Laukiant

Jau greitai švęsime didžiausią metų šventę. Lietuvoje ją vadiname Kalėdomis, Rusijoje – gimimu (Рождество), anglakalbiame pasaulyje – dviejų žodžių „Kristaus mišios“ santrumpa (angl. Christ’s Mass Christmas). Nors tradiciškai esame įpratę, jog Kalėdos – tai Kristaus gimimo šventė, mūsų kalboje pats šventės pavadinimas apie tai tiesiogiai nieko nesako.

Kurią metų dieną gimė Jėzus iš Nazareto, nėra žinoma. Pirmieji krikščionys paliudijo Jo mirties ir prisikėlimo laiką. Tikriausiai apie tikslią savo gimimo dieną Jėzus su jais nekalbėjo, ir jie nematė reikalo to aiškintis vėliau. Tačiau svarbu, kad Jėzus gimė, ir vėlesnių laikų krikščionys nusprendė, jog reikia pasirinkti vieną dieną metuose, kada bus minimas Jo atėjimas į šį pasaulį. Šiauriniame žemės pusrutulyje labiausiai tinkama pasirodė gruodžio dvidešimt penktoji, kai dienos pradeda ilgėti, kai baigiasi dienų trumpėjimas ir prasideda nauji saulės metai.

Švęsti Jėzaus Kristaus gimimą tikrai verta. Nėra kito asmens visoje žmonijos istorijoje, kurio gimimą minėti ir švęsti būtų svarbiau. Jėzus iš Nazareto suteikė viltį visų tautų žmonėms. Jis yra įsikūnijęs mūsų Kūrėjas, Dievas Sūnus, vienas Šventosios Trejybės asmenų. Jis – tikroji šviesa, apšviečianti žmogaus vidų. Saulė – tik metafora, kalbanti mums apie Jį. Paaukodamas save, Jėzus kiekvienam žmogui suteikė galimybę susitaikyti su savo Kūrėju. Tereikia patikėti Kristaus atliktu darbu – Jo gėdinga mirtimi už mūsų nuodėmes ir šlovingu prisikėlimu iš mirusiųjų.

Asmuo, kuris sąmoningai atėjo į žemę pasiimti kiekvieno iš mūsų gėdos, iš tiesų vertas, kad su didžiu džiaugsmu švęstume Jo gimimą.

Jeigu būtume pakankamai nuolankūs, pripažintume, jog Kristaus atėjimo laukė visos tautos, ne tik Izraelis. Visų žmonių protėviams, pirmiesiems žmonėms, po jų nuopuolio Kūrėjas pažadėjo, kad iš moters gims žmogaus sūnus, kuris išvaduos mus iš pavergusios apgaulės. Tas pažadas, kaip pelenuose rusenanti žarija, glūdėjo tautų atmintyje. Apie gelbėtojo lūkestį kalba tautų mitai ir pasakos. Labai aiškiai tą laukimą įvardina Šventojo Rašto pranašai: Visų tautų laukiamasis ateis (Agėjo pranašystės 2 skyriaus 7 eilutė). Pagonys ieškos jo, nes jo poilsis bus šlovingas (Izaijo pranašystės 11 skyriaus 10 eilutė).

Gabrielius Lukošius

Bendrinti: