160 | 2009 06 02 I Smurtas prieš vaikus

Labas vakaras. Perskaičiau straipsnį, kuriame rašoma, kad įstatymai greit visiškai uždraus mušti savo vaiką. Žinau, kad krikščionys muša savo vaikus rykšte. O gal geriau visai vaikučių nemušti... Geras žodis gali pagelbėti. O ką darote, jei su vaikais nepavyksta susitarti gražiuoju, be rykštės?



Žinoma, visais gyvenimo atvejais būtų geriausia, kad bet kokius konfliktus, nuomonių ar norų nesutapimą būtų galima išspręsti gražiai pasikalbant ir sutariant. Bet, deja...

Tėvams suteikta atsakomybė vaikus globoti, prižiūrėti, ugdyti, auklėti. Vaikų pareiga - pasiduoti tėvų auklybai. Reikia pripažinti, kad nei tėvai, nei vaikai nėra „angelai". Vaikai pastebėdami savo tėvų silpnąsias vietas nevengia tuo pasinaudoti ir manipuliuoti. Tėvams dažnai pritrūksta kantrybės kelis kartus vaikams tą patį aiškinti ir jie pratrūksta: be ribų moralizuoja, šaukia ar net pakelia ranką prieš vaiką. Jeigu tėvai truputėlį atidžiau įsiklausytų, ką vaikai nori pasakyti, daug ką pavyktų išspręsti ir išsiaiškinti kalbantis. Pokalbis - veiksmingiausia priemonė drausminant ar pataisant vaikus.

Tačiau pasitaiko ypatingų situacijų, kai vaikai sąmoningai elgiasi piktavališkai. Tada turėtų būti imamasi ir adekvačių auklėjimo priemonių. Šventajame Rašte pasakyta: „Kas gailisi rykštės, nekenčia savo sūnaus, bet kas jį myli, laiku jį baudžia" (Pat 13, 24). Kitoje vietoje skaitome: „Rykštė ir pabarimas teikia išminties; vaikas, paliktas savo valiai, daro gėdą motinai" (Pat 29, 15).

Klaidinga manyti, kad rykštė - tai tik smurto priemonė. Jeigu tėvai griebiasi rykštės įtūžę, vaikas gali tai suprasti kaip smurto ir prievartos prieš jį veiksmą. Bet jeigu tėvai sugeba suvaldyti momentines emocijas ir vaikui paaiškina, už ką jis gauna rykštės, tai gali būti pirmas ir paskutinis kartas, kada jis jos gauna, ir vaikas išmoksta labai svarbią pamoką - reikia gerbti tėvus ir jų klausyti.

Šis klausimas labai platus, turintis daugybę aspektų - nuo moralinių, etinių iki kultūrinių. Siūlyčiau daugiau apie tai paskaityti J. Dobsono knygoje „Užsispyręs vaikas".

Pastorius Romas Tuominis



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas
 

Bendrinti: