327 | 2011 05 02 | Tėvo vardas

Sveiki, noriu paklausti, kokį Tėvo vardą Jėzus Kristus apreiškė, paskelbė žmonėms (Jn 17, 6.26)?




„Aš apreiškiau Tavo vardą žmonėms, kuriuos man davei iš pasaulio. <...> Aš paskelbiau jiems Tavo vardą ir dar skelbsiu, kad meilė, kuria mane pamilai, būtų juose ir Aš juose“ (Jn 17,6.26).
 Šventajame Rašte yra užrašytas ne vienas Dievo vardas, kaip antai: Jahvė Rafa - gydantis Viešpats (Iš 15, 26), Jahvė Šalom - Viešpats yra ramybė (Ts 6, 24), Jahvė Ra-ah - Viešpats yra ganytojas (Ps 23,1), Jahvė Tsidkenu - Viešpats mūsų teisumas (Jer 23, 6) ir dar keletas kitų. Tačiau greičiausiai Kristus turi omenyje ne kurį nors vieną iš šių vardų. Verta žvilgtelėti, koks originalo tekste vartojamas žodis yra verčiamas „vardo“ reikšme. Pasirodo, jog tai žodis νομα (onoma), kurio reikšmės tokios: „Vardas, pavadinimas, charakteris, reputacija, padėtis, statusas“. Taigi šiuo atveju „vardą“ galima suprasti platesne negu tikrinio daiktavardžio prasme. Todėl, kai Jėzus sako: „apreiškiau/paskelbiau Tavo vardą“, manau, Jis kalba apie Tėvo asmenį ir Jam būdingų bruožų visumą. Sąvoka „Dievo vardas“, „Viešpaties vardas“ yra gana dažna visoje Biblijoje ir ją vartojant turimas omenyje Dievo asmuo: „Viešpatie, mūsų Valdove, koks įstabus Tavo vardas visoje žemėje!“ (Ps 8,1); „Giedokite Dievui! Girkite Jo vardą!“ (Ps 68,4); „Aš iškėliau tave, kad parodyčiau savo jėgą tau ir kad mano vardas būtų skelbiamas visoje žemėje“ (Rom 9,17).

 Apreikšdamas Tėvo vardą, Jėzus tiesiog atskleidė daug iki tol žydams nepažintų Dievo bruožų, Jo valią žmonėms. Tai pastebima iš jų reakcijų, kai jie klausosi Jėzaus pamokymų apie Dievo vertybes, Jo santykį į žmones, požiūrį į esamąjį ir būsimąjį gyvenimą, supratimą apie tikrąjį dievotumą ir t.t. - jie ir stebisi, ir dvejoja, ir prieštarauja, ir ginčijasi, nes taip netikėta ir nauja yra tai, ką atskleidžia Kristus. Jei bandytume apibendrinti Kristaus apreiškiamą Tėvo paveikslą vienu žodžiu, turbūt geriausiai tiktų žodis „meilė“: „Aš paskelbiau jiems Tavo vardą ir dar skelbsiu, kad meilė, kuria mane pamilai, būtų juose ir Aš juose“ (Jn 17, 26).

Pastorius Mindaugas Sakalauskas
 



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: