UNESCO į pasaulio paveldą įtraukė „Edeno sodo vietą“

Švietimo, mokslo ir kultūros organizacija prie Jungtinių tautų UNESCO į pasaulio paveldo sąrašą įtraukė menamą Edeno sodo buvimo vietą.

Pelkėta Achvaro vietovė Irake, kurioje, įvairių specialistų manymu, galėjo būti Biblijoje aprašytas Edeno sodas, yra viena iš didžiausių pasaulyje deltasistemų itin sausringos vietovės viduryje. Ši sritis tarp Tigro ir Eufrato upių, dar vadinama Mesopotamijos Topi, yra įvairių laukinių žvėrių ir paukščių, kurie kiekvienais metais migruoja čia iš Sibiro, namai.

Sritis padalinta į septynis sklypus, iš kurių trys – archeologinių kasinėjimų vietos, o keturi – balų-pelkių plotai. Pelkėtų sklypų plotas kažkada siekė 9000 kv. km. Tačiau 1990 metais Sadaamas Huseinas nusprendė nusausinti šią teritoriją, kad sukilėliai negalėtų slėptis, ir pelkių plotas sumažėjo iki 760 kv. km. Šiuo metu Irako vyriausybė atlieka ekologinės Achvaro sistemos atkūrimo darbus ir viliasi, kad UNESCO sprendimas padės juos pagreitinti.

Archeologiniai darbai vyksta šumerų miestų Uro, Uruko ir Tel Erido, kurie klestėjo tarp IV ir III tūkstantmečių pr. Kr., kasinėjimų plotuose. Šių miestų pavadinimai, o taip pat upės, minimos Biblijoje, ir skatina manyti, kad prarastasis rojaus sodas galbūt buvo būtent čia. Ar tai tiesa, nežinome, tačiau 2016 metų liepos 17 d. UNESCO sprendimu ši teritorija dabar priklauso pasauliniam žmonijos paveldui.

316news.org

Bendrinti: