Tėvai

Pirmąjį birželio sekmadienį minime Tėvo dieną. Kiekvienas turime vienokį ar kitokį tėvą. Vieni mylime ir branginame savo tėvus, kiti turime jiems priekaištų, o kai kurie esame taip sužeisti savo tėvų, jog kiekvienas priminimas apie tėvą sukelia skausmą. Tėvas – paslaptingas žodis.

Nėra tėvo be vaikų. Tėvas – tai simbolis, kalbantis apie didesnę tikrovę, apie Dievą Tėvą. Visuomenė, kurioje paniekinamas Dievas Tėvas, paniekinama ir tėvystė. Žemiški tėvai gali padėti suprasti ir pažinti Dangiškąjį Tėvą arba trukdyti Jį pažinti.

Kiekvienas žmogus kažkaip įsivaizduoja, koks turėtų būti tėvas. Manau, visi sutarsime, jog tėvas turėtų mylėti savo vaikus ir rūpintis, kad jie teisingai suprastų juos supantį pasaulį, išmoktų pažinti ir vertinti vertingiausius dalykus, ir tai, kas vertingiausia, labiausiai saugotų. Tėvas turėtų būti sukaupęs išminties, nuovokos, patirties ir perduoti ją savo vaikams. Jis turėtų mylėti žmoną – vaikų motiną. O svarbiausia, turėtų pažinti ir mylėti Dievą, savo Kūrėją bei Tėvą, ir kasdieniu gyvenimu tą meilę įskiepyti vaikams. Tai milžiniškas uždavinys, ir savo jėgomis nė vienas nepajėgia jo įvykdyti. Nuo pat Adomo laikų žmonės nėra geri tėvai. Net patys geriausi padaro lemtingų klaidų, kurios sužaloja jų vaikus.

Vienas senovės išminčius vaikus palygino su strėlėmis strėlinėje: kaip iš lanko iššautos strėlės pasiekia taikinį, esantį toli nuo šaunančiojo, taip vaikai pasiekia ateitį, nepasiekiamą jų tėvams. Tačiau daugeliu atveju tėvai nukreipia savo vaikus netinkama linkme – lyg šaudytų nesitaikę. Nepripažintos savos klaidos tampa vaikų gyvenimo kryptimis. Slapti tėvų troškimai atsiveria vaikuose.

Net baisu pagalvoti, kokia atsakomybė prispaudžia tėvų pečius. Nieko stebinančio, kad didelė dalis vyrų bando nuo jos pabėgti. Iš kur tokios nepakeliamos naštos? Ar galime ką nors padaryti, kad jos palengvėtų ir nereikėtų nuo jų bėgti?

Gal pasirodys keista, tačiau bet kuriam tėvui gali padėti Dievo Sūnus Jėzus Kristus. Jėzaus žodžiai, pasakyti kiekvienam gyvenimo naštų prislėgtam žmogui, skirti ir tėvams.

Ateikite pas mane visi, kurie vargstate ir esate prislėgti, ir Aš jus atgaivinsiu. Imkite ant savęs mano jungą ir mokykitės iš manęs, nes Aš romus ir nuolankios širdies, ir jūs rasite savo sieloms atgaivą. Nes mano jungas švelnus ir mano našta lengva (Evangelijos pagal Matą 11 skyriaus 28–30 eilutės).

 

Gabrielius Lukošius

 

Bendrinti: