495 | 2015 02 03 | Nelaimės pasaulyje

Sveiki, norėčiau paklausti, ar pasaulyje vykstančios nelaimės, žudynės yra Dievo darbas? Nes Biblijoje galima rasti ir tokių eilučių: "Supraskite, kad Aš esu vienas ir šalia manęs nėra kito dievo. Aš užmušu ir atgaivinu, sužeidžiu ir gydau; ir niekas neišgelbės iš mano rankos" (Pakartoto Įstatymo 32, 39).

Taigi, jei Dievas suteikia gyvybę, bet ją ir pasiima, ar todėl pasaulyje vyksta baisios nelaimės, žmogžudystės?

Rimas, 17 m., Kaunas


Sveiki, Rimai,

iškėlėte klausimą, į kurį sunku duoti greitą ir vienareikšmį „taip” arba „ne“.

Vargu, ar mes turėtume tiesiogiai suprasti jūsų minimą citatą iš Biblijos, mat tada už viską, pavyzdžiui, ir už nužudytus satyrinio laikraščio žurnalistus Paryžiuje, turėtų atsakyti Dievas. Dievas ar piktavališkai nusiteikę žmonės kalti dėl žudynių?

Šventajame Rašte yra tekstų, kurie Dievą šiuo požiūriu visiškai išteisina: Dievas sukūrė visus žmones teisius, bet jie patys daug dalykų prasimano (Ekleziasto 7, 29). Šventoji Dvasia praplečia tokį žvilgsnį, apaštalo Pauliaus lūpomis paaiškindama: Jie išmainė Dievo šlovę, <…> Dievo tiesą iškeitė į melą, <…> todėl Dievas per jų širdies geidulius atidavė juos neskaistumui <…>. Kadangi jie nesirūpino pažinti Dievą, tai Dievas leido jiems vadovautis netikusiu išmanymu ir daryti, kas nepridera. Todėl jie pilni visokio neteisumo, žudynių... (Romiečiams 1, 21-31).

Kur ar kaip čia reiktų įžvelgti Dievo visagalybę „užmušti ir atgaivinti“, „sužeisti ir išgydyti“?

Aš galvoju taip: Dievas duoda žmogui šiek tiek laisvos valios, ir žmogus daro, ką sugalvojęs. Gera ir bloga. Kur tuo metu yra Dievas? Jis stebi. Stebi žmogaus kelius, jo širdį ir nusprendžia įsikišti į žmonių gyvenimą, kai Jam atrodo reikalinga: įkvepia didvyrius (ir genijus), suvienija tautas, sustabdo karus, išgydo beviltiškus ligonius ir t. t. Kaip Jis tai padaro? Savo Dvasia per žmones (ir angelus).

Tačiau kaip yra su nelaimėmis, kurios tarsi ir nepriklauso nuo žmogaus valios ir širdies, pavyzdžiui, žemės drebėjimai, cunamiai akies mirksniu sunaikinantys daugybę žmonių?

Mąstau taip: Dievas prakeikė šią žemę (Pradžios 3, 17; 5, 29). Kodėl? Dėl žmogaus polinkio išbandyti (ragauti) pikta. Ką reiškia šis Dievo prakeikimas? Žemė ir visa joje yra laikina (kol Jis viską sunaikins; kad blogis nebūtų amžinas). Todėl visokias nelaimes matau kaip Dievo gailestingumą laikinam žmogui, kad šis susimąstytų, suvoktų savo trapumą bei laikinumą ir ieškotų išsigelbėjimo iš neišvengiamai gresiančios pražūties, kad įsikibtų į per Gerąją Žinią ištiestą gelbstinčią Dievo ranką - Aš jį prikelsiu paskutiniąją dieną (Jono 6, 54) ir Aš duodu amžinąjį gyvenimą (Jono 10, 28).

Taigi, kaip galėtume apibendrinti atsakymą į iškeltą klausimą? Viskas yra Dievo valioje. Tai reiškia, kad iki tam tikro laiko ir saiko gali reikštis žmogaus ir piktojo valia. Bet gyvybę duoda ir ją atgal priima Dievas. O Jo vienintelis troškimas, kad žmogus rinktųsi amžinąjį gyvenimą, kad priimtų Dievo karalystę.

Suprantama, dėl klausimo gilumo ir paslaptingumo, mes tik labai lakoniškai pabandėme jį apžvelgti. Žmonija dėjo ir tebededa didžiules pastangas, siekdama atsakyti į tokio pobūdžio klausimus.

Pastorius Romanas Semaška

Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: