Tik sveiki asmenys sukuria sveikas šeimas

Stovėdama virtuvėje išgirdau, kad gavau žinutę. Perskaičius draugės pranešimą suvirpėjo širdis. Mums abiems šeimose teko ištverti nemažai sunkumų... Tik manoji santuoka išliko, o jos, iš žinutės supratau, sunkumų neatlaikė. Akyse kaupėsi ašaros.

„Senoji Džil“ manyje norėjo užlipti laiptais į viršų ir išsiverkti vienumoje, bet „naujoji Džil“ ragino ieškoti kito sprendimo.

Mano vyras Markas ir aš stengėmės, kad mūsų santuokoje įsivyrautų sveiki tarpusavio santykiai, todėl didžiulį dėmesį skyrėme vienas kito emociniam stabilumui. Neseniai aš supratau, kad dėl mano polinkio slėpti savo skausmą mano vyras dažnai jausdavosi taip, lyg man jo nė nereikėtų. Taip pat atradau, kad dalindamasi skausmu ir leisdama vyrui man padėti, ne tik pati jaučiuosi kur kas emociškai sveikesnė, bet tai teigiamai veikia ir mūsų santuoką.

Taigi sutelkiau drąsą, nuėjau į kambarį, kuriame Markas tuo metu skaitė. Parodžiau jam savo draugės žinutę ir atsisėdusi jam ant kelių pravirkau. Vėliau jis sakė, kad ši akimirka buvo viena iš labiausiai jaudinančių ir vienijančių akimirkų per trisdešimt dvejus mūsų santuokos metus.

Tobulėjimo kelias

Gyvybingą ir tvirtą santuoką sukuria tik dvi gyvybingos, santykius kartu kuriančios asmenybės. Tai paaiškina faktą, kodėl mūsų, kaip asmenų, „sveikata“ lemia ir mūsų santuokos „sveikumą“. Mes dažnai kalbame apie fizinę savo sveikatą, bet nereikėtų pamiršti ir dvasinės, emocinės ir psichinės sveikatos.

Krikščionio gyvenimas – tai nuolatinis tobulėjimas, o santuoka suteikia labai daug galimybių bręsti ir tobulėti. Jeigu mes atsižvelgsime į grįžtamąjį ryšį, kurio sulaukiame, tinkamai vertinsime savo indėlį į tarpusavio santykius ir puoselėsime „sveikatą“ visose savo gyvenimo srityse, tuomet ir mūsų santuoka turės daugybę progų tobulėti.

Nuo ko gi reikėtų pradėti? Neskubėkime – priimkime sprendimus po vieną. Kiekviena diena tau ir man suteikia daugybę galimybių augti – mums tiesiog reikia išmokti atpažinti tuos atvejus ir priimti tinkamus, teisinga kryptimi vedančius sprendimus.

Sveikos asmenybės rūpinasi savimi

Emocinė sveikata gerėja, kai mes suprantame, kokie yra mūsų emociniai poreikiai, ir kreipiame į juos dėmesį. Pavyzdžiui, aš esu intravertė, todėl būdama viena aš sustiprėju, o mano vyras Markas yra ekstravertas, tad jis „pasikrauna“ būdamas tarp žmonių. Aš išmokau kartais ištrūkti iš įprastos aplinkos ir skirti laiko sau, pabūti pačiai su savimi, o mano vyras pagaliau suprato, kad mano noras pabūti vienai nėra noras atstumti jį. Taip pat ir Markas išmoko patenkinti savo poreikį būti tarp žmonių, o aš sutinku kartais palydėti jį į žmonių susibūrimus, užuot ramiai namuose skaičiusi knygą. Mes mokomės suprasti save, vienas kitą ir tikimės, kad taip mūsų, kaip asmenybių, poreikiai bus patenkinti.

Siekdami savo, kaip sutuoktinių poros, emocinės sveikatos, turime kreipti dėmesį į kiekvieno iš mūsų širdyje užsimezgusį pyktį, neatlaidumą, kaltinimą ar kaltės jausmą, geismą, stabmeldystę, puikybę, kontrolę ar norą būti nepriklausomam. Šios nuodėmės stengiasi įslinkti į mūsų gyvenimą, ir per daug dažnai mes nepasinaudojame savo teise neleisti joms mūsų užvaldyti. Norint būti visapusiškai sveikam, labai svarbu gebėti atpažinti nuodėmę, išpažinti ją Dievui ir pasirinkti eiti kita kryptimi.

Siekiant emocinės sveikatos šeimoje labai svarbu suprasti, kokių teigiamų ir neigiamų dalykų mes atsinešame į savo santuoką iš savo ikisantuokinio gyvenimo. Turime suvokti, kad kai kuriuos dalykus mes nesąmoningai perkeliame į santuoką. Pavyzdžiui, Marko šeimoje konfliktai būdavo sprendžiami su riksmais ir pykčiais, o mano šeimoje konfliktų, atrodė, apskritai nekildavo. Mūsų atveju abi šeimos buvo pasirinkusios netinkamus modelius ir negalėjo sudėti sveikų santykių pagrindų, tad Markui ir man teko mokytis teisingai reaguoti ir spręsti konfliktus. Mes skaitėme knygas apie tai, dalyvaudavome konferencijose sutuoktiniams, ieškojome krikščionio patarėjo, kuris padėtų mums pakeisti netinkamus konfliktų sprendimo ir bendravimo įpročius.

Nuo psichikos sveikatos priklauso, kaip mes mąstome, jaučiamės ir elgiamės, susidurdami su kasdienio gyvenimo iššūkiais. Laiške filipiečiams primenama, kad atkreiptume dėmesį į tai, kuo maitiname savo protą: Pagaliau, broliai, mąstykite apie tai, kas tikra, garbinga, teisinga, tyra, mylima, giriama, – apie visa, kas dora ir šlovinga (Fil 4, 8). Skaitykime, klausykime mokymo (dalyvaukime seminaruose, konferencijose), puoselėkime tinkamas draugystes, diskutuokime aktualiomis temomis – visa tai gerina psichinę ir emocinę sveikatą.

Psichikos sveikata daro labai didelį poveikį mūsų tarpusavio santykiams. Kai mes paimame nelaisvėn kiekvieną mintį, kad paklustų Kristui (2 Kor 10, 5), vadinasi, siekiame turėti sveiką mąstymą ir tai, žinoma, labai paveiks mūsų santykius su sutuoktiniu.

Marko išgyvenimai vaikystėje paliko jo sieloje nemažai randų, tad siekdamas širdies išgydymo jis nuėjo ilgą ir sunkų kelią. Didžiąją gyvenimo dalį jam teko kovoti su depresija, tad pastebėjau, kad kai tik jį apninka depresyvios mintys, tai iš karto atsiliepia ir mūsų santuokai. Džiaugiuosi ir esu jam dėkinga, kad jis ryžosi lankyti konsultacijas ir, nors jų metu jam vėl teko prisiminti praeities skaudulius, tikėjo, kad tai padės kuriant gražią ateitį.

Ryžtas siekti sielos sveikatos padeda mums atverti ir peržiūrėti savo asmeninį „bagažą“, kurį atsinešame į santuoką. Dar vaikystėje Marko patirtos sielos žaizdos ne tik pavogė iš jo džiaugsmą, bet kėlė ir daugybę sunkumų mūsų santuokai. Mes abu dirbome šioje sferoje ir stengėmės, kad mūsų „bagažai“ būtų išpakuoti, kad mes taptume emociškai ir intelektualiai sveikais žmonėmis. Žinoma, tai buvo naudinga ir mūsų santuokai:  konfliktų sumažėjo, mes išmokome bendrauti, vis daugiau džiaugėmės ir mėgavomės vienas kito artumu.

Fizinė sveikata stiprėja tuomet, kai mes rūpinamės savo kūnais, kuriuos mums davė Dievas. Pirmame laiške korintiečiams rašoma, kad mūsų kūnas yra šventykla (1 Kor 6, 19–20), skirta pašlovinti Dievą. Tad prisimindami, jog Dievas sukūrė mus žmonėmis, kuriems reikia maitintis, gerti, judėti ir ilsėtis, turime savęs paklausti, kaip mums sekasi tvarkytis su visomis šiomis atsakomybėmis.

Daugeliui iš mūsų dėl kūno mitybos problemų nekyla. Kiek sunkiau yra pasirinkti sveiką maistą. Puiku, jeigu užkandžiaudami mes renkamės šviežius vaisius ir daržoves, pirmumą teikiame liesesnei mėsai, ribojame saldumynų vartojimą, vietoj gazuotų gėrimų renkamės vandenį ar arbatą, mažiname dirbtinių saldiklių vartojimą. Šiek tiek pakoregavę savo mitybos įpročius, tikrai pastebėsite sveiko maisto naudą jūsų kūnui.

Fizinei mūsų kūno sveikatai labai svarbūs ir fiziniai pratimai. Atlikdami aerobikos ar kitus sportinius pratimus ne tik sudeginsime papildomas kalorijas, bet ir stiprinsime širdį. Pasivaikščiojimas kartu su sutuoktiniu po vakarienės kiekvieną vakarą sustiprins ne tik jūsų kūnus, bet ir santuoką. Ištvermės pratimai degina kalorijas, gerina medžiagų apykaitą, stiprina kaulus ir raumenis, gerina pusiausvyrą. Įterpkite dar keletą prisitraukimų ir pritūpimų po pasivaikščiojimo drauge ir jūs jau teisingame kelyje, o svarbiausia – kartu.

Jeigu aštuonis kartus per dieną išgersite po nepilną stiklinę vandens, tai padės jums neprarasti energijos ir palaikys tinkamas organizmo funkcijas. Jei vandenį pagardinsite skiltele citrinos, apelsino ar agurko, reikiamą kiekį vandens išgersite dar skaniau.

Galiausiai, mūsų kūnas sukurtas taip, kad miego metu atsigauna, atsinaujina. Miegas mūsų kūnams – tarsi įkrovimas kompiuteriams. Jeigu nueisite miegoti vos 30 min. anksčiau, negu esate įpratę, tai taip pat teigiamai paveiks jūsų savijautą. Kitas būdas pailsėti – atsipalaiduoti, darbą pakeičiant žaidimais. Nesvarbu, ar sėdėsite ant lauko sūpynių ir stebėsite saulėlydį, žaisite gaudynių su vaikais, juokausite su draugais, ar išeisite jums priklausančių atostogų, pasitraukti iš užimtumo ar darbo zonos tiesiog būtina ne tik siekiant, kad normaliai funkcionuotų jūsų kūnas, bet ir siekiant gerovės jūsų santuokai. 

Fizinė sveikata suteikia tiek daug naudos santuokai! Prieš keletą metų nusprendžiau numesti šiek tiek svorio. Mano kūnas tapo sveikesnis ir labai nustebau, kaip tai paveikė ir mūsų su vyru intymų gyvenimą. Rūpindamiesi savo kūnu, mes ne tik neprarasime patrauklumo ir nesiliausime žavėtis vienas kitu, bet tai suteiks energijos kasdienei veiklai, padės išsaugoti sveikus tarpusavio santykius.

Dvasinė sveikata veikia mūsų fizinę, emocinę ir psichinę sveikatą, tad ją taip pat reikia stiprinti. Skaitydami Bibliją nuolat aptinkame raginimų rūpintis kūnu, saugoti širdį ir teisinga linkme nukreipti savo mintis. Malda padeda mums bendrauti su Dievu ir Jam patikėti visas nerimastingas mintis. Laiške hebrajams mums primenama, kad dvasinė sveikata stiprėja ir bendraujant su kitais tikinčiaisiais: Žiūrėkime vieni kitų, skatindami mylėti ir daryti gerus darbus. Neapleiskime savųjų susirinkimo, kaip kai kurie yra pratę, bet raginkime vieni kitus juo labiau, juo aiškiau regime besiartinančią dieną (Hbr 10, 24–25). Lankyti bažnyčią, būti mažos grupelės dalimi ar susitikti su tikinčiu draugu, kuris padrąsintų tave tikėti, yra labai svarbu – tai padeda išlaikyti dvasinę sveikatą. Krikščioniškų knygų, žurnalų ar tinklaraščių skaitymas, krikščioniškų įrašų ir mokymo klausymasis taip pat ugdo mūsų dvasią.

Mes su vyru iš pradžių jautėmės kiek nesmagiai ir nepatogiai, kai vos susituokę pradėjome drauge melstis, tačiau tvirtai žinojome, jog tai būtina mūsų šeimos gerovei. Prireikė laiko, kol mes jaukiai pasijutome vienas kito akivaizdoje atverdami dvasines paslaptis, bet nenuleidome rankų... Mes supratome, kad malda yra kur kas daugiau nei tik minčių išsakymas – ji labai svarbi tiek asmeniniam, tiek santuokiniam mūsų  gyvenimui.

Dievas naudoja mūsų santuoką tam, kad mes kiekvieną dieną vis labiau panašėtume į Jėzų. Jeigu rūpinamės savo dvasine sveikata ir bręstame, mes mariname savo savanaudiškumą ir leidžiame tarpti atlaidumui. Santuoka, kurioje puoselėjama meilė, atlaidumas, maloningumas, paslaugumas, atlaikys net sunkiausius išbandymus.

Rūpinimasis savimi nėra savanaudiškumas

Jeigu sutuoktiniai kartu ar atskirai skiria laiko mankštai, siekia gerai išsimiegoti, ieško patarimų ir skaito Bibliją, t. y. tobulėja asmeniškai ir siekia būti sveikesni ir stipresni, tikėtina, kad jie rūpinsis ir santuoka. Dvi visapusiškai sveikos asmenybės, kurios nori toliau keliauti drauge, kurs sveikus santykius ir šeimoje.

Taigi, rūpintis savimi nėra savanaudiška. Tai labai svarbu, norint būti sveika asmenybe ir puoselėti sveiką santuoką. Nesvarbu, kiek laiko jau esame susituokę, mes vis dar galime geriau pažinti savo sutuoktinį, Dievą ir save. Net ir po trisdešimt dvejų santuokos metų aš vis dar matau galimybių augti ne tik man pačiai, bet ir mums, kaip porai, ir esu už tai labai dėkinga.

Iš http://www.focusonthefamily.com

vertė Jurgita Ratautienė

Bendrinti: