Būtent garbinimas ir yra Dovydo raktas, kuris atrakina prabudimą ir šiandien Dievas trokšta atstatyti sugriuvusią Dovydo palapinę pačiame Europos centre įsikūrusioje mažoje valstybėje – Lietuvoje.
 
„Paskui sugrįšiu ir vėl atstatysiu sugriuvusią Dovydo palapinę. Aš prikelsiu ją iš griuvėsių ir vėl ją išskleisiu, kad ieškotų Viešpaties ir visi kiti žmonės, visi pagonys, kuriems skelbiamas mano vardas, – sako Viešpats, visa tai darantis“. (Apd 15:16-17)
 
Būdamas Jeruzalėje turėjau malonės artimiau pabendrauti su šlovinimo ir maldos namų „Succat Hallel“ įkurėjais Riku ir Patti Ridings. Su jais pasidalinau šiek tiek apie Lietuvos dvasinę tapatybę, ir tuomet kai padovanojau mažą magnetą su Lietuvos žemėlapiu, Patti žvelgdama į jį pasakė, kad jai Lietuvos kontūrai primena raktą, ir kad šis raktas, per šlovinimą gali atrakinti prabudimą Europoje. Ir aš tikiu, kad tai yra tiesa. Juk Lietuvoje tiek daug talentingų šlovintojų, kurie yra sukūrę dešimtis, o kai kurie netgi šimtą ar daugiau giesmių. Ir tos giesmės turi skambėti dieną ir naktį, kaip malonus kvapas Viešpačiui. Tos giesmės turi atverti dangų ir leisti laisvai tekėti Šventąjai Dvasiai šiame regione. Tegul išsipildo trijų Baltijos šalių giedamos dainos žodžiai: „Bunda vėl Baltija“, tegul pabunda Bažnyčia šiame regione, tegul būna tikintieji sklidini Dievo meilės, o tuomet galėsime pranašauti, giedodami tos pačios dainos melodiją, tik šiek tiek pakeitę žodžius: „Atgimista jau Baltija“. Tuomet mums nereikės sukti galvos kaip pritraukti žmones į vienokią ar kitokią palapinę, nes pati meilė kaip magnetas trauks žmones į išgelbėjimą, nes meilė tai pats geriausias „masalas“, kurį gali naudoti žmonių žvejai.
 
Meilė kantri ir maloni, meilė nepavydi; meilė nesigiria ir neišpuiksta. Ji nesielgia nepadoriai, neieško savo naudos, nepasiduoda piktumui, nemąsto piktai, nesidžiaugia neteisybe, džiaugiasi tiesa; visa pakenčia, visa tiki, viskuo viliasi ir visa ištveria. Meilė niekada nesibaigia. (1 Kor 13:4-8).

Šiandien kviečiame jus melstis už Lietuvą:

  1.  Melskimės, kad meilė ir vienybė augtų tikinčiųjų tarpe (Jono 17:20-23);
  1. Melskimės, kad Viešpats keltų šlovintojų armiją ir kad Lietuvos miestuose būtų įkurti šlovinimo ir maldos namai, kur Jėzus Kristus yra garbinamas 24 valandas per parą ir 7 dienas per savaitę (Apd 15:15-17);
  1. Melskimės, kad Dievo žodis klęstėtų ir mokinių skaičius Lietuvoje smarkiai augtų (Apd 6:7).



Tadas Daujotas
Radijo laidos "Iš mirties į gyvenimą" redaktorius

 

http://www.dievovaikai.lt/naujienos/bunda-vel-baltija-zvilgsnis-po-28-metu

 

 

Bendrinti: