Bendradarbiavimas gerinant nuteistųjų reabilitacijos galimybes

2016 m. gegužės 2-3 dienomis visuomeninės organizacijos „Po vilties skraiste“ ir savarankiškos evangelinės Lietuvos krikščionių bendrijos „Tikėjimo žodis“ kvietimu Alytaus pataisos namuose lankėsi Biblijos studijų bendruomenės direktorius Vidurio ir Rytų Europai pastorius Antti Ronkainen. 2016 m. gegužės 2 d. svečias susitiko su nuteistųjų, nuolat lankančių religinius užsiėmimus, bendruomene, o 2016 m. gegužės 3 d. – su pataisos namų administracija bei su naujai steigiamo nuteistųjų reabilitacijos centro „Gervelė“ gyventojais.

Susitikimo su pataisos namų administracija metu pastorius pristatė savo veiklą ir patirtį, pasidalino teigiamais bendravimo su pataisos namuose bausmę atliekančiais ir tikėjimo kelią pasirinkusiais nuteistaisiais įspūdžiais.

Antti Ronkainen papasakojo apie bendruomenės veiklą Suomijoje, kurioje jis gyvena ir dirba, apie šioje šalyje kylančias alkoholio, narkotikų vartojimo, jaunimo užimtumo problemas, sudėtingą finansinę ir ekonominę padėtį bei atrastus resursus, kai į bendradarbiavimą susijungia visuomeninės organizacijos, bažnyčia ir valstybinės institucijos. Biblijos studijų bendruomenė bendradarbiauja su priklausomybių ligų gydymo centrais, padeda jauniems žmonėms atrasti savo pašaukimą ir kartu keičia vertybes bei žalingą gyvenimo būdą. Kai stokojama lėšų, išteklių, pasitelkiami savanoriai, o jų daugiausiai atrandama mažose visuomeninėse organizacijose ir religinėse bendruomenėse. Biblijos studijų bendruomenė, pradėjusi savo veiklą 1975 m., šiuo metu vienija 307 000 narių 98 pasaulio šalyse. Užsiėmimai yra išversti į 70 kalbų. Dalis užsiėmimų yra išversta ir į lietuvių kalbą. Užsiėmimai vyksta tiek bendruomenėse laisvėje, tiek įkalinimo įstaigose, tiek reabilitacijos centruose įvairiose pasaulio šalyse. Atliktų tyrimų duomenys rodo, kad toks užimtumas bei dvasinis ugdymas padeda sumažinti nusikalstamumą.

Biblijos studijų užsiėmimai organizuojami penkiais etapais: individualios studijos, analizė grupėje, mokymai (kaip pritaikyti Biblijoje minimas vertybes kasdieniniame gyvenime), galutinis aptarimas, pagalba visiems (skatinama dalintis savo patirtimi su aplinkiniais).

Susitikimo metu aptartos bendradarbiavimo galimybės, sritys ir tikslai: bendruomenė yra pasiryžusi padėti tiems žmonėms, kuriems labiausiai reikia pagalbos, kurie yra beviltiškoje situacijoje, kenčia skausmą ir užsimiršimo neretai ieško alkoholyje bei narkotikuose. Nuteistieji, ypač gyvenantys reabilitaciniame būryje, galėtų įsitraukti į grupinius užsiėmimus, taip pat atliktų namų darbų užduotis, analizuotų tekstus ir dalintųsi savo mintimis.

Visuomeninės organizacijos „Po vilties skraiste“ vadovas Nerijus Čekavičius, jau daugiau kaip 10 metų lankantis nuteistuosius pataisos namuose, pasiūlė suburti visas norinčias bei galinčias bendradarbiauti savanorystės pagrindu organizacijas ir bendruomenes. Numatoma organizuoti nuolatinius užsiėmimus nuteistiesiems, atvežti literatūros, dalį neišverstos medžiagos užsiėmimams – išversti į lietuvių kalbą. Planuojama kartu parengti reabilitacijos programą, numatyti pilną užimtumą ir dienotvarkę reabilitacijos centro „Gervelė“ gyventojams.

http://www.kaldep.lt/lt/apn/naujienos-apn/bendradarbiavimas-gerinant-nuteistuju-t6a9.html#.Vyzz1KYD830.facebook

Bendrinti: