260 | 2010 05 25 I Apie dešimtinę

Jau seniai lankau „Tikėjimo žodžio" bažnyčią. Pradėjau mąstyt apie dešimtinę. Biblijoje rašoma: „Tenežino tavo kairė, ką daro dešinė". Ar būtina rašyti pavardę, kad ir esi bažnyčios narys? Dievas viską mato, o žmonės neturi žinoti, kiek narys aukoja. Nesinori nusižengti bažnyčios tvarkai.

Su pagarba.

Daina, 43 m. 


 

Miela Daina,
 
Gera girdėti apie Jūsų ištikimybę Viešpačiui ir bažnyčiai, nes tik dėl tokių žmonių kaip Jūs, ji gali sėkmingai gyvuoti ir augti malonėje.

Jūsų paminėti Viešpaties žodžiai „Tenežino tavo kairė, ką daro dešinė", kalbant apie aukojimą, taikliai apibūdina teisingą tikros aukos motyvą: mes aukojame pirmiausiai Viešpaties garbei, pasitikėdami Jo žodžiu ir ištikimybe, o ne ieškodami asmeninės naudos ar žmonių garbės. Tai teisingas, dievotas, iš Kristaus Dvasios kylantis nusistatymas. Dievas tai mato ir, be abejo, už tai atlygina.

Kita vertus, manau, neteisinga ir neišmintinga būtų neatsižvelgti ir į tai, kad tarpusavio santykiuose, taip pat ir bažnytiniame gyvenime mes negalime iki galo įžvelgti vienas kito širdies nuostatų, todėl reikalingos tam tikros taisyklės, tvarka. Mes džiaugiamės kiekvienu atėjusiu į bažnyčią, tačiau jos nariai dėl prisiimtos finansinės ir tarnystės naštos yra verti didesnės pagarbos, todėl teisinga ir pagal Raštą juos tinkamai pagerbti žodžiu, sveikinimu, patikėti atsakomybę tarnavime, padėti sunkiu metu bei prieš juos atsiskaityti narių susirinkime. Pasitaiko, kad nariais kartais dedasi tie, kurie jau ilgą laiką nevykdo nario įsipareigojimų - gyvena nešventą gyvenimo būdą, skleidžia apkalbas ir neaukoja dešimtinės. Kaip  žinoti, kas yra kas? Anonimiškumas šiuo atveju tikrai nepadeda, yra ne vietoje, visai ne Naujojo Testamento dvasioje. Atvirkščiai, Paulius ragina Timotiejų gerbti tas našles, kurios yra tikros našlės (joms, kaip ir nariams, keliami konkretūs reikalavimai), tad suprantama, kad jos turi būti žinomos (1 Tim 5,3-13). Be to, daugelyje vietų Paulius taip pat mini konkrečius vardus jam talkinusių šventųjų (Rom 16 sk., Fil 4 sk.), taip juos pagerbdamas ir rodydamas juos kaip pavyzdį kitiems.

Trumpai tariant, Jūsų paminėtas „nežinojimo" principas neprieštarauja mūsų bendruomenėje praktikuojamai tvarkai, atvirkščiai, ir viena, ir kita dera su Šventuoju Raštu. Esu įsitikinęs, jog nurodydama savo vardą ir pavardę dešimtinės lapelyje, Viešpaties atlygio Jūs tikrai neprarasite.   

Malonės Jums, 

Pastorius Darius Širvys



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: