Nuotykis

Kažkur apie keturiasdešimtuosius–šešiasdešimtuosius pirmojo amžiaus metus nedidelis būrelis žmonių keliavo per dabartinės Turkijos žemes. Jie ėjo iš miesto į miestą, skelbdami žinią apie Kūrėjo malonę visiems žmonėms. Žinios skelbėjai norėjo toliau darbuotis Azijoje, bet jų giliu įsitikinimu, Kūrėjas juos nukreipė į Europos žemyną, į Makedoniją. Atrodytų, kad paties Dievo vedami, jie, atvykę į Makedonijos miestą Filipus, turėjo patirti didelę sėkmę.

Šiandien mums žiūrint į pirmųjų Evangelijos šauklių darbą iš dviejų tūkstantmečių atstumo, gali susidaryti vaizdas, kad kiekviename jų aplankytame mieste iš karto įtikėdavo didelės minios žmonių. Tačiau taip nebuvo.

Filipų mieste pirmasis žmogus, patikėjęs jų skelbiama žinia, buvo pasiturinti moteris. Dievas atvėrė jos širdį žiniai, kurią skelbė to būrelio vadovas, vardu Paulius. Įtikėjusi moteris įkalbėjo visą nedidelę komandą apsistoti jos namuose. Per kurį laiką mieste įtikėjo ir daugiau žmonių.

Filipuose apaštalą Paulių bei jo komandos žmones pradėjo reklamuoti vietinė ekstrasensė, turėjusi didelę įtaką miesto gyventojams. Atrodytų, ko daugiau reikia. Tačiau apaštalas tam pasipriešino. Jis suprato, kad moterį įkvepia netyra dvasia ir Jėzaus vardu išvarė iš jos tą dvasią. Moteris buvo vergė. Jos šeimininkai ypatingai pasipiktino tokiu įvykiu, nes daug uždirbdavo iš jos pranašavimų, o dabar ji prarado savo gebėjimus. Jie sukurstė vietinę valdžią suimti Paulių bei Silą, dar vieną apaštališkos komandos narį, nes atseit tie skelbia papročius, kurių romėnams nevalia nei priimti, nei laikytis.

Paulius ir Silas buvo nuplakti, surakinti ir įmesti į kalėjimą. Tačiau jų dvasia nepalūžo. Naktį, kruvinomis nugaromis, surakintomis kojomis uždaryti vidinėje kalėjimo kameroje, jie giedojo šlovinimo giesmes Dievui. Kilo smarkus žemės drebėjimas, kalėjimo durys atsidarė, o jų pančiai nukrito nuo kojų. Kalėjimo prižiūrėtojas pabudęs ir pamatęs, kas atsitiko, norėjo nusižudyti, nes manė, kad visi kaliniai pabėgo. Paulius ir Silas jį sulaikė nuo tokio žingsnio ir jam bei jo namiškiams paskelbė Evangeliją: Tikėk Viešpatį Jėzų Kristų ir būsi išgelbėtas tu ir tavo namai. <...> Nusivedęs į savo namus, jis padengė jiems stalą ir su visais namiškiais džiūgavo, įtikėjęs Dievą (Apaštalų darbų 16 skyriaus 31 ir 34 eilutės).

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: