Buvusios musulmonės kelionė: iš Artimųjų Rytų į Biblijos kraštą*

Nedaugelis gali padaryti tai, ką padarė Donas Teague.


Prieš kelerius metus Donas Teague, kuris buvo naujienų agentūros NBC korespondentas korespondentas Bagdade ir pamaldus krikščionis, atsivežė į Jungtines Valstijas jauną musulmonę iš Irako, kurią pažinojo vos vieną mėnesį. Be to, ji tapo jo šeimos nare.

„Dievas turi sumanymų dėl Rafraf. Jai nebuvo lemta mirti nuo Irako sukilėlių rankos", - dėstė mintis D. Teague. Pirmą kartą su Rafraf jis susitiko NBC būstinėje Bagdade - ji buvo pasamdyta darbui 2003 m. vasarą ir - sulaukusi vos 22 metų - buvo jauniausia naujienų agentūros vertėja. D. Teague buvo paskirtas dirbti Bagdade vos mėnesį - po to jis turėjo grįžti namo į JAV Atlantos valstiją, kuri jo laukė žmona ir dvi dukterys.

Tačiau keletą kartų pabuvęs arti mirties (pavyzdžiui, greta naujos bombarduojamos mokyklos), D. Teague užmezgė ypatingą ryšį su R. Barrak, kurios tvirta valia, inteligencija ir grožis kėlė jai daug problemų konservatyvioje Irako musulmonų visuomenėje, pavyzdžiui, ji išbuvo užrakinta tvankiame sandelyje keturis mėnesius po to, kai mokykloje buvo pastebėta pietaujanti kartu su vaikinu. Nors NBC atstovybėje buvo labai vertinama R. Barrak nepriklausoma prigimtis, tai buvo tokios savybės, dėl kurių ji galėjo būti nužudyta bombos sprogimo metu arba nuo ekstremistų, kurie nekentė jos už tai, kad padeda vakariečiams, rankos.

Atėjus laikui, kai D. Teague turėjo grįžti į Jungtinės Valstijas, jis su namuose pasilikusia žmona pasidalijo savo susirūpinimu dėl jaunos ir ambicingos vertėjos, nesilaikančios elgesio normų, kurių tikimąsi iš musulmonės moters Irake. „Staiga aš supratau, kodėl esu Bagdade," - rašo D. Teague savo naujoje knygoje „Išgelbėta priešo" (angl. Saved by Her Enemy), kuri išleista šį mėnesį. - „Mano užduotis buvo išgabenti Rafraf!"

Jo žmona Kiki neprieštaravo šiam sumanymui, bet įspėjo būti atsargiu. „Mes iš tiesų nieko apie ją nežinome," - sakė Kiki. - „Bet jeigu manai, kad Dievas ragina tave taip pasielgti, tada pritarsiu tai. Jeigu mes tikrai galime jai padėti, prisidėsiu visomis jėgomis. Tiesiog turime būti apdairūs".

Nugalėjus ne vieną biurokratinę kliūtį, R. Barrak pagaliau buvo leista išvykti į Jungtines Valstijas. Bet tuo metu, kai D. Teague jai išvyko, o R. Barrak siekė gauti leidimą, ji tapo pagrobimo auka - ji pabėgo, iššokusi iš važiuojančio automobilio judrioje magistralėje ir vos išvengė kryžminės ugnies. Atvykusi į Ameriką, ji susidūrė su visiškai kitomis problemomis, kurios kilo daugiausia todėl, kad čia buvo pernelyg daug laisvės. R. Barrak nebedėvėjo galvos apdangalo, ji susitikinėjo su amerikiečiais vaikinais, su kuriais susipažindavo internetu arba vakarinėje mokykloje - jai buvo sunku rasti pusiausvyrą tarp senojo pasaulio Irake ir naujojo gyvenimo Amerikoje.

Tuo pat metu ji pradėjo lankyti daugiatautę bažnyčią kartu su D. Teague šeima. Nors ši šeimai aiškiai atskleidė savo krikščionišką tapatybę, jie taip pat aiškiai pasakė R. Barrak, kad ji galės būti jų šeimos nare, nesvarbu, kokį tikėjimą išpažins. Po ketverių Amerikoje praleistų metų, 2008 m. vasarą R. Barrak pradėjo sapnuoti ryškius ir gąsdinančius sapnus. Sapne ji būdavo persekiojama ir turėdavo bėgti iš namų, kuriuose buvo užrašytas žodis nuodėmė. Moteris sapne kalbėjo jai, kad ji žūsta ir privalo mokytis Dievo žodžio. R. Barrak sakė, kad ji pabandė pasiskaityti Žodį, kad galėtų rasti kelią pas Dievą, ir sapne jau nebemirė. „Tai buvo galinga Dievo žinia man", - kalbėjo R. Barrak interviu krikščioniškam naujienų portalui „Christian Post". - „Aš atsibudau raudodama. Aš galvojau, ką Jis dar turi man duoti, ar ką Jis dar man turi parodyti, kad Jis būtų mano gyvenime".

R. Barrak sakė, kad jai ilgą laiką sunku buvo rasti ryšį su Dievu, ji negalėjo suprasti Dievo, kuris ja rūpinasi, nes buvo kitaip užaugusi. Knygoje „Išgelbėta priešo" rašoma, kaip vieno pokalbio metu R. Barrak papasakojo Teague apie savo tikėjimą, kad Alachas nesirūpina ja ir jos nemyli. Po šio sapno R. Barrak mąstė apie jo reikšmę ir apie Dievo rankos veikimą savo gyvenime. 2008 m. spalio 5 d. ji buvo pakrikštyta. „Supratau, kad neturiu bijoti," - atsiminė R. Barrak. - „Jeigu aš pasitikiu šituo Dievu, kuris padėjo man visus šiuos metus, jeigu aš Juo pasitikiu, tada neturiu baimintis, nes Jis bus mano gynėjas ir mano skydas. Tiesiog turiu pasitikėti Juo".

Nors knygoje tai ir neminima, interviu metu R. Barrak papasakojo, kad jos motina žino, jog ji tapo krikščione. Pradžioje motina supyko ir nusivylė ir nesikalbėjo su ja. Bet pastaruoju metu motina ir dukra gali dėti į šalį savo skirtumus ir kalbėtis. „Aš nenustojau melstis, kad vieną dieną Dievas įdėtų į jos širdį norą vėl kalbėtis su manimi", - dalijosi buvusi Irako musulmonė. - „Ir tai įvyko. Mes vėl galime kalbėtis. Mes vengiame kalbėti apie tikėjimą, bet tėvai myli mane, o aš juos. Ir tuo pat metu aš pažinau Dievą".

Šiuo metu R. Barrak siekia magistro laipsnio Floridos universitete. D. Teague dirba „CBS News" korespondentu ir su šeima gyvena Teksase. 

*Biblijos kraštu arba Biblijos juosta (angl. „Bible Belt") vadinama teritorija JAV pietuose ir vidurio vakaruose.

Parengė Dalia Janušaitienė pagal www.christianpost.com

Bendrinti: