Vyrai, atgaivinkite pasimatymus

Šeši pasiūlymai, kad meilė niekada nesibaigtų

Vyrai, prisiminkite tuos ekstravagantiškus dalykus, kuriuos darėte, norėdami kuo labiau nustebinti moterį, kuri dabar jau yra jūsų žmona. Prisiminkite, su kokiu tikėjimu ir energija jūs planuodavote pasimatymus, kad netrūktų romantikos, jaukumo ir linksmybių.

Gal tai buvo tik sapnas? Ar tai buvo ankstesnis gyvenimas? Dabar, kai turite daugybę darbų, lankote bažnyčią, turite įsipareigojimų bendruomenei, auginate mažus vaikus, suplanuoti romantišką ir smagų pasimatymą su žmona tikriausiai būtų sudėtinga, tiesa?

Iš tiesų gyvenime yra skirtingi periodai. Tačiau ir pasimatymai su žmona, priklausomai nuo gyvenimo tarpsnio, kokį išgyvenate, gali atrodyti skirtingai. Tik niekuomet neturėtų baigtis sąmoningai sutuoktiniui rodomas dėmesys. Štai kaip paprastai, bet išmintingai pasimatymą apibūdina vienas iš mano mėgstamiausių rašytojų (mano žmona): „Jeigu mes įsivaizduosime pasimatymą kaip pietus penkių žvaigždučių restorane ir apsilankymą teatre, kuriame rodys Brodvėjaus šou, tačiau tam, kad galėtume ten ištrūkti, dar reiktų pasamdyti vaikams auklę, turbūt vos kelios poros galėtų kada nors tai įgyvendinti! Tačiau gal pamėginkime tą pasimatymą įsivaizduoti tiesiog kaip puikiai praleistą laiką dviese su savo sutuoktine (be vaikų!)?“

Tai yra sritis, kurioje mes, vyrai, būdami sutuoktiniais, galime augti, kad taptume vis labiau mylintys ir pasiaukojantys lyderiai. Tuomet ir mūsų santuokos bus kur kas tvirtesnėmis, o šeimose bus daugiau švelnumo ir meilumo.

Dievo žodis ragina mylėti savo žmoną, kaip Kristus pamilo bažnyčią ir atidavė už ją save (Ef 5, 25). Tai yra vienas iš aspektų, kalbant apie santykius, kurio reikėtų nepamiršti kasdieniame gyvenime.

Galbūt jūs atrasite ir daugiau, tačiau šįkart siūlome šešis būdus, kaip jūs galėtumėte imtis iniciatyvos, kad tas drauge su žmona leidžiamas laikas būtų ne tik kasdienė monotonija, bet teiktų ir džiaugsmo.

1. Poilsis

Iš anksto apgalvokite ir suplanuokite laiką, kurį leisite su žmona – tai padės jums abiem būti neapsnūdusiems ir budriems. Suprantu, kad auginant mažus vaikus, tai pareikalaus papildomų pastangų. Bet vieną dalyką mes, vyrai, tikrai galime padaryti – pasiaukoti dėl žmonos ir leisti jai išsimiegoti.

Jeigu atsikeltumėte naktį pravirkus kūdikiui ar tiesiog suteiktumėte savo žmonai kelias poilsio valandas vakare, pasisiūlydami suplauti indus ar paguldyti miegoti vaikus, jūsų drauge leidžiamas laikas taptų kur kas prasmingesnis. Išsekimas (varginantis ypač mamas) yra dažniausia kliūtis geriems santykiams.

Ką jūs galėtumėte padaryti, kad panašių kliūčių pavyktų išvengti?

2. Realiai vertinkime situaciją

Žinoma, sutuoktinių pora gali jausti išsekimą ne tik dėl mažų vaikų. Vargina ir nevaldomos darbotvarkės. Būtina realiai vertinti situaciją, planuoti savo darbus ir poilsį, kad išsaugotume ribas ir sąmoningai skirtume laiko pabūti tik dviese.

Galbūt jūs esate aktyvus ir ambicingas, tikriausiai turite ir ne vieną pomėgį. Tai nėra blogai. Turbūt jūs, kaip tėtis, prisiimate ir tėvystės rūpesčius. Tai labai svarbu! Galbūt jūs įsitraukęs ir į bažnyčios reikalus. Tai taip pat vertingas įsipareigojimas. Bet jeigu karjera, laisvalaikio pomėgiai, vaikų užsiėmimai, bažnyčios veikla vargina jus (ir jūsų žmoną), tuomet būtinos permainos – reikia kažką keisti.

Tiesiog apsispręskite ir kai kurių dalykų atsisakykite. Susidėliokite prioritetus ir keliems dalykams  pasakykite „ne“, net jeigu tai reikštų, jog atsiliksite nuo kaimynų ar liksite nuošalyje.

3. Prisiminimai

Malonūs prisiminimai turbūt visuomet susiję su romantika. Tad kartais mes žiūrime filmuotą savo vestuvių medžiagą (kuri per tiek laiko transformavosi nuo VHS iki DVD ir MP4), kartais pavartome nuotraukų albumus ar žiūrime trumpus filmukus iš mūsų kelionių. O kartais aš išsitraukiu savo dienoraštį, rašytą tuo metu, kai mes tik susitikinėjome...

Pakeitus kūdikiui sauskelnes ar nusirengus vaikų išteptus marškinius, kartais malonu „pabėgti“ į tą ankstesnį gyvenimą.

4. Pašalinkime tai, kas blaško dėmesį

Mūsų dienomis nuosekliam ir prasmingam bendravimui gali rimtai kliudyti įvairūs elektronikos prietaisai. Jeigu ekrane atsiranda pranešimas apie gautą žinutę, suskamba telefonas arba pokalbis vyksta prie įjungto televizoriaus, tikrai bus sudėtinga sutelkti dėmesį vienam į kitą. Mums patinka naudotis socialiniais tinklais (Facebook, Twitter) ar atsipalaiduoti žiūrint TV. Tačiau mes puikiai suprantame, kad kartais tiesiog reikia viską išjungti.

Jaukiai bendrauti gali trukdyti ir netvarka namuose. Jeigu stūkso krūvos skalbinių, kambariuose išmėtyti žurnalai ar vaikų žaidimo kaladėlės, susikoncentruoti į sutuoktinę gali būti sudėtinga.

Būtina skirti laiko ir pamąstyti apie savo namus, apie būtinus namuose atlikti darbus ar projektus, kuriuos reikia įgyvendinti, kad namai būtų „dangiška“ poilsio, buvimo kartu vieta. Kai mes atsikraustėme į dabartinius savo namus, mūsų miegamojo sienas „puošė“ tapetai, panašūs į matytus slaugos namų kavinėje. Tai nebuvo patrauklu ar romantiška. Todėl aš juos nuplėšiau ir išdažiau miegamąjį gražia žmonos parinkta spalva.

5. Pakeiskime aplinką

Daugelis iš mūsų žinome, jog krūvos skalbinių ir netvarkingai išmėtyti žurnalai ar kiti popieriai niekuomet iš namų nedings. Esame matę porų, kurios net augindamos keletą vaikų, sugeba būti labai organizuotos, tačiau mes nesame iš tokių žmonių. Tad mums svarbu periodiškai kur nors išvykti, pakeisti aplinką.

Tai mes vadiname tradiciniu pasimatymu ar vakariene dviese. Keletą kartų per mėnesį mes pasiruošiame ypatingam vakarui dviese. Paprastai tai nieko ekstravagantiška. Tiesiog suplanuojame laiką, kurį leisime tik mudu, be vaikų. Ir tai puiki erdvė imtis iniciatyvos. Užuot laukę, kol jūsų žmona „ištemps“ jus į pasimatymą, imkitės iniciatyvos patys. Apgalvokite viską iš anksto: susitarkite su vaikų aukle, skirkite laiko ir pamąstykite, kas galėtų nustebinti ir pradžiuginti jūsų žmoną. Pokalbį pradėkite jau turėdamas keletą idėjų, kad negaištumėte laiko vienas kito klausinėdami: „Na, tai ką norėtum drauge nuveikti?“.

6. Romantika

Negaliu savęs vadinti „romantikos ekspertu“. Tačiau aš mokausi išklausyti savo žmoną, ir, manau, jai tai atrodo romantiška.

Kai žiūriu jai į akis ir dėmesingai išklausau, kaip jai prabėgo diena, kas ją nuliūdino, o kas pradžiugino, ryšys tarp mūsų gilėja. Daugumai vyrų tai nėra lengva. Man taip pat. Tai reikalauja pastangų ir pasiaukojimo. Negerai visą laiką kalbėti tik apie save, negerai visą laiką žiūrėti į telefoną, televizorių ar būti nudelbus akis į knygą. Būtina pažiūrėti žmonai į akis, atidžiai jos išklausyti ir užduoti klausimus, kurie jai liudytų, kad jūs iš tiesų rūpinatės. Tuomet būtinai padrąsinkite, paguoskite, išsakykite tiesos ir meilės žodžius.

Galbūt galvojate, kad laikas pasimatymams jau praėjo... Jei auginate mažus vaikus, išsiruošti į įprastą pasimatymą tikrai gali būti nelengva. Tačiau neapleiskime nuoširdaus bendravimo su žmona. Mėgaukitės įdomiu, nors tuo pačiu ir varginančiu darbų, tarnavimų, vaikų auginimo ir laisvalaikio pomėgių maratonu, tačiau branginkite šeimos gyvenimą ir būtinai skirkite laiko artimam pasibuvimui su žmona. Parodykite jai meilę, stengdamasis atgaivinti ar išsaugoti šį tik judviem skirtą pasimatymų laiką.

Iš http://www.desiringgod.org

Vertė Jurgita Ratautienė

Bendrinti: