504 | 2015 08 10 | Laukiant kūdikio atėjimo...

Laba diena, laukiuosi kūdikio. Paskutinės nėštumo dienos, o abejonių, skausmų, nevilties, blogų minčių, baimių - daugybė. Tuo esu persisunkusi ne aš viena, bet dauguma nėštukių. Kodėl širdis taip nerimsta? Juk žinome, kad viskas - Dievo valioje... 
Rūta (vardas pakeistas), 35 m., Druskininka


Miela Rūta,

dėkoju, jog atvėrėte savo nerimą, baimę ir vidinius prieštaringus jausmus, kuriuos patiriate, artėjant gimdymo valandai.

Gimdymas - labai svarbus, atsakingas ir ypatingas įvykis moters ir kūdikio gyvenime. Moteriai - tai visiško atsivėrimo ir savęs atidavimo laikas, kai ji aukoja visas savo fizines, emocines ir vidines jėgas, paleisdama naują gyvybę į šį pasaulį. Nenuostabu, kad tuo metu, moterys išgyvena labai prieštaringus jausmus. Jos toliau ruošiasi motinystei - stebuklingam, visą gyvenimą keičiančiam virsmui, kai vėjavaikė mergina virsta rūpestinga mama...

Viena vertus, tuo metu mes, moterys, būname pažeidžiamiausios ir trapiausios, nes viskas vyksta tikrovėje, o ne virtualioje erdvėje, natūroje - su mumis, o ne su kažkuo kitu. Viskas tikra: tikras skausmas, liūdesys ir baimė, vanduo ir kraujas... Artėjant gimdymui slegia nežinia, kokia bus gimdymo eiga, kaip pasireikš mamos individualūs fiziologiniai, psichologiniai niuansai, kokia bus kūdikio būklė. Panaši nežinia lydi kiekvieną nėštumą - nesvarbu, kiek kartų moteris gimdytų, visada būna netikėtumų ir skirtingų gimdymo niuansų. Tad, artėjant gimdymui, labiausiai sielą slegia nežinia ir įvairios baimės, susijusios su savimi bei kūdikiu. Jos būdingos visoms. Tokią moters būseną patvirtina ir Jėzaus žodžiai: Gimdydama moteris būna sielvarto prislėgta, nes atėjo jos valanda, bet, kūdikiui gimus, ji skausmą užmiršta, kad gimė į pasaulį žmogus (Jn 16, 21). Tad akivaizdu, jog prieš gimdymą ir jo metu moteris sielojasi, baiminasi, nuliūsta, nes atėjo jos ekstremalaus veikimo ir tam tikros kovos su savo iššūkiais, pavojais, sunkumais valanda ir galiausiai patiriama pergalė.

Kita vertus, gimdymo metu moterys pajaučia stiprų jėgų antplūdį, tada gali tapti tvirčiausia ir ryžtingiausia, nei kada nors yra buvusi. Ji patiria didelį adrenalino pliūpsnį į kraują ir galvoja jau nebe apie save, bet apie naują žmogų, ateinantį į šį pasaulį. Po gimdymo, kaip po sunkaus darbo, ateina palengvėjimas ir didelis džiaugsmas, matant savo nuostabią atžalėlę - Dievo stebuklą.

Tad, Rūta, Jūsų ir kitų draugių nerimas bei jaudulys yra visiškai suprantamas, juk ruošiatės gimdymui, lyg atsakingiausioms varžyboms ar didžiausiam egzaminui savo gyvenime. Jaudulys turi būti, nes leidžia Jums išlikti budriai, atidžiai, stebėti pokyčius savo organizme. Šiuo metu stenkitės negalvoti apie vienokias ar kitokias gimdymo pasekmes. Juk nieko dar neįvyko, o rūpesčiais niekas savo gyvenimo nepalengvino. Džiaukitės šia diena, tokia, kokia ji yra dabar.

Taip pat šiuo laikotarpiu vidinę būseną Jums palengvintų malda, Šventojo Rašto ar dvasinės literatūros skaitymas ir, žinoma, pokalbiai. Būtų šaunu, jei galėtumėte savo nerimo jausmus papasakoti Jus mylintiems žmonėms: savo vyrui, kuris taip pat ruošiasi tėvystei, kaip ir jūs motinystei, savo mamai, kuri perėjo ne vieną motinystės tarpsnį ir turi, ką guodžiančio pasakyti, supratingoms ir dievobaimingoms draugėms ar dvasinei konsultantei iš bažnyčios.

 Asmeninėje maldoje nerimastingas mintis išsakykite Viešpačiui, tai - Jūsų pokalbis su Dievu, kiekvienos gyvybės Kūrėju. Jis laiko Jus ir Jūsų kūdikį savo rankose. Jis viską supranta ir Jus palaiko. Savo širdyje atsiremkite į Jo petį, kaip nepajudinamą atramą visais gyvenimo atvejais. Tikėjimas padeda išgyventi pačius didžiausius gyvenimo sunkumus ir iššūkius. Dievas yra arčiausiai kiekvieno žmogaus. Su Juo galite bendrauti širdyje ir mintyse. Paimkite į rankas Šventąjį Raštą ir jį skaitykite. Dievo žodis stiprina tikėjimą, šviesiai nuteikia mūsų mintis, leidžia pažvelgti į gyvenimą plačiau, viską pamatyti amžinybės perspektyvoje.

Tegul Viešpaties Dvasia Jus guodžia kasdien! Dievo stiprybės Jums, ateinančiam į šį pasaulį Jūsų kūdikiui ir šeimai.

Su malda,
pastorė Anželika Krikštaponienė

Bendrinti: