424 | 2013 03 08 | Nužengimas į pragarą

Po nukryžiavimo Kristus mirė ir nužengė į pragarą. Iš kur atsirado ši dogma?

Jonas, 18 m.

 

Sveiki, Jonai. Kristaus nužengimas pragaran kaip krikščioniškojo tikėjimo tiesos dalis randama įtvirtinta jau ankstyviausiame, Apaštališkame, tikėjimo išpažinime. Pastarasis buvo suformuluotas ir surašytas siekiant atskirti krikščioniškojo tikėjimo esmę nuo erezijų (t. y. nuo iškraipymų). Visą šio išpažinimo tekstą galima perskaityti paspaudus šią nuorodą http://www.btz.lt/lt/apie-mus/tikejimo-ispazinimai.html

Visi šiame išpažinime išdėstyti teiginiai remiasi vienu neginčijamu šaltiniu - Šventuoju Raštu, t. y. Senuoju ir Naujuoju Testamentais. Būtent jie ir atsiskleidžia Dievo apreiškimą mums, kas nutiko Kristui po Jo mirties.

Nuo seniausių laikų Izraelio Dievas per pranašų žodį formavo žydų tautos pasaulėvaizdį ir pasaulėjautą. To dalimi buvo ir suvokimas, kas nutinka žmogui po jo mirties. Senojo Testamento raštuose išryškėja, jog mirusio žmogaus dvasia atsiduria mirusiųjų karalystėje. Tie patys Raštai nedviprasmiškai duoda suprasti, jog ši karalystė randasi žemės gelmėse (Sk 16, 28-33; Ps 55, 15; Ez 19-20). Ši vieta buvo suvokiama kaip laikina mirusių žmonių dvasių vieta iki Dievo teismo. Tiesa, bėgant šimtmečiams aiškėjo, jog ji skirta visiškai Dievą ignoravusiems žmonėms, o besirūpinusių Jį pažinti laukia kitos „erdvės“. Šitokio požiūrio laikosi ir Naujojo Testamento tarnai, apaštalai: Jis (Kristus) nužengė žemyn ir skelbė kalėjime esančioms dvasioms, kurios kadaise buvo neklusnios […] (1 Pt 3, 19-20).

Žvelgiant Naujojo Testamento Raštų šviesoje, aiškėja, jog Kristus nužengė mirusiųjų karalystėn bent dėl dviejų priežasčių. Pirma, prisiėmęs ant savęs mūsų nuodėmes Jis tapo nuodėmingas ir todėl turėjo „paragauti mirties“, t. y. vietoje mūsų nužengti pragaran: Reikėjo, kad Dievo malone už kiekvieną Jis paragautų mirties (Hbr 2, 9). Antra, mirusiųjų karalystės kalėjime Dievo teismo laukiančioms dvasioms buvo suteikta galimybė išgirsti Evangeliją: Todėl buvo paskelbta Evangelija ir mirusiems, kad jie, nors ir nuteisti kūne kaip žmonės, gyventų dvasia kaip Dievas (1 Pt 4, 6).

Visa apibendrinus, atsakymas skambėtų taip: jūsų klausiama tikėjimo tiesos dalis atsirado iš Dievo suteikto ir Šventuosiuose Raštuose užrašyto apreiškimo.

Pagarbiai,
pastorius Romanas Semaška


 



Žiūrėti visas klausimų - atsakymų temas

Bendrinti: