Šis žmogus pažeidė įstatymą, bet išgelbėjo 6000 gyvybių. Ar jis buvo teisus?

 

Čijunė Sugihara – Japonijos konsulas, dirbęs Lietuvoje 1940 m. Kartą prie Japonijos pasiuntinybės vartų susibūrė žmonės... tai buvo nuo karo baisumų jau bandę pabėgti žydai. Jie norėjo gauti Japonijos vizas, kad tranzitu galėtų patekti į saugias Olandijos kolonijas Azijoje. Atstovybė jau užsidarinėjo – Sugihara turėjo išvykti per mėnesį. Jis jau neturėjo teisės išduoti dokumentų. Tačiau žmonėms prie vartų reikėjo jo pagalbos!

Sugihara buvo krikščionis. Jis įtikėjo 1924 m. dirbdamas Charbine (rusiškoje gyvenvietėje Kinijoje). „Jeigu nusigręšiu nuo tų, kuriems reikia mano pagalbos, išduosiu Kristų, kuriuo tikiu“, - pasakė Sugihara žmonai ir pradėjo išrašinėti žydams vizas. Nuo 1940 m. liepos 27 d. iki rugpjūčio 31 d. jis darė vienintelį dalyką – išrašinėjo vizas. Be vyriausybės leidimo, nuo ryto iki vakaro... Paskutines vizas jis išrašė ant vagono laiptelių, išvykdamas iš sovietinės Lietuvos. Traukiniui pajudėjus, Sugihara nusilenkė perone susirinkusiems žmonėms, atsiprašydamas, kad tiek mažai dėl jų padarė...

Sugihara išdavė > 4000 vizų, su kuriomis į Japoniją išvyko daugiau nei 6000 žydų. Jie išsigelbėjo nuo nacių, užgrobusių Lietuvą 1941 m. Dauguma iš jų išgyveno karą.

Čijunė Sugihara niekam niekada nepasakojo, ką buvo padaręs. Galbūt mes niekada nebūtume sužinoję apie šį kuklų didvyrį, jeigu jo nebūtų susiradę išgelbėtų žmonių palikuonys.

Čijunė Sugihara – pasaulio teisuolis ir japonas krikščionis.

 

 

 

 

Bendrinti: