Kurti įkvepia supančios aplinkos netikėtumai (galerija)

Vasarą viešėdama pas draugę Jurbarke, atkreipiau dėmesį į jos namus puošusius paveikslus. Pastebėjusi mano susižavėjimą, draugė atskleidė, kad tų paveikslų autorė – Šiaulių bažnyčios „Tiesos žodis“ narė Gitana Petronaitienė. Gitanos vyrą, Arą, kuris yra internetinio krikščioniškojo knygyno vadovas, pažinojau jau anksčiau, tad labai parūpo susipažinti ir su jo žmona tapytoja Gitana.

Gitana, papasakokite apie save.

Tikiu, kad šeimą man davė Dievas. Su vyru susipažinome bažnyčioje. Pačioje mūsų pažinties pradžioje, grįžtant iš bažnyčios, pakviečiau Arą pažiūrėti, kuo užsiimu laisvalaikiu. Tuo metu ruošiau paveikslus parodai. Jis, būdamas jaunas krikščionis, pamatęs gausybę paveikslų, labai nustebo, kad mes ne tik meldžiamės ir Bibliją skaitome. Vėliau jis tapo pirmuoju mano kūrybos kritiku.

Šiauliai – mano gimtasis miestas. Čia baigiau dailės mokyklą, po to – tuometinį Šiaulių pedagoginį institutą ir tapau dailės mokytoja. Daug metų dirbau darbą, nesusijusį su menu, tačiau laisvalaikiu vis tapiau.

Kas jums yra kūryba?

Kūryba man – tai saviraiškos būdas, pastebėjimų, nuotaikų perteikimas, spalvų žaismas drobėje. Mane džiugina, kai galiu supantį pasaulį pavaizduoti truputį kitaip – paryškinti arba padaryti jį blyškų, įrėminti linijose arba sulieti. Kai buvau labai jauna, žinojau tik vieną būdą, kaip atsipalaiduoti ir pabėgti nuo rutinos – tapyti. Pomėgis tapyti išliko, tačiau Dievas tapo didžiausia paguoda ir atrama gyvenimo sunkumuose.

Kaip atradote šią dovaną – tapyti?

Dailės mokykloje labai patiko tapyti akvarele. Mokantis institute šis noras tapyti dar labiau sustiprėjo. Diplominio darbo tapymas, daugelį valandų praleidžiant su patyrusiu menininku, nulėmė galutinį apsisprendimą – pasirinkau tapyti, nors labai patinka ir keramika.

Iš kur semiatės kūrybinių minčių? Kas įkvepia kurti?

Kurti įkvepia supančios aplinkos netikėtumai. Nieko juk tobuliau nesukursi, kas Dievo jau sukurta, tad mums tik reikia tai pamatyti ir savotiškai perteikti. Mane žavi spalvų, šviesų netikėti proveržiai.

Produktyviausias tapymo laikas – per atostogas kaime, prie ežero. Buvimas gamtoje įkvepia kurti. Įsivaizduokite: ant ežero kranto, nuošaliau nuo žmonių akių, pasistatau molbertą su drobe, atsinešu kavos puodelį su pyragaičiu, atsisėdu ir... mąstau, kuriu, tapau... Po 5–6 valandų darbo romantika ir kūrybos džiaugsmas išgaruoja. Tačiau kitą dieną vėl jaudina šis kūrybos procesas. Vasarą tapau daugiausia. Daugumos darbų iš karto neužbaigiu – juos dar tobulinu namie.

Taip pat mane įkvepia kelionės, meno renginiai, aplankytos parodos, ypač impresionistų darbai – jie mane žavi labiausiai.

Ką tapyti mėgstate labiausiai? Ar jūsų kūriniuose yra koks vis pasikartojantis motyvas?

Tam tikrais laikotarpiais atsiranda ir skirtingų vis pasikartojančių motyvų ar spalvų derinių. Tai priklauso nuo patirtų įspūdžių, aplankytų šalių ar nuotaikos. Labai didelį įspūdį man paliko Tian Šanio kalnai – tai, žinoma, paveikė ir tuometę mano kūrybą. Viešint Italijoje, sužavėjo Venecija – aplinka, ryškios spalvos, tad ir mano kūryboje buvo savotiškas „Venecijos laikotarpis“.

Taip pat labai patinka stebėti vandenį – dažnai jį ir tapau. Stebint vandenį, gali atrasti daug netikėtų dalykų. Žavi paukščių silueto grakštumas, tad kartais jie būna mano paveikslų motyvai. Buvo mano kūryboje „raudonasis laikotarpis“, po to – sieninės tapybos, kaip aš jį vadinu, laikotarpis, kai dominavo linija, o ne spalva.

Kur galima pamatyti Jūsų darbų?

Nedidelė dalis darbų eksponuojama internetinėje galerijoje www.egalerija.net. Kadangi atskiros patalpos dirbtuvėms neturiu, visus darbus laikau namuose, kurie baigia pavirsti dirbtuvėmis...

Ar galima jūsų darbų įsigyti?

Taip, mano darbų galima įsigyti, apsilankius svetainėje www.egalerija.net arba tiesiog pas mus namuose.

Dėkoju už pokalbį. Linkiu atviros Viešpaties stebuklams širdies ir kūrybingų minčių.

Kalbino Žaneta Lazauskaitė

 

Bendrinti: