Tikėjimo žodžio bendrijos pastoriai dalyvavo Europos lyderystės forume

Š. m. gegužės 21–26 d. Vyslos mieste (Lenkijoje) vyko tradicinis krikščionių lyderiams – ganytojams ir teologams skirtas renginys – „Europos lyderystės forumas 2016“ (anglų k. – European Leadership Forum). Forumo, į kurį šiemet susirinko daugiau nei 700 Viešpaties tarnų iš visos Europos, tikslas – atrasti, suvienyti, mokyti ir aprūpinti evangelinių bažnyčių vadovus, kad jie galėtų:

  • patikimai, su meile ir įtikinamai skelbti Evangeliją;
  • skelbti, vienyti ir stiprinti evangelišką krikščionybę Europoje;
  • įgyvendinti geriausias strategijas savo šaliai evangelizuoti ir dalytis jomis su kitais;
  • lavinti unikalias savo tarnystės ir pašaukimo dovanas ir gebėjimus;
  • ugdyti naująją evangelinių bažnyčių lyderių kartą;
  • ištikimai ir išmintingai vadovauti savo bažnyčiai ar kitai organizacijai;
  • kurti naujas ir atnaujinti esamas vietines bažnyčias kaip gyvas ir liudijančias bendruomenes.

Europos lyderystės forumo dalyviams siekiama patarnauti užduodant klausimą: „Į ką Dievas jus šaukia? Kaip mes galėtume padėti?“. Šių metų forume minėtą klausimą kėlė ir į jį ragino atsakyti tokie pranešėjai, kaip Betliejaus koledžo ir seminarijos (Minesota, JAV) kancleris, portalo www.desiringgod.org įkūrėjas, pamokslininkas ir mokytojas Johnas Piperis, Londono Karaliaus bažnyčios dvasininkas ir pasaulinio misijų tinklo „Newfrontiers“ įkūrėjas Terry Virgo, Švedijos evangelikų aljanso generalinis sekretorius Stefanas Gustafsonas, „Peacemaker Ministries“ įkūrėjas, autoritetingas šeimos ir kitų sričių konsultantas, knygų autorius Kenas Sande bei organizacijos „Joshua Venture“, kurios misija – ugdyti evangelinių bažnyčių vadovus Rytų Europos šalyse, įkūrėjas ir vadovas Dave Patty ir kt. Forumo dalyviai gali susitikti su jo rengėjais, pranešėjais bei mokytojais, užmegzti draugystės ryšius su bendraminčiais, pasinaudoti vertingais evangeliškais ištekliais. Forumas padalytas į smulkesnes mokymosi bendruomenes, vadinamas Tinklais (pavyzdžiui, akademinių vadovų, kurią moderavo mums jau pažįstamas Dievo tarnas ir brangus Lietuvos bičiulis Darylas McCarthy, apologetų, teologų, jaunimo vadovų ir pan.), kurias turi pasirinkti kiekvienas jo dalyvis.

Į kasmetį renginį, kuriame galima dalyvauti tik organizatoriams pritarus kiekvieno dalyvio kandidatūrai, šiemet vyko ir penki Tikėjimo žodžio bendrijos pastoriai: Gabrielius Lukošius, Ramūnas Jukna, Darius Širvys, Jurgita Kučinskienė ir Darius Aškinis.  Dėkojame pastoriams Gabrieliui Lukošiui ir Ramūnui Juknai, kurie pasidalijo keliomis mintimis.

Džiugu, kad Tikėjimo žodžio bendrija vis glaudžiau bendradarbiauja su Europos evangelinėmis bažnyčiomis, organizacijomis bei teologais – vieno Viešpaties vynmedžio šakelėmis. Kas paskatino į forumo darbą šiemet įsijungti ir mūsų bendrijos vadovus? Ar dalyvavo kitų Lietuvos evangelinių bažnyčių atstovai?

Gabrielius: Dalyvauti šiame forume paragino Darylas McCarthy, kiek anksčiau penkerius metus tarnavęs ir Lietuvoje. Kitų Lietuvos evangelinių bažnyčių atstovai nedalyvavo.

Ramūnas: Į šį kasmetį renginį mūsų bendrijos lyderius Darylas McCarthy pakvietė jau prieš porą metų. Jame sutikome brolių tiek iš Vakarų, tiek ir iš Rytų Europos šalių, iš presbiterijonų, laisvųjų krikščionių, sekmininkų ir kitų evangelinių bažnyčių – dalyvių skaičius siekė apie 700. Norėtųsi paminėti, kad nors, viena vertus, forumas yra aukšto lygio renginys, skirtas atsidavusiems tarnautojams, jame laukiami ne tik ganytojai, bet ir kitų sričių angliškai kalbantys tarnautojai: jaunimo, vaikų, medijų ir pan.

Kokia svarbiausia žinia skambėjo konferencijų salėse ir darbo grupių posėdžių kambariuose? (Kokią Tinklo grupę pasirinkote?)

Ramūnas: Sunku išskirti svarbiausią žinią, nes renginys buvo labai įvairus. Malonės Evangelijos esmę pabrėžė vienas žymiausių forumo svečių, pastorius ir teologas Johnas Piperis, kuris kalbėjo apie Atpirkimą, išteisinimą tikėjimu, neteisimą. Svarbu atminti, kad esame išteisinami malone ir tik malone, o mūsų darbai tėra meilės atsakas Viešpačiui. Nebėra jokio pagrindo nei didžiuotis savo darbais kitų akivaizdoje, nei mėginti jais įsiteikti Dievui. Paskutiniame pamoksle teologas pabrėžė bendros maldos svarbą, primindamas, kad Šventasis Raštas ragina melstis ir viešai (o apaštalas Paulius prašo už jį melstis net jaunus krikščionis) – Jėzus kritikuoja tik tuos, kurie melsdamiesi stengiasi susikurti dievobaimingumo įvaizdį. Ko gero labiausiai palietė skelbiamos žinios kristocentriškumas – forume daugiausia buvo kalbama ne apie tai, kas mes esame ar per ką einame, o koks yra mūsų Viešpats Jėzus Kristus.

Teminėse grupelėse gilinausi į konsultavimo temą.

Gabrielius: Aš pasirinkau mokinių ruošimo tinklą. Žinių buvo daug... Skambėjo raginimas įsižiūrėti į Evangeliją, melstis.

Keli žodžiai apie patį renginį – jo atmosferą. Kas nustebino, paliko didžiausią įspūdį ar galbūt nuvylė?

Gabrielius: Atmosfera – patarnaujanti Kristaus Dvasia. Tai ir paliko didžiausią įspūdį.

Ramūnas: Visą renginį persmelkė tarnystės dvasia, buvo jaučiamas nuolankumas, nusižeminimas, noras patarnauti, niekas nesivaržė tarpusavyje – nesvarbu, kokie žymūs ir garbūs Dievo žmonės tarnavo forume. Buvo džiugu, kad rengėjai stengėsi patarnauti dalyviams iš Rytų Europos šalių, pavyzdžiui, suteikdami nuolaidų ir pan.

Kaip galėtumėte apibūdinti dalyvavimo Europos lyderystės forume reikšmę Tikėjimo žodžio bendrijai? O jums asmeniškai?

Gabrielius: Manau, kad šio forumo reikšmę bendrijai tikrai pamatysime. Man tai buvo labai svarbus įvykis.

Ramūnas: Renginys nepaprastai svarbus – tai galimybė evangelinių bažnyčių tarnams iš Lietuvos glaudžiau įsilieti į gausią ir dvasiškai turtingą Europos evangelinių bažnyčių šeimą, semtis išminties iš žymių, jau didelį vaisių nešančių Viešpaties tarnų. Labai svarbu ir tai, kad šis renginys nėra vienkartinis – jo tikslas ugdyti, atsakyti į poreikius, todėl laukiama grįžtamojo ryšio, siūloma mentorystė. Kai kurių teminių grupelių dalyviai pasibaigus forumui dar ištisus metus bendraus, dalysis žiniomis ir patirtimi. Taip pat džiaugiamės galimybe užmegzti ryšius, pakviesti į Lietuvą tarnautojus, kurie praturtins visą bažnyčią.

Ar mūsų bendrijos atstovai planuoja dalyvauti būsimuose šio forumo renginiuose (ateinančiais metais ir vėliau)?

Gabrielius: Manau, kad būtinai dalyvausime.

Ramūnas: Taip, planuojame ir, kaip jau minėjau, kviečiame prisijungti įvairiuose laukuose tarnaujančius brolius ir seseris, kurie kalba angliškai. Taip pat norėčiau paminėti, kad š. m. lapkričio 912 d. forumas rengiamas Ukrainoje, jame su pastoriumi Gabrieliumi taip pat dalyvausime. (Red. past. – daugiau informacijos apie šį renginį teiraukitės Ramūno Juknos).

Dėkojame už pasidalijimą.

Parengė Dalia Janušaitienė

Bendrinti: