Kada?

Kada ateis pasaulio pabaiga? Vienaip ar kitaip šis klausimas turbūt kyla visiems. Atsakymai į jį būna labai įvairūs. Vieni žmonės numoja ranka ir padeda šį klausimą į šalį, gyvendami šiandienos rūpesčiais. Kiti kuria tolimos ateities vizijas. Dar kiti, pagauti pabaigos baimės, laukia jos išnyrant iš už kiekvieno kampo. Yra bandančių suskaičiuoti pabaigos datą. Dar visai neseniai buvo daug kalbama apie Majų kalendoriaus pranašaujamą pabaigą.

Noras atspėti ateinančios pabaigos datą lydi žmoniją nuo senų laikų, ir jau daugelį kartų buvo pranašaujami pabaigos metai ir net mėnuo ar diena. Visos tos pranašystės neišsipildė.

Keista, kad tomis pranašystėmis dažnai užsiimdavo ir tebeužsiima krikščionys, stropiai tyrinėjantys Šventąjį Raštą. Juk Naujajame Testamente evangelistai Matas ir Morkus užrašė Kristaus žodžius, kuriuos būtų privalu žinoti visiems krikščionims: Tos dienos ir valandos niekas nežino, nei angelai danguje, nei Sūnus, tik Tėvas. Žiūrėkite, budėkite ir melskitės, nes nežinote, kada ateis laikas! (Evangelijos pagal Morkų 13 skyriaus 32–33 eilutės).

Troškimas žinoti tikslią pabaigos datą veda žmones prie daugybės įvairių išvedžiojimų, tarp kurių sugalvojami net tokie, kad Jėzus pasakė, jog nežinoma diena bei valanda, bet nieko nekalbėjo apie metus ir mėnesį. Tad daroma išvada, kad remiantis Šventojo Rašto pranašystėmis pabaigos metus bei mėnesį visgi galima suskaičiuoti, ir prasideda įvairiausi skaičiavimai.

Tiesa, kad Jėzus Kristus, aiškindamas savo pasekėjams apie ateinančią pabaigą, nurodė daugelį pabaigos ženklų, nepalikdamas mokinių visiškoje nežinioje. Visa tai Jis kalbėjo, ragindamas juos nuolatos budėti, nes niekas iš tiesų nežino, kada Viešpats sugrįš. Nurodydamas pabaigos ženklus, Jėzus paliko konkrečias gaires, kurios leistų Jo pasekėjams matyti, kad pabaiga artėja. Vienas iš tokių ženklų, tuomet kai Jėzus kalbėjo, atrodė sunkiai įsivaizduojamas, bet šiandien verčia mus būti dėmesingus: Atsiras daug netikrų pranašų, kurie daugelį suvedžios. Kadangi įsigalės neteisumas, daugelio meilė atšals. Bet kas ištvers iki galo, tas bus išgelbėtas. Ir bus paskelbta ši karalystės Evangelija visame pasaulyje paliudyti visoms tautoms. Ir tada ateis galas (Evangelijos pagal Matą 24 skyriaus 11–14 eilutės).

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: