Kuo turėčiau tikėti?

Kaip atsakyti į tokį klausimą? Trumpiausias atsakymas būtų – kiekvienas tiki tuo, ką laiko tiesa. Šiandien vis aiškiau suprantame, kad visi žmonės kažkuo tiki. Kiekvienas gali papasakoti vienokią ar kitokią žmonijos atsiradimo istoriją. Kiekvienas yra įsitikinęs kažkokia būties pradžia, kažkokia savo tapatybe. Nė vienas nesako, jog tiki melu. Visi deklaruoja, kad tiki tiesa. Galbūt sako, jog tiki savo tiesa, tačiau tiesa, o ne melu. Daugelis tiki, jog dabartis yra kažkokios labai ilgos atsitiktinumų virtinės rezultatas, nemaža dalis – jog esame sukurti sąmoningo Kūrėjo, dar kiti – jog viskas atsirado tarpusavy sąveikaujant daugeliui sąmoningų jėgų.

Dažnai tenka išgirsti teiginį, kad nesvarbu, kuo tiki, svarbu tikėti. Negi iš tiesų taip jau nesvarbu? Kažkodėl niekas nesivadovauja tokiu teiginiu spręsdamas kasdienio gyvenimo klausimus. Priimdami žmogų į darbą, prašome rekomendacijų iš ankstesnių darboviečių, norime įsitikinti, kad žmogumi galima pasitikėti. Kodėl kasdieniuose mūsų reikaluose mums svarbu, kuo pasitikime, o spręsdami esminius gyvenimo klausimus elgiamės lengvabūdiškai, dažną kartą numodami ranka ir burbtelėdami: „Tokiems dalykams neturiu laiko“, „Nesidomiu filosofijomis“, „Nesuprantu šitų dalykų“ ar dar ką nors panašaus.

Kasdienėje buityje mums dažniausiai užtenka nuovokos pasidomėti ir pasitikrinti, ar siūloma prekė iš tiesų yra tokia, kokią ją pristato reklama. O kiek tos nuovokos lieka svarstant esminius gyvenimo klausimus? Kas nors pasako: „Absoliučios tiesos nėra“ ir, žiūrėk, kiti patiki tokiu akivaizdžiu melu, nes taip sakantis pats pretenduoja į absoliučią tiesą.

O jeigu yra absoliuti tiesa, kaip ją atpažinti, kai tiek daug įvairiausių pasakojimų, ir kas nors aiškina, kad visi tie pasakojimai apie tą patį. Negi iš tiesų pasakojimai apie begalinę atsitiktinumų virtinę, daugybę dievų, nesibaigiančią gėrio ir blogio kovą ar istorinę asmenybę – įsikūnijusį Kūrėją, kuris pasiaukoja už savo kūrinius, visi yra apie tą patį?

Turėtų būti kažkoks esminis skiriamasis požymis, leidžiantis atpažinti tą, kuris sako tiesą.

Saugokitės netikrų pranašų, kurie ateina pas jus avių kailyje, o viduje yra plėšrūs vilkai. Jūs pažinsite juos iš vaisių. Argi kas gali priskinti vynuogių nuo erškėčių ar figų nuo usnių?! Juk kiekvienas geras medis duoda gerus vaisius, o blogas medis – blogus (Evangelijos pagal Matą 7 skyriaus 15–17 eilutės).

 

Gabrielius Lukošius

 

Bendrinti: