Mūsų bendrijos leidyklos Tarptautinėje Vilniaus knygų mugėje (galerija)

 

Kovo 23–26 dienomis Vilniaus parodų ir kongresų centre „Litexpo“ vyko jau 18-oji Tarptautinė Vilniaus knygų mugė „Lietuviški ženklai pasaulyje“. Džiugu, kad po septynerių metų pertraukos Viešpats vėl atvėrė Knygų mugės duris ir mūsų bendrijos leidyklai „Ganytojas“, stende taip pat buvo prekiaujama „Tiesos žodžio“ leidyklos ir sesės iš Vilniaus bendruomenės Jurgos Karosaitės vadovaujamos krikščioniškos literatūros leidyklos „Upė“ knygomis.

Šiųmetis mūsų kelias į Knygų mugę kiek kitoks, gerokai „ištiesintas“ Viešpaties malonės ir paženklintas Reformacijos 500 metų sukakties vėliava. Reformacijai skirto jungtinio protestantiškų leidyklų stendo įrengimas ir diskusija buvo viena iš priemonių, numatytų Lietuvos Respublikos Vyriausybės 2016 m. lapkričio 23 d. nutarimu Nr. 1154 patvirtintame Reformacijos 500-ųjų metinių minėjimo priemonių plane ir iš dalies buvo remiamas valstybės biudžeto lėšomis. Organizaciniai, paruošiamieji darbai buvo atliekami drauge su Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčia, kurios leidiniais taip pat buvo prekiaujama jungtiniame protestantiškų leidyklų stende (drauge su Reformatų literatūros centro ir Vera Verba leidiniais). Protestantiškiems leidiniams buvo skirtos net dvi knygų mugės metu vykusios diskusijos: „Pirmosios lietuviškos knygos akibrokštas. Reformacijos katekizmų žinia“ (galima peržiūrėti šios laidos, transliuotos per „LRT Kultūra“, vaizdo įrašą) ir „Moteris – ganytoja? Moters pastoracinės tarnystės raida Lietuvos evangelinėse bažnyčiose“ (vaizdo įrašas).

Jūsų dėmesiui siūlome savo tarnyste nemažai prisidėjusių seserų Jurgos Karosaitės ir Vilijos Senulytės įspūdžius.

 

***

Mano manymu, šiais metais Vilniaus knygų mugėje buvo itin gausu renginių, knygų pristatymų, skirtingų pokalbių temų. Vos įėjus į mugę, klausimas, ar moderniame šiandienos pasaulyje popierinė knyga dar tebėra aktuali, nekyla. Knyga buvo, yra ir bus brangi vertybė ir, ko gero, geriausia dovana. Žmonės keliavo iš mugės pilnais knygų krepšiais – atrodė, tarsi jie būtų išėję iš maisto prekių parduotuvės.

Džiugu ir tai, kad šiais metais Knygų mugėje savo stendus turėjo ir leidinius pristatė tikrai daug krikščioniškų leidyklų. Vienoje salėje kabėjo didžiulis reklaminis Katalikų pasaulio leidinių plakatas – „Tiesa, kuri išlaisvina“, – tad atrodė, kad atėjai į krikščionišką konferenciją.

Man, kaip leidyklos „Upė“ vadovei, buvo malonu, kad bendrame protestantiškų leidyklų Reformacijai 500 stende, kur savo knygas pristatė leidykla „Ganytojas“, Reformatų literatūros centro leidykla bei leidykla „Verba Vera“, buvo galima įsigyti ir leidyklos „Upė“ knygų. Smagu, kad leidyklos sujungė savo jėgas dėl vieno tikslo – skleisti Kristaus pažinimą.

Stendą aplankę žmonės atrodė smalsūs, klausinėjo, pirko, dėkojo. Nors buvo ir tų, kurie dar atsargiai vertina tikėjimą ir jo sklaidą, tikiu, kad Dievo sėklos, kurios buvo sėjamos jiems į širdį, vieną dieną sudygs ir neš vaisių. Mane itin sužavėjo vaikų atvirumas Evangelijai: jie mielai dalyvavo Reformacijai 500 stendo savanorių organizuotame žaidime, kuris supažindino su pamatinėmis krikščioniškomis tiesomis. Tikiu, kad Viešpats žadina jaunąją kartą pakilti, tikiu, kad  tai bus karta, turėsianti ypatingą atsakomybę atgaivinti bažnyčią ir atnešti Dievo Karalystės tikrumą į šį pasaulį.

Skleisti rašytą krikščionišką žodį yra didelė atsakomybė ir privilegija. Nors mūsų rinka ir nedidelė, bet knygų poreikis vis auga, ir tai labai džiugina. Tegimsta krikščioniškos leidyklos, teišsilieja Dievo upės į mūsų tautą ir tiesa teišlaisvina žmones.

 

Jurga Karosaitė

Leidyklos „Upė“ vadovė

 

***

Mėgstu skaityti knygas. Kaip sakė prof. habil. dr. Viktorija Daujotytė, „skaitydamas kūrinį, žmogus skaito pats save: savo gyvenimą, likimą, patirtį“.

Labai džiaugiuosi šių metų Knygų muge. Ne tik todėl, kad ir šiemet čia buvo galima atrasti ką nors naujo, bet ir todėl, kad Vilniaus knygų mugėje šiais metais buvo vienas ypatingas stendas – „Reformacijai 500“, kuriame dvi dienas turėjau galimybės patarnauti ir aš.

Šiais metais knygų mugės tema buvo „Lietuviški ženklai pasaulyje“. Pasak rengėjų, tie ženklai – tai Lietuvos žmonės, „išsibarstę po visą pasaulį ir savo kūryba, mokslu, atradimais, idėjomis turtinantys kitų šalių kultūrą, meną ar mokslą, tuo pačiu paliekantys ryškius pėdsakus įvairialypiame Lietuvos kultūros paveiksle“. Mugėje svečiavosi 19 tokių „lietuviškų ženklų“ – lietuvių kilmės rašytojų, menininkų bei mokslininkų, gyvenančių ir dirbančių užsienio šalyse ir savo veikla garsinančių Lietuvą pasaulyje.

Stendas „Reformacijai 500“ buvo šiek tiek kitoks, nei kiti stendai – čia buvo pristatomos protestantiškų leidyklų išleistos knygos, svarbiausios iš kurių buvo Biblija ir doc. dr. D. Karvelio monografija „Iš Radvilų giminės istorijos“. Žinoma, buvo ir daugiau dėmesio vertų leidinių, tačiau šios knygos labiausiai traukė lankytojų žvilgsnius. Šeštadienį ir sekmadienį daugiausiai nupirko Biblijų, D. Karvelio monografijų „Iš Radvilų giminės istorijos“, taip pat pirko giesmynų,  A. Umbrasienės „Murmeklis ir Bambeklis“ bei vaikiškų spalvinimo knygelių, CD „Dangaus paliesti“.

Kai mugės lankytojai sustodavo prie stendo, padovanodavau jiems laikraštį „Evangelija.lt“ ir Reformacijos 500-osioms metinėms skirtą bukletą. Tokias dovanėles iš mūsų gavo ir Kultūros ministrė.

Bendraudama su mugės lankytojais, kartais pajausdavau, kad jie ieško atsakymų į labai svarbius ir kartais nepatogius gyvenimiškus klausimus, bet dažnai, sulaukę atsakymų (pvz., kad „Tikėjimo žodžio“ bendruomenė, iš kurios esame, yra evangelinė bendruomenė), greitai stendą palikdavo. Žmonės dar labai menkai supranta, kas yra tikroji Reformacija, todėl džiugu, kad ta proga buvo išleistas leidinys – evangelizacinis-informacinis laikraštis Evangelija.lt, primenantis pagrindines Reformacijos Europoje ir Lietuvoje asmenybes bei jų nuveiktus darbus ir kiek praskleidžiantis miglos, gaubiančios Reformaciją, šydą.

Teko pabendrauti su broliais katalikais, tarnavusiais prie katalikiškų leidyklų stendų. Pasidžiaugiau jų daromais darbais, taip pat pakviečiau aplankyti mūsų stendą, ką jie vėliau ir padarė. Kaip gera ir malonu, kai broliai vienybėje gyvena! (Ps 133, 1). Doktrininiai skirtumai tarp konfesijų egzistuoja, tačiau ar mes pašaukti ieškoti skirtumų, ar vis dėlto esame kviečiami žvelgti į Tą, kuris mus vienija?

18-oji Vilniaus knygų mugė baigėsi. Jau paskelbtas ateinančios Knygų mugės pavadinimas: „Skaitau Lietuvą, skaitau pasaulį“. Kažin ar „skaitytumėm Lietuvą, skaitytumėm pasaulį“, jei ne mūsų šviesuoliai reformatoriai?

 

Vilija Senulytė

evangelija.lt ir Vilniaus bažnyčios knygyno tarnautoja

 

***

Taigi dar kartą norėtume padėkoti mūsų partneriams Lietuvos evangelikų reformatų Bažnyčiai bei visiems jungtinio stendo dalyviams. Dėkojame reformatų ir Tikėjimo žodžio bažnyčių savanoriams, kurie net keturias dienas rūpinosi ne tik prekyba stende, bet ir kiekvienam besidominčiam kalbėjo Evangelijos ir Reformacijos žinią, Vilniaus Tikėjimo žodžio bažnyčios vaikų tarnautojams, sukūrusiems įdomų žaidimą, kuriam mažieji Knygų mugės lankytojai neliko abejingi. Dėkojame Viešpačiui už atvertas duris ir galimybę dar kartą įžengti į šią „teritoriją“ – pasinaudoti tokio didelio masto renginio galimybėmis Evangelijai skelbti. Galbūt, jei tokia bus Dievo valia, šios durys išliks atviros ir ateinančiais metais?

 

Paruošė Dalia Janušaitienė

Bendrinti: